Vizyon, 20 milyar dolarlık sağlık turizmine odaklanıyor
Vizyon Turizm yönünü sağlık turizmine çevirdi. Sağlık turizmindeki 20 milyar dolarlık büyüme potansiyelini gören şirket, yurtdışından Türkiye’de tedavi isteyenlere paket program sunuyor.
Selenay YAĞCI
Ağırlıklı olarak hac ve umre turizmde faaliyet gösteren Vizyon Turizm yönünü sağlık turizmine de çevirdi. Sağlık turizmindeki 20 milyar dolarlık büyüme potansiyelini gören şirket, yurtdışından Türkiye’de ameliyat, saç ekimi gibi konularda sağlık hizmeti almak isteyenler ile hastaneler arasında aracılık yapıyor. 2015 yılında yaklaşık 600 bin kişinin Türkiye’yi tercih ettiğini söyleyen Vizyon Grup Yönetim Kurulu Üyesi M. Talha Çizmeci, Türkiye’nin sağlık turizmindeki potansiyeli sayesinde rakamların her geçen gün artacağını söyledi. Sağlık turizminin hacminin son 5 yılda 5 kat artarak 6 milyar dolara ulaştığını kaydeden Çizmeci, büyüklüğün 5 yılda 20 milyar dolara ulaşmasının hedefl endiğini dile getirdi.
Rüzgar tersine döndü
Türkiye’nin Avrupa ülkelerine göre misafirlerine yüzde 40 ila 60 oranında daha ucuz ve başarılı sağlık hizmeti sunduğunu vurgulayan Çizmeci, Türkiye’nin tedavi noktası ve sürekli ilerleyen tıp turizmi merkezi olarak tanındığının altını çizerek, “Eskiden ameliyat, tanı gibi sağlık hizmetleri için Türkiye’den ABD ve İngiltere’ye gidiliyordu. Şimdi rüzgar tersine döndü” dedi. Türkiye’ye gelen sağlık turistinin sağlık için gelmişken gezdiğini de dile getiren Çizmeci, sağlık turistinin harcama açısından da çok değerli olduğunu ve normal turistin 10 katı, ortalama 8-10 bin dolar harcadığını kaydetti. Sağlık turizmine 1 yıldır ağırlık verdiklerini anlatan Çizmeci, “Biz tedavi için Türkiye’ye gelmek isteyenlere, hastane hastane fiyat çıkarıyoruz. 20’den fazla hastane ile anlaşmamız var. En uygun fiyatı alıyoruz. Kalacağı oteli ayarlıyoruz. Tedavinin yanında gezmek de istiyorlar. Tüm bunları paket program olarak sunuyoruz” diye konuştu.
Acenteler aracı olsun
Çizmeci, Türkiye’nin, hastane alanında çok ilerlediğini, yeni teknolojilere sahip olduğunu, otelcilik hizmetiyle birleştirince sağlık turistlerine ekonomik ve üst düzey imkanlar sunulduğunun altını çizdi. Türkiye’nin alternatif turizm arayışlarına geç başladığını belirten Çizmeci, “Yıllarca sadece deniz turizmi yaptık ve bu krizde gördük ki bu yeterli değil. Sağlığa daha fazla önem vermeliyiz. Burada bir potansiyel var. Biz doldurmazsak başkaları gelecek. Katar ve Ürdün sağlık yatırımları yapıyor. Bu alana kayıyor. Bizde de hastaneler yurtdışında tanıtımlarını yapıyor. Hatta tanı merkezleri açıyor. Ancak biz bu turizmin acentalar aracılığıyla yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Sağlıkta başı Almanya, Irak gibi ülkeler çekiyor
Türkiye’ye özellikle saç ekimi için gelindiği algısının yanlış olduğunu vurgulayan Çizmeci, en çok başvuru alan branşların göz, ortopedi, diş, kardiyoloji, onkoloji, plastik&estetik cerrahi ve beyin&sinir cerrahisi olarak gerçekleştiğini söyledi. En çok gelinen ülkelerin Almanya, Irak, Libya olduğunu kaydeden Çizmeci, “Ortadoğu ülkelerinin ilgisi 2015 yılında başladı. Onlar da en çok saç ekimi için geliyor” dedi.
Cironun yarısı hac turizminden
Vizyon Turizm olarak geçen yıl 50 milyon TL ciro yaptıklarını kaydeden Çizmeci, bunun 20 milyon TL’sinin hac ve umreden geldiğini kaydetti. Hac ve umre turizminde ciddi rekabet yaşandığını söyleyen Vizyon Grup Yönetim Kurulu Üyesi Çizmeci, bunun da sektöre girişin kolay olmasından kaynaklandığını belirtti. Hac ve umre turizmin yüzde 60’ını Diyanet’in yaptığını, geri kalan yüzde 40’ın da 300 acenta tarafından paylaşıldığını dile getiren Çizmeci, hac için yılda 80 bin kişilik kontenjan olduğunu, bunun da yaklaşık 400 milyon dolarlık bir hacim yarattığını ifade etti. Bu yıl Suudi Arabistan'nın 2'nci kez gidenlerden ek vergi alacağı iddiası yüzünden Hac turizminin zayıf başladığını söyleyen Çizmeci, doların yükselişinin de talebi ayrıca etkilediğini kaydetti.