Bilet, bilim merkezlerine yerli materyal geliştirecek
Bilet Özel Eğitim, 81 ilde kurulması planlanan bilim merkezlerine yerli matematik materyali geliştirmek için harekete geçti
DİLEK TOPRAK BUZ
ESKİŞEHİR-Bilet Özel Eğitim’in ATAP bünyesinde 2013 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) projesi kapsamında kurularak, eğitim sektörüne yönelik ürün ve hizmet geliştirdiğini anlatan şirket ortağı Dr. Gökhan Serin, TÜBİTAK’ın 1511 Öncelikli alanlar çağrısına yaptıkları ‘Bilim merkezlerine matematik materyalleri geliştirme’ proje başvurunun kabul edildiğini söyledi.
Proje kapsamında ortaya çıkacak ürünlerin tamamen özgün ve fikri haklarının kendileri tarafından geliştirileceğini aktaran Serin, “biz bir Ar-Ge firmasıyız ve geliştirildiğimiz ürünlerin özgün olması da en temel özelliğimiz. 18 aylık proje süresince somut materyaller, poster tarzı ve atölye çalışmalarına yönelik materyaller olmak üzere toplamda 25-30 farklı ürün geliştirmeyi planlıyoruz” dedi.
TÜBİTAK tarafından 2016 yılı itibarıyla büyükşehirlerde, 2023 itibarıyla da Türkiye’nin 81 şehrinde bilim merkezi kurulması konusuna değinen Gökhan Serin, “açılacak olan bu merkezlerin içlerinin nasıl doldurulacağı önemli bir sorun olarak görünüyor. Zira Türkiye’de bilim merkezlerinin içini donatacak ürünleri çıkarabilecek köklü bir firma yok o yüzden genel anlamda ithal ürünler kullanılıyor. Yurt dışından geldiği için çok ciddi harcamalar yapılıyor. Bunun yanında bilim merkezlerinde fen-matematik gibi dersleri sevdirmek için etkileşimli materyaller tercih ediliyor yani ziyaretçiler tarafından sürekli kullanılıyor. Bu durumda iş materyalleri almakla da bitmiyor takibi bakımı ve yenilenmesi gibi ihtiyaçlar ortaya çıkıyor” diye konuştu.
Serin, bu ihtiyaçtan yola çıkarak proje geliştirdiklerini dile getirerek, “bilim materyali üretiminin Türkiye’de yeni bir alan olduğu söylenebilir. Geliştirdiğimiz ürünlerin seri üretimini yapacak firma arayışındayız. Materyallerde farklı malzemeler kullanıldığı için ahşap, metal, plastik işleme yeteneğini bünyesinde barındıran üretici bir firma olması lazım aksi takdirde ayrı ayrı uğraşmamız gerekecek. Bu kapsamda üretim yapan firmalarla iletişime geçmemiz gerekiyor” dedi.
Okullar tarafından talep edilmesi durumunda ihtiyaç duyulan somut materyal, deney seti ve bilgisayar yazılımları da geliştirdiklerini söylen Gökhan Serin, “bu kapsamda okullara ve özel eğitim merkezlerine butik olarak; matematik sınıfı, bilim sınıfı, yetenek atölyesi kurabiliyor, eğitim alanında danışmalık hizmeti verebiliyoruz” diye ekledi.