Vücudu koruyan doğal zırh: Taze zerdeçal
Onkolog Prof. Dr. Canfeza Sezgin, zerdeçalın kullanım yerlerini okurlarımız için anlattı...
Batı’da bilim insanlarının yeni keşfettiği zerdeçal, Doğu’da yüzyıllardır bilinen bir tedavi bitkisi. Türkiye’de de yeni yeni duyulan taze zerdeçalın hastalıklara karşı önleyici bir etkisi olduğu ve adeta zırh görevi gördüğü belirtiliyor. Onkolog Prof. Dr. Canfeza Sezgin, bu bitkinin kullanım yerlerini okurlarımız için anlattı...
Taze tüketin
Taze zerdeçalın faydalarının temelinde içerdiği "kurkumin" benzeri bileşenler ve uçucu yağlar var. Taze zerdeçalın yaklaşık yüzde 6-9’ u yağdır. Bu yağ da antikanser bileşen kurkuminin emilimini artırarak vücudun maksimum yararlanmasını sağlar. Zerdeçalın toz formunda uzun süre bekletilmesi ise içerdiği temel yararlı bileşen olan kurkuminin azalmasına neden olur.
Unutkanlığa iyi gelir
Zerdeçal beyinde amiloid plaklarının oluşumunu engellerken iltihap önleyici özelliği ile beyin hasarını azaltabilir. Sofralarımızda yer vereceğimiz zerdeçal, ileride beyin hastalığı görülmesinin engellenmesinde yardımcı olabilir.
Şeker hastaları için
Zerdeçal tek başına veya beraberinde karabiber ile birlikte tüketildiğinde kan şekeri ve kan yağlarının düşürülmesine yardımcı olabilir. İnsülin direncinin azaltılmasıyla kan şekerinde iyileşmeye de destek olur.
Ekşimeyi azaltır
Zerdeçal sindirime yardımcı olan safra üretimini artırır. Toplumda sık görülen hazımsızlık yakınmalarını ve mide ekşimesini azaltır. Daha çok kadınları etkileyen hassas (spastik) bağırsak hastalığını yatıştıran zerdeçal, iltihabi bağırsak hastalıklarından ülseratif kolitin kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Mide ülserlerinin tedavisinde de yardımcı olabilir. Fakat aşırı tüketim ters etki yapıp mideyi daha da rahatsız edebileceğinden dozuna dikkat edilmelidir.
Eklem ağrıları
Zerdeçal dünyada eklem kireçlenmesi veya romatizmasında tıbbi tedavi yardımcısı olarak kullanılır ve bilimsel çalışmalar bunu desteklemektedir. Romatizmaya bağlı ağrıyan eklemlerin hareketi kısıtlamasını azaltarak yaşam kalitesine katkı sağlar. Zerdeçal aynı zamanda mikrobik olmayan göz iltihabı biçimi "üveit"in destek tedavisinde de faydalı olabilir ve şikâyetleri azaltmaya yardım eder.
Kimler tüketmemeli
Hamilelerde rahim kasılmalarını artırabileceği için yoğun tüketilmemesi önerilir. Bir hafta içinde ameliyat olacak kişiler de zerdeçal tüketmemelidir.