Antepsi Baklava bayileşmeyi hedefliyor
Antepsi Baklava kısa bir zaman içinde Türkiye'nin farklı illerinde bayileşme yolunda adımlar atarak büyümesini sürdürmek istiyor.
Berrin SESLİ
GAZİANTEP - Antepsi baklava bayileşme ile büyümeyi hedefliyor. Coğrafi işaretlerden biri olan Antep Baklavası'nın en genç üreticilerinden biri olduklarına dikkat çeken Antepsi Baklava Kurucusu Orhan Kabak, “Yeni kurulmuş bir firmayız. Şehrimizle özdeşleşmiş baklava ve aynı dalda bulunan diğer lezzetleri üretiyoruz. 60 metrekare açık alan ve 180 metrekare kapalı alan olmak üzere toplam 240 metrekare alan üzerinde üretim yapıyoruz. İmalathanemiz son teknolojik sistemlere sahiptir. Firmamızda 15 kişiye istihdam sağlamaktayız” dedi.
“Çeşitlerimiz arasında midye baklava var”
Yeni açılan bir firma olmalarına rağmen günlük minimum 400 kg civarında üretim yaptıklarını dile getiren Kabak, “Maksimum 800 kg üretim kapasitesine sahibiz. Baklava olarak, midye baklava, kare baklava, kuru ve yaş baklava çeşitlerimiz var. Ayrıca özel yaprak şöbiyet, havuç dilimi, fıstık dolama ve fıstık ezmesi gibi ürünler de ürün gamımızda bulunmaktadır. İyi bir baklava üretmek için kullanılan malzemeler çok önemli. Bizlerde özel yapım yağ, un, fıstık ile üretimimizi yapıyoruz. Yendiği zaman ağızda bırakılan yağ ve fıstık tadı kullanılan ürünün kalitesini gösterir. Ürünlerimizde birinci sınıf kalite malzeme kullanıyoruz”diye konuştu.
2017 yılının son çeyreğinde sektöre atıldıklarını ve beklentilerinin üzerinde üretim ve satış gerçekleştirdiklerini söyleyen Kabak, “ Gaziantep'te kısa sürede tanınma başarısına ulaştık ve bu bizi çok mutlu etti. Hem yurtiçi hem de yurt dışına ürünlerimizden gönderebiliyoruz. Yurtiçinde bütün illere gönderebiliyoruz, yurt dışında ise başta Avupa ülkeleri olmak üzere bir çok ülkeye ürünlerimizden gönderebiliyoruz. Kısa vadede üretim kapasitemizi büyütmek ve daha fazla insana istihdam sağlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Son olarak sektör sorunlarına değinen Orhan Kabak, “En büyük sorunumuz bu mesleği devam ettirecek yeni neslin olmaması. Bu mesleğin kaybolmaması için çıraklık, kalfalık eğitimlerine destek verilmesi gerekir. Biz de firma olarak uzun vadede baklava kültürüne ait bir tesis inşa edip baklava üretimini çıraklıktan ustalığa kadar devam ettirmeyi düşünüyoruz. Baklava kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillerin bu mesleğe sahip çıkması en büyük amacımız” diyerek sözlerini tamamladı.