Tütün kullanımı, her 10 erişkinden birini öldürüyor
Tütün ürünü kullanımının yol açtığı ciddi sağlık sorunları nedeniyle dünya genelinde her yıl yaklaşık 6 milyon kişi hayatını kaybediyor
ANKARA - Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, tütün ürünü kullanımının yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle dünya genelinde her yıl 6 milyon kişinin öldüğünü belirtti.
Bilir, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, yetişkinlerdeki her 10 ölümden birisinin nedeninin tütün kullanımı olduğuna dikkati çekerek, tütün kullanımı nedeniyle yaşamını yitirenlerin üçte ikisinin düşük ve orta gelirli ülkelerdeki kişiler olduğunu ifade etti.
Bilir, "Tütün kullanımı bu şekilde devam ettiği takdirde yaşadığımız yüzyıl boyunca 1 milyar kişinin tütün kullanımına bağlı olarak yaşamını yitireceği hesaplanmaktadır" dedi. Bu ölümlerin önlenmesi için tütün kullanımının azaltılması yönünde çaba gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Bilir, bütün ülkelerin Dünya Sağlık Örgütü'nün öncülüğünde tütün kullanımını azaltmak için çeşitli uygulamalar yaptığını belirtti. Bilir, bu amaçla yapılan çabalar arasında en etkili uygulamalardan birinin, tütün vergilerinin artırılması ve sonuç olarak tütün ürünü satış fiyatlarının yükseltilmesi olduğunu bildirdi.
"Tütün fiyatındaki yüzde 10'luk artış, varlıklı ülkelerde sigara kullanımını yüzde 4 oranında azalttı"
Dünya Sağlık Örgütü'nün bu yılın temasını tütün ürünleri üzerindeki vergi yükünün artırılması olarak belirlediğini anlatan Bilir, "Tütün ürünlerinin fiyatının artırılması toplumda düşük gelirli kişilerde ve çocuklar üzerinde daha etkili olmaktadır. Tütün fiyatındaki yüzde 10'luk artışın, varlıklı ülkelerde sigara kullanımını yüzde 4 oranında azalttığı, bu azalmanın az gelirli ülkelerde yüzde 8 düzeyinde olduğu bilinmektedir" diye konuştu.
Bütün ülkelerde sigara satışından sağlanan vergi gelirlerinin devletin başlıca gelir kaynakları arasında olduğunu vurgulayan Bilir, şunları kaydetti:
"Bu nedenle hükümetler, vergi gelirlerinin azalacağı kaygısı nedeniyle tütün ürünlerinin fiyatını artırma konusunda tereddüt göstermektedir. Oysa sigara fiyatında yüzde 10 artış yapıldığında tüketim yüzde 4-8 oranında azalmaktadır. Dolayısı ile sigara fiyatının artırılmasına bağlı tüketim azalması hükümetin vergi gelirinde azalmaya yol açmayacaktır. Üstelik tütün kullanımının azalması sonucunda sağlık sorunlarının, hatta çevre kirliliği ve yangın gibi olumsuz sonuçların da azalacağı dikkate alındığında sigara fiyatlarının artırılmasının çok etkili ve hem ekonomik hem de sağlık açısından olumlu bir uygulama olduğu açıktır.
Tütün kontrolü konusunda gösterilen çabalar sonucunda özellikle gelişmiş ülkelerde tütün kullanımında dikkat çeken azalma sağlanmış olmakla birlikte gelişmekte olan bazı ülkelerde tütün kullanımı artışını sürdürmektedir."
"Türkiye'de sigara kullanımı 2008- 2012 yılları arasında yüzde 13,5 azaldı"
Bilir, Türkiye'nin tütün kontrolü ve tütün mücadelesi konusunda dünyada örnek gösterilen bir ülke olduğunun altını çizerek, etkili tütün kontrolü uygulamaları sonucunda Türkiye'de sigara kullanımında 2008 ile 2012 yılları arasında yüzde 13,5 dolayında azalma sağlandığına işaret etti.
Tütün kullanımının azalması ve özellikle kapalı mekanlarda sigara içme yasağının etkili şekilde uygulanması sonucunda restoran, kafeterya, kahvehane gibi yerlerde ortamdaki sigara dumanının çok azaldığını, bu işletmelere giden müşterilerin pasif sigara dumanı etkileniminden büyük ölçüde kurtulduğunu dile getiren Bilir, "Kapsamlı tütün kontrolü uygulamalarından önceki dönemde restorana gidenlerin yüzde 55-60'ı sigara dumanından etkilendiğini belirtirken, yasanın uygulamaya girmesinden 4 yıl sonra yapılan değerlendirmede restoranlarda sigara dumanından pasif etkilendiğini ifade edenler yüzde 12-13 düzeyine inmiştir" açıklamasında bulundu.