Akdamar Kilisesi'ndeki beşinci ayin
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özel izniyle bu yıl beşincisi düzenlenen Akdamar Kilisesi'ndeki ayine katılan vatandaşlar, insanların dinlerini özgürce yaşayıp dini vecibelerini yerine getirmesinin mutluluk verici olduğunu belirtti
VAN - Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özel izniyle bu yıl beşincisi düzenlenen Akdamar Kilisesi'ndeki ayine katılan vatandaşlar, insanların dinlerini özgürce yaşayıp dini vecibelerini yerine getirmesinin mutluluk verici olduğunu belirtti.
Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan Akdamar Kilisesi'nde beşincisi düzenlenen ayin, çeşitli etkinliklerle son buldu.
Ayine katılan Türk ve Ermeni vatandaşlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'da 2010 yılından bu yana düzenlenen ayinlerle insanların inançlarını özgürce yaşama imkanı tanıdığını vurgulayarak, adada ayin izni veren Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teşekkür etti.
İzmir'den eşinin işi nedeniyle Van'a gelen Mürüvvet Barış Özden, Akdamar Adası'nda güzel bir etkinliğe tanıklık ettiklerine değinerek, farklı kültürleri ve gelenekleri bir arada görme ve tanıma imkanı bulduklarını söyledi.
Kilisede yapılan ayini izlediklerini ve yeni şeyler öğrenmenin mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Özden, şöyle konuştu:
"İzmirliyiz ama Van'da yaşıyoruz. Bizi görmeye gelen misafirlerimizi de burada gezdiriyoruz. Çok keyif verici, farklı kültürleri tanıyoruz. Misafirlerimiz için de güzel bir tesadüf oldu. Ayine daha fazla ilgi olabilirdi fakat bunun reklamla ilgili olduğunu düşünüyorum. Burada kardeşlik var. Her şeyin dışında insanlar kardeşçe inançlarını yaşıyorlar. Emeği geçenlere teşekkür ederiz."
Barış ortamının en güzel örneğinin bugün Van'da yaşandığını, eskiden olduğu gibi bütün dinlerin, ırkların bir arada, kardeşçe inançlarını yaşama imkanı bulduğunu aktaran Erhan Özden ise ilginin de beklediklerinin üzerinde olduğunu kaydetti.
Van'da doktorluk yapan ve ayini izlemek için adaya gelen Şüheda Tapan da "Ermenistan'dan gelen arkadaşlarla burada güzel dostluklar edindim. Onlar için çok önemli bir gün olduğunu öğrendim. Yıllar önce hepimiz aynı vatanda Ermeniler, Türkler, Kürtler bir arada yaşamışız. Şu anda da onların böyle bir organizasyonda kendi kiliselerinde ibadet etmeleri çok güzel. Umarım dünya daha güzel, daha barışçıl, insancıl bir yer olacaktır" diye konuştu.
Malatya'dan ayin için gelen Bartim İnasyan ise ayinden ve etkinliklerden memnun kaldıklarına işaret ederek, Paskalya Bayramı ve Üzüm Şenliği gibi etkinlikler nedeniyle ilginin beklenenden az olduğunu dile getirdi.
İnasyan, gelecek yıllarda yurt dışındaki yakınlarının da ayine katılmasını sağlayacaklarına değinerek, gelecek yıllarda daha farklı ve geniş katılımlı bir etkinlik olmasını arzu ettiklerini ve bu konuda gerekli desteği sağlayabileceklerini bildirdi.
Şimdiye kadar üç ayine katıldığını ve bu yılki etkinliklerin daha coşkulu olduğuna şahitlik ettiğini belirten Tarin Ergüneş de farklı inançtaki din adamlarının da ayinde bir arada olmasının önemine vurgu yaptı.
"Van bizim için çok önemli bir merkez ve burada bizim köklerimiz var" diyen İnasyan, ayinin yıl içinde birkaç kez tekrarlanmasının Van'ın turizmi ve ekonomisi açısından da önemli olduğunu söyledi.