Alternatif yöntemle yetiştirilen yer fıstığında ilk hasat

Osmaniye'de alternatif olarak geliştirilen "Yer Fıstığında Çift Sıra Ekim Projesi"nde ilk hasat yapıldı. Proje sonucunda aynı alan üzerinde yapılan ekimlerde yüzde 25–30 civarında bir artış sağlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de yer fıstığı üretimi, işleme ve pazarlamasında önemli bir yere sahip olan Osmaniye'de bu yıl uygulanan "Yer Fıstığında Çift Sıra Ekim Projesi"nde ilk hasat yapıldı.

Osmaniye Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü Müdürü Reşat Yıldız, Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, projenin 1 yıllık çalışmanın sonucu olduğunu belirtti.

Projeyle Osmaniye'deki yer fıstığı üretimini artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

"Kadın çiftçilerimiz bu projede büyük bir özveriyle çalıştılar. Proje sonucunda aynı alan üzerinde yaptığımız ekimlerde yüzde 25–30 civarında bir artış sağladık. Önümüzdeki yıllarda ilimizde çift sıralı ekimi yaygınlaştırabilirsek şu an ilimizde 50–60 bin ton olan verimi, 75–80 bin tona kadar çıkarabiliriz. Bu da hem ilimiz hem ülkemiz açısından oldukça iyi bir sonuç olacak. Tohumluk olarak satılan fıstıkların da kaliteli olması gerekiyor. Verimdeki düşüşler kaliteli tohum ekilmemesinden kaynaklanıyor. Bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerekiyor"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam da toplam bütçesi 38 bin 500 lira olan projenin, 5 kadın çiftçiyle 46 dekar alanda uygulandığını ve yüzde 25-30 düzeyinde verim artışı sağladığını kaydetti.

Konuşmaların ardından kadın çiftçilere sertifikanın verildiği ve yer fıstığı hasadının gerçekleştirildiği programda, Osmaniye Valisi Kerem Al da traktör sürerek hasat yaptı.