Adana sanayiinden inovasyon atağı

Kasım ayındaki İnovasyon Haftası’na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Adana’da, Valilik, Sanayi Odası, Büyükşehir Belediyesi, Kalkınma Ajansı ve üniversitelerin birlikte hazırladığı ‘Bölgesel İnovasyon Stratejisi’ için ilk adımlar atıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RECEP ŞENYURT - ADANA 

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, ilk sanayileşen kentlerinden biri olarak uzun bir dönem ülke sanayisine liderlik eden Adana’nın arzu edilen noktada olmadığını belirterek, sanayi, ticaret ve tarım alanlarında yapılacak inovasyon çalışmaları ile kentin yeni bir yol haritası çizmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin Ar-Ge harcamalarının GSMH içindeki payının yüzde 1’in altında olduğunu aktaran Kıvanç, “Bu rakam AB’de yüzde 2, OECD’de yüzde 2,40. Marka patent başvurularında, bilimsel makale sayılarında, mühendislik okuyan öğrenci oranlarında ülkemiz maalesef OECD içinde son sıralarda. Bu durum Adana’da da farklı değil. Bu durumu değiştirmek için geçtiğimiz haftalarda Valilik, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kalkınma Ajansı ve üniversitelerinde yer aldığı ‘Bölgesel İnovasyon Stratejisi’ (RIS) isimli projenin ilk adımlarını attık. Artık Adana’da büyüme hikayelerinden bahsetmek için tüm paydaşların işbirliğiyle yeni bir strateji ve yol haritası belirleyeceğiz. Adana’yı yeniden bir cazibe merkezi haline getirmek istiyorsak, inovasyon kültürünü yerleştirmemiz, sanayi ve eğitimin odağına oturtmamız çok önemli. RIS ile Adana için orta ve uzun vadede stratejik öncelikleri belirlenecek ve bu doğrultuda eylem planları hayata geçirilecek. Proje kapsamında toplumun her kesiminden destek alarak Adana’yı Türkiye’nin en gözde şehirlerinden biri yapmaya kararlıyız. Bu anlamda inovasyon da stratejinin temel dayanağı olacak”diye konuştu. 

Günümüzde inovasyon çalışmaları ve Ar- Ge yatırımları olmadan ayakta kalmanın mümkün olmadığının altını çizen Kıvanç, “Sürdürülebilir bir başarı için işletmelerin ve kurumların inovasyon kültürünü önce içselleştirmesi, ardından da şehre ve bölgeye yayması gerekli. Bu nedenle Türkiye’nin en önemli faaliyetlerinden biri olan “İnovasyon Haftası” etkinliklerini Kasım ayının ilk haftasında Adana’ya getireceğiz. 5-6 Kasım tarihlerinde Sheraton Oteli’nde düzenlenecek etkinlikte alanlarında dünyaca ünlü uzmanların yanı sıra Türkiye’nin önde gelen işadamları, akademisyenleri ve kanaat önderlerini de burada dinleme imkanı bulacağız. Bu tarz etkinliklerle, Türkiye’nin ve şehrimizin yaratıcılık potansiyelini, doğru stratejilerle katmadeğere dönüştürmeyi hedefl iyoruz” dedi. Amaçlarının Adana’yı yılın 365 günü ticari hareketliliğin sürdüğü, sanayi, ticaret ve tarım organizasyonlarının kalbi olan bir şehir haline getirmek olduğunu belirten Kıvanç, “Kasım ayı Adana için oldukça hareketli olacak. ‘İnovasyon Haftası’ öncesinde 2 farklı organizasyon daha gerçekleşecek. Ekim ayı ihracat rakamlarını 1 Kasım’da Sayın Bakanımızın da katılımıyla Adana’da açıklayacağız. 4 Kasım’da ise tekstil sektörünün önemli organizasyonlarından ‘ATHİB Kumaş Tasarım Yarışması’nı gerçekleştireceğiz” ifadesini kullandı. 

Üniversitelilerin inovasyon çalışmalarını destekliyoruz 
Geçtiğimiz Mart ayında yurtdışında yaşayan Türk gençlerinin başlattığı, inovasyon kültürünün yaygınlaşmasını hedefl eyen Inno Campüs projesine destek verdiklerini vurgulayan Kıvanç, “ Proje kapsamında oluşturulan gezici laboratuarlar ile Çukurova Üniversitesi’nde yüzlerce öğrenciye uygulamalı inovasyon ve girişimcilik eğitimi verildi. Oldukça başarılı geçen proje farklı illerdeki üniversitelerde de gerçekleştirilecek. Üniversite öğrencilerinin inovasyona yönelik çalışmalarını her zaman desteklemeye çalışıyoruz. Bu kapsamda Çukurova Üniversitesi’nde güneş enerjisiyle çalışan araba tasarlayan iki ayrı öğrenci grubuna destek olmaya çalıştık. Üniversiteli gençler hazırladıkları arabalarla ‘Alternatif Enerjili Araç Yarışları’na katılarak Adana’yı temsil ettiler” diye konuştu. 

Adana’da gıda, tekstil, otomotiv, makine ve kimya alanlarında faaliyet gösteren bazı işletmelerin inovasyon çalışmaları kapsamında önemli yatırımlar yaptığını belirten Kıvanç, “İnovasyon bugün ve geleceğimiz için önemli bir yatırım olarak ele alınmalı. Biz ticari işletmelerin eğitim kurumlarıyla işbirliği yaparak, daha nitelikli ve yüksek katma değerli ürünler geliştirmesini istiyoruz. İnovasyon sadece üretimi yapılan ürünün geliştirilmesi değil, ürünün yada hizmetin tüm değer zinciri içinde sunumundan başlayıp nihai tüketici tarafından tüketilmesine kadar uzanan ‘iyileştirme süreci’dir. Ayrıca sanılanın aksine büyük yatırımlar yapmadan veya çok fazla zaman harcamadan da önemli iyileştirmeler yapılması mümkün. Önemli olan bu kültürü firmanın ve çalışanlarının içselleştirmesidir” dedi.

Sanayi ve inovasyonu ön plana alan programlar hızla uygulanmalı
Türkiye’nin 2023 hedefl erine ulaşması için sadece yatırımların değil birim ihracat değerinin de artırılması gerektiğini kaydeden Zeki Kıvanç, “Bu yıl yaşanan siyasi çekişmeler ve yurtdışı piyasalardaki çalkantılar nedeniyle beklendiği şekilde geçmedi. 2016 yılının da kaybedilmemesi için yeni hükümet en kısa sürede kurulmalı.Sanayi ve inovasyonu ön plana alan programlar hızla uygulamaya konulmalı. Türkiye’nin girişimcilik anlamında önemli bir potansiyeli var. Türk insanı dünyanın bir çok ülkesinde önemli işbirlikleri kurabiliyor, Türk menşeli ürünler hemen her ülkede görülebiliyor.Bu da ne kadar girişimci ve rekabetçi olduğumuzun bir göstergesi. Ülke olarak daha yüksek katma değerli ürünlere odaklanmalıyız” dedi.

Marmara’ya alternatif bir üretim merkezi olabiliriz
Adana ve bölgesinin geçmişe dayanan sanayi kültürü, dünyanın sayılı verimli topraklarından birine sahip olması, yaşam kalitesi ve lojistik avantajlarıyla öne çıktığını dile getiren Kıvanç, “Hatay’dan Mersin'e dek uzanan bu bölge Marmara’ya alternatif olabilecek ve Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yatırım hamlesini gerçekleştirebilecek önemli yatırım merkezlerinden biri olabilir. Yapımı devam eden dev enerji yatırımları, mevcut ve planlanan petrol ve doğalgaz boru hatlarıyla bölge enerji ve petro kimya alanında önemli bir potansiyel barındırıyor. Kamulaştırma çalışmaları son aşamaya gelen Ceyhan Enerji Endüstri İhtisas Bölgesi faaliyete geçtiğinde bölge ekonomisi önemli bir değişim ve gelişim gösterecektir” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir