AB'deki krizin nedeni 'Euro' değil

Prof. Dr. Alparslan Yenal, “AB’de yaşanan kriz Euro’dan değil, devlet ve kamu borçlarından kaynaklanıyor” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA) - AB’nin hem ekonomik hem de siyasi birlikteliğini tartışmalı hale getiren Euro ve mülteci krizi, İzmir Üniversitesi’nde düzenlenen seminerde masaya yatırıldı.

Avrupa Para Birliği’nin kuruluşundan itibaren yapısal yanlışlar yapıldığını söyleyen Berlin Freie Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alparslan Yenal, “Yaşanan Euro krizi değil, devlet ve kamu borçları krizi. Euro Dolar’a karşı değer kaybetti. Ancak hala ilk günün paritesinden daha yüksek. Devletin kredi alarak bankaları kurtarması kamu borçlarını şişirdi” dedi.

İzmir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü tarafından düzenlenen “AB Krizi, Avrupa Para Birliğinin Geleceği ve Türkiye Ekonomisi” başlıklı seminerde konuşan Yenal, Avrupa Para Birliği’nin kuruluşundan itibaren yapısal yanlışlara sahip olduğunu söyledi. Yenal, “Yaşanan Euro krizi değil, devlet ve kamu borçları krizi. Euro Dolar’a karşı değer kaybetti ancak hala ilk günün paritesinden daha yüksek. Euro kaybolacak diye bir tartışma tamamen yanlış. Devletin kredi alarak bankaları kurtarması kamu borçlarını şişirdi” dedi. 

Ekonomik krizin merkezinde değerlendirilen Yunanistan’ın durumuna da konuşmasında değinen Prof. Dr. Yenal, “Üye ülkenin kalkınma stratejisi yoksa taşıma su ile değirmen dönmez. Yunanistan, AB’den gelen parayı büyümeye yönelik yatırımlarda değerlendiremedi. Bu nedenle AB’nin yeniden bir yatırım planı yapması, Yunanistan’ın da yatırımcıyı ülkesine çekmesi lazım” diye konuştu.

Yunanistan Drahmi’yi bırakmasaydı belki bugün kriz yaşamayacaktı

Türkiye’nin AB’ye üyelik konusunda geçmiş yıllara nazaran daha az istekli olduğunu belirten İzmir Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emin Akçaoğlu ise AB ile entegrasyonda daha sağlıklı ve denk bir aşamaya erişmek bakımından Türkiye’nin kendi endüstriyel yapısını geliştirmek için somut adımlar atması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı içinde yer almasının genel düşüncenin aksine iyi bir seçenek olmayabileceğini vurgulayan Akçaoğlu, “Gümrük Birliği bile tartışılır duruma geldi. Yunanistan tecrübesinin de ortaya koyduğu gibi farklı ekonomik gelişmişlik düzeyindeki ülkelerin ya da bölgelerin denk koşullarda entegrasyonu mümkün değil ve bu tür bütünleşmeler zayıf tarafın politika alanını ciddi ölçüde sınırlandırır. Örneğin Yunanistan Drahmi’yi bırakmamış olmasaydı belki bugün içinde olduğu krizi yaşamayacaktı” dedi.