Adembaba, üretimini kırsala yaymak istiyor
Organik goji berry üretimi yapan Adembaba, üretimini kırsala yaymak istiyor.
Goji berry pazarına giriş hikayelerinden bahseden Adembaba Organik Tarım Uygulamaları firma sahibi Gastroentrolog Doç.Dr. Nuh Mehmet Büyükberber, “Yaklaşık 2 yıllık bir araştırmanın ardından, bu bitkinin tıbbi bitkiler arasında çok üstün bir konuma sahip olduğunu ve ekonomik olarak da özellikle kırsal kesimlerde kayda değer alternatif bir tarım ürünü olduğunu tespit ettik. Bu meyveye olan ihtiyaç ülkemizde yüzde 99 oranında Çin menşeili ürünlerle karşılanıyor. Bu tespitin ardından; bitki yetiştirme uzmanı Orman Mühendisi Zafer Atilla ile birlikte 2014 yılı Haziran ayında bahçe kurma çalışmasına başladık” dedi.
Üretim faaliyetlerine değinen Büyükberber, “Tarım Bakanlığı ve uluslararası akredite olan yetkili sertifikasyon kuruluşu denetiminde yaklaşık 10 dekarlık alanda goji berry üretimi yapıyoruz. İlaveten deneme ve Ar-Ge amaçlı sumak, lavanta, Sibirya yaban mersini, böğürtlen , güz yemişi ve tıbbi nane üretimi ile ilgili çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” şeklinde belirtti.
Goji berry bitkisinde odak noktasının organik olmasından ziyade fiyatı olduğunu belirten Büyükberber , bu algının zamanla değişeceği kanaatinde olduğunu ifade etti. Büyükberber, “Tıbbi bir ürün olan goji berry bitkisini tüketenlere sağlık açısından katkıları büyüktür. Şuan için tüketiciler çoğunlukla ürünün organik olmasından ziyade fiyatını dikkate alıyor. Toplumda sağlık bilinci arttıkça ürünün fiyatının yanında organik olup olmamasına da dikkat edilecektir diye düşünüyorum” dedi.
Hedeflerinden bahseden Büyükberber, “2016 yılında kurduğumuz “Goji berry Üreticileri Derneği’ ile aracıları ortadan kaldırıp doğrudan dış satım yapmayı, özellikle kırsal kesimdeki çiftçilerimize alternatif bir ürün olması için öncülük etmeyi hedefliyoruz Yerli üretimin artmasını sağlayarak bu meyvenin, meyve suyu, kremi, şampuanı gibi ikincil ürünlerinin de üretimini yapmak ya da yaptırmayı isteriz .Goji berry özellikle kırsal kesimlerde, kendi işçiliğini kendisi yapabilecek çiftçiler için önereceğimiz ciddi, alternatif bir tıbbi meyvedir. “şeklinde konuştu.
Bahçesini çeşitli araştırmalar yapılması üzerine açtığını ifade eden Büyükberber, “Şu anda bahçemi çalışmalarına gönüllü olarak tahsis ettiğimiz 3 tıp doktoru, 1 Yrd. Doç. Dr. botanikçi, bu alanda doktora yapan 1 Ziraat Yüksek Mühendisi mevcuttur. Bunların ve yeni katılacakların çalışmaları ile; hem üstün yerli ırkların üretimi, hem kullanım alanlarının ve kullanan hastaların üzerinde etkilerinin saptanması gibi konularında, yerli ve yerel çalışmalar, yayınlar oluşacaktır” diye konuştu.
Büyükberber ‘e göre organik goji berry üretiminin ;
Anvantajları:
- Organik ürünler, kaliteli olması sebebi ile bilinçli tüketiciler tarafından tercih edilmektedir.
- Goji berry yabani bir bitki olduğu için hemen hemen hiçbir zaman ilaç ihtiyacı duymamaktadır.
- Bitki 5 ay çiçekli olduğu için arıcılık için de iyi bir mera teşkil etmektedir.
- Goji berry görsel olarak da iyi bir peyzaj bitkisidir.
Dezavantajları:
- Bu ürünlere klasik tarımda uygulanan kimyasal gübreler kullanılmadığı için, klasik üretime göre yarı yarıya verim düşüktür. Verim düşüklüğünden kaynaklanan gelir kaybı fiyata yansıtılamamaktadır. Zira halkın alım gücü ve bilinç düzeyi buna engel teşkil etmektedir.
- Ancak: Yurtdışına, özellikle Avrupa merkezli alıcılara tahlil ve tanıtım için gönderdiğimiz örneklerden ciddi geri dönüşümler beklemekteyiz.
* Serçe kuşuna karşı bahçenin üzerine ağ çekilme zorunluluğu ve ürün toplama maliyeti dikkate değer gider kalemleridir.