85 yıllık fuarda ziyaretçi rekoru bekleniyor
İzmir Enternasyonal Fuarı, bu yıl 85. kez kapılarını açacak. Fuarda 96'sı yabancı 400'e yakın firmanın stantı yer alacak
Türkiye'nin en eski fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), yarın 85'inci kez kapılarını açacak.
Bu yıl kültür sanat etkinlikleriyle ön plana çıkan ve ziyaretçi rekoru beklenen fuarda 18 ülkeden 600 sanatçı performans sergileyecek. Fuarda 96'sı yabancı 400'e yakın firmanın stantı açılacak. Her yıl ortalama 1,5 milyon girişin yapıldığı fuarda bu yıl ziyaretçi sayısında büyük bir artış bekleniyor.
Ekonomi Bakanlığı himayesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Fuarcılık Şirketi (İZFAŞ) tarafından Kültürpark'ta düzenlenen İEF, 26 Ağustos'ta açılacak ve 4 Eylül'e kadar devam edecek.
Malezya'nın "partner ülke", Manisa'nın "onur konuğu il" olarak belirlendiği fuara, 26 ülkeden 6'sı bakan düzeyinde 103 kişilik yabancı delegasyonun katılması bekleniyor.
Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonuyla 8 ülkeden alım heyeti de fuar stantlarını ziyaret edecek.
Folkart Yapı'nın ana sponsor, Vestel'in de inovasyon sponsoru olduğu fuarda "inovasyon" ana teması kapsamında ülke genelindeki 8 teknokent, teknolojilerini sergileyecek. Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonuyla 8 ülkeden alım heyeti de fuar stantlarını ziyaret edecek.
600 sanatçı performans sergileyecek
Fuarda sanat ve kültür etkinliklerinde geçen yıllara göre daha zengin bir program oluşturulurken önemli bölümünü sponsorların organize ettiği etkinlikler kapsamında 18 ülkeden 600'e yakın sanatçı performans sergileyecek.
Aralarında Türkiye'de ilk kez gösterime sunulacak programların da yer aldığı etkinlik takviminde Murat Boz, Murat Dalkılıç, Duman, Kibariye, Fettah Can, Ajda Pekkan, Edip Akbayram, Hayko Cepkin, Athena ve Sertab Erener de konser verecek.
Girişin 3 lira olarak belirlendiği fuarda, Mogambo Caz Günleri dışında tüm etkinlikler ücretsiz olarak izlenebilecek.
Son 10 yılda ziyaretçi sayısı 1,3 milyonun altına düşmeyen fuarı ortalamada ise 1,5 milyon biletli ziyaretçi gezdi. Bu yıl ortalamaların üzerinde bir ziyaretçinin beklendiği fuarda güvenliğin sağlanması için 480 emniyet personeli görev yapacak.
İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Hasan Tunçağ, AA muhabirine, bu yıl fuarı ziyaret edenlerin 85 yıllık geleneğin yeniden yükselişine tanık olacaklarını belirtti.
İEF'ye eski heyecanını kazandırmayı planladıklarını aktaran Tunçağ, şöyle konuştu:
"Hepimizin İzmir Fuarı ile ilgili anıları var. Ama yeni anılar yaratmak zorundayız. Bu anlamıyla 85. İEF geleceğe doğru atılmış önemli bir adımdır. Bu yıl fuarı ziyaret eden herkes bu değişimi görecek. Özellikle çocuk ve gençler için özel etkinlikler düzenledik. Bu yıl ziyaretçilerin fuarı birden fazla kez ziyaret edeceğini düşünüyoruz. Tanıtımın etkisiyle özellikle şehir dışından katılımda yükseliş var. Fuar çevresindeki otellerde doluluk oranlarının ağustos ayı ortalamalarının üzerinde olduğunu öğrendik. Eski fuarların heyecanını yakaladık, ziyaretçi sayısında çok büyük bir artış bekliyoruz."
Tarihe tanıklık etti
Dünyanın en eski fuarları arasında gösterilen İEF'nin temeli, Kurtuluş Savaşı'nın hemen ardından toplanan İzmir İktisat Kongresi'nde atıldı. Yurt içinde üretilen malların sergilenmesi fikri üzerine temelleri atılan fuar, 1927 yılından bu yana Dünya Ekonomik Buhranı ve İkinci Dünya Savaşı'ndaki kesintiler dışında her yıl düzenlendi.
Fuar, savaş sonrasında uluslararası anlamda önemini giderek artırdı. 1960 ile 1970'li yıllardaki fuarlar, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin rekabetine sahne olurken Almanya ve İngiltere de ürettikleri otomobillerle gövde gösterisi yapıyordu.
Apollo Uzay Aracı, MIR Uzay İstasyonu gibi uzay teknolojileri ve yeni otomobil teknolojilerinin sergilendiği fuar, aynı zamanda çamaşır makinesi ve televizyon gibi eşyaların da Türk insanına ilk tanıtıldığı fuar olarak biliniyor.
Zamanlama olarak tarım ürünlerinin hasat sonrası dönemine rastlayan fuar, Anadolu insanının buluşma noktası oluyordu. Fuar bu nedenle ticari olmasının yanında kültürel bir nitelik de taşıdı. Özellikle 1960 ve 1970'li yıllarda fuar gazinoları pek çok sanatçının ün kazandığı ya da şöhretini artırdığı platformlar oldu.
Fuar gazinolarındaki hareketlilik 1990'lı yılların ortalarına kadar devam edebildi. Bu dönemde özel televizyonların kurulması ve yaygınlaşmasıyla sanatçıların hayranlarına televizyon aracılığıyla ulaşmayı tercih etmesi, gazinolardaki fiyatların artması İzmir Fuarı'ndaki konser hareketliliğini azalttı.
İhtisas fuarları doğurdu
Kapalı ekonomi döneminde ithalat yapmak isteyen firmalara verilen fuar kotalarıyla canlılığını koruyan İEF, 1990'lı yıllarda dünya ekonomilerindeki küreselleşme, ülkeler arası ticarette kotaların kalkmaya başlaması ve ülkelerden çok şirketlerin etkin bir yapıya kavuşur hale gelmesiyle etkinliğini yitirdi.
SSCB'nin dağılmasıyla fuarda ABD ile devam eden rekabet ortamı da sona erdi. Ülke pavyonları, yerlerini şirket stantlarına bırakmaya başladı.
İzmir Fuarı, sonraki dönemde gıda, mobilya, otomobil gibi iç tüketime dayalı sektörlerde etkinliğini sürdürmekle birlikte dış ticarette ihtisas fuarlarının gerisinde kaldı. Bir genel ticaret fuarı olan İEF, bünyesinden 10 ihtisas fuarı doğurdu. Bu fuarlardan MARBLE Uluslarası Doğaltaş ve Teknolojileri ve IF Wedding Gelinlik, Damatlık ve Aksesuarları fuarları uluslararası niteliğe kavuştu.