AKDENİZGEP 750 bin kişiye istihdam kapısı olacak

Akdeniz Bölgesi'ndeki 8 ili kapsayan Akdeniz Gelişim Projesi kapsamında hayata geçirilecek 3 bini aşkın projeyle yaklaşık 750 bin kişiye istihdam sağlanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Akdeniz Bölgesi'ndeki illerin gelişmesi ve istihdamın artırılması amacıyla hayata geçirilecek 3 bin 725 projeyi kapsayan 37 milyar liralık Akdeniz Gelişim Projesi (AKDENİZGEP) çerçevesinde, 750 bin kişiye istihdam sağlanması öngörülüyor. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akdeniz Bölgesi'nin gelişmesi için Bakanlık olarak birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. 

Mersin, Adana, Antalya, Osmaniye, Hatay, Burdur, Isparta ve Kahramanmaraş illerini kapsayan AKDENİZGEP çerçevesinde çeşitli çalışmaların yapılacağını, bölgeye yakışan muhteşem projelerin hayata geçirileceğini belirten Eroğlu, "Havasıyla suyuyla ve toprağının bereketiyle hayat kaynağı Akdeniz'de sulamadan içme suyuna, hidroelektrik enerjiden dere ıslahlarına, ağaçlandırmadan havza planlamaya, tabiat turizminden meteorolojik gözlem ağına kadar toplam 37 milyar liralık 3 bin 725 proje hizmete alınmış olacak" diye konuştu. 

AKDENİZGEP kapsamına alınan büyük projelerin 2019 yılına kadar tamamlanarak bölgede yaşayan vatandaşların refah seviyesi artırılacağını ve ülke ekonomisine katkı sağlanacağını ifade eden Eroğlu, "Bu projelerle Akdeniz bölgemizde 2019 yılı sonuna kadar 266 baraj ve gölet, 440 sulama tesisi inşa edilmiş olacak. 6,7 milyon dekar arazi suya kavuşacak. 16,9 milyar kilovat saat yıllık hidroelektrik enerji üretimi sağlanıp, 33 içme suyu temin tesisiyle 11 milyon kişiye ilave içme suyu temin edilecek. Bölgedeki bütün şehirlerin içme suyu meselesi kökünden çözülecek. 226 hidroelektrik santral tesisi, 851 dere ıslah tesisi yapılacak. 285 ağaçlandırma ve ormancılık projesiyle 8,2 milyon dekar arazide ağaçlandırma çalışması yapılacak ve 1 milyar 80 milyon fidan toprakla buluşturulacak" ifadelerini kullandı.  

Proje kapsamında 42 bal ormanı, 63 mesire yeri, 800 köyde 800 gelir getirici ormanı kurulacağını aktaran Eroğlu, 75 bin 560 dekar arazide badem, ceviz, dut, gibi gelir getirici türlerde ağaçlandırma yapılmasının, trüf mantarı üretim ormanı oluşturulmasının da planlandığını belirterek, "105 tabiat turizmi etkinlik alanı çalışılması ve 107 otomatik meteorolojik gözlem istasyonu kurulacak. Projemizle yaklaşık 750 bin kişiye istihdam imkanı sağlanacak ve çiftçimize yılda 6,4 milyar lira ilave zirai gelir sağlanacak. Bu sayede çiftçimizin refah seviyesi artacak" değerlendirmesinde bulundu. 

Bakan Eroğlu, proje kapsamında bazı tesislerin yapılmaya başlandığını ve 2019 yılı itibarıyla tamamlanmasının planlandığını kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir