Atatürk Barajı'nda doluluk oranı arttı

Türkiye'nin en büyük barajı konumundaki Atatürk Barajı'nda doluluk oranı yüzde 58'e ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Atatürk Barajı'nda yaklaşık üç ay önce 532 metre civarında olan su kotu 536 metreye ulaştı, doluluk oranı ise yüzde 15 artışla yüzde 58 oldu.

Devlet Su İşleri (DSİ) verilerinden derlenilenbilgiye göre, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından GAP kapsamında inşa edilen ve gövde dolgu hacmi büyüklüğü bakımından Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı'nda doluluk oranı arttı. 

Özellikle nisan ayındaki yağışlara paralel olarak barajın su seviyesi yükseldi. Barajda yaklaşık üç ay önce 532 metre civarında olan su kotu 536 metreye ulaştı, doluluk oranı ise yüzde 15 artışla yüzde 58 oldu. 

Atatürk Barajı'nda üç ayda rezerv edilen yaklaşık 4 milyar metreküp su, Türkiye'nin en yüksek barajı konumundaki Deriner Barajı'nın toplam rezerv kapasitesini ise ikiye katladı. 

Toplam suyunun üçte biri sulamada kullanılmak üzere ayrılan barajın kullanılabilir su kapasitesi 7 milyar metreküpe yaklaştı. 

"Su sıkıntısı yok" 

DSİ 15. Bölge Müdürü Oğuz Kasap, yaptığı açıklamada, barajın su seviyesinin bölgedeki yağışlara göre normal olduğunu söyledi. 

İlkbahar yağışlarıyla seviyenin arttığını vurgulayan Kasap, mevcut su kotunun maksimum seviyeye ulaşabilmesi için 6 metreye daha ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. 

Barajda su sıkıntısının olmadığına dikkati çeken Kasap, "Atatürk Barajı'nda 536 metre su kotuna ulaştık. Şu anda doluluk oranı yüzde 58. Bahar yağışları su seviyesinin artmasında önemli katkı sağladı. İhtiyaç duyulan su konusunda herhangi bir sıkıntımız bulunmuyor" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir