Uzmanından uyarı: Hasta eden soğuk hava değil!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Orhan Dalkılıç, soğukta salgın haline dönüşen hastalıkların kapalı ve sıcak ortamlarda toplu olarak bulunulmasından kaynaklandığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Orhan Dalkılıç, soğukta salgın haline dönüşen hastalıkların, bilinenin aksine soğuktan değil, soğuk havalarda insanların çok daha kapalı ve sıcak ortamlarda toplu olarak bulunmasından kaynaklandığını belirtti. 
 
Dalkılıç, yaptığı açıklamada, soğukta salgın haline dönüşen hastalıkların, odaların yeterince havalandırılmaması ve daha yakın temasta bulunulması sonucu ortaya çıkarak, yayıldığını bildirdi. 
 
Korunmak için neler yapmalı?
Bulaşan kişinin bağışıklık sistemi zayıf ve hazırlıksız yakalandıysa hastalık ortaya çıkarken, her bulaşan kişide hastalık görülmediğini dile getiren Dalkılıç, korunma yöntemlerini şöyle sıraladı: 
 
"Solunum yolunda enfeksiyona neden olan virüs ve bakteriler genelde hava ve temas yoluyla bulaşırlar. Grip ve uygun vakalarda zatürre aşısı yaptırmalı, bağışıklık sistemini güçlendirici vitamin ve gıda takviyesi almalı, bol sıvı tüketmeli, dengeli beslenmeli ve dinlenmelisiniz. Diğer insanlarla solunum ve özellikle el temasından kaçının. Öksürme, aksırma sırasında ağız ve burnunuzu, elinizin dışı veya kağıt mendille kapatın. Odanızı sık sık havalandırın. Ellerinizi sık sık sabunlayın ve bol su ile yıkayın. Hastayla kesinlikle aynı odada yatmayın. Grip aşıları yumurta proteininden elde edildiği için yumurta alerjiniz varsa yaptırmayın." 
 
Tedavide genel yöntemin bol miktarda sıvı almak, burnu yıkamak, burun açıcı damla kullanmak ve doktor kontrolünde nezle ilacı almak olduğunu hatırlatan Dalkılıç, "Viral enfeksiyonlarda antibiyotik alınırsa vücudun normal florası bozulacağından ardından fırsatçı enfeksiyonlar sizi daha sık ziyaret edebilir. Yani kendi kendinizi hasta edebilirsiniz. Genel kural olarak viral enfeksiyon üzerine bakteriyel enfeksiyon eklenirse; muayene, tetkik ve bulgulara göre antibiyotik tedavisine başlarız" dedi.