Türk Romatoloji Kongresi tamamlandı
TRASD Başkanı Prof. Dr. Hatice Bodur, erken tanı olması halinde romatizmal hastalıkların etkin şekilde kontrol altına alınabildiğini söyledi.
ANTALYA (DÜNYA) - Antalya’da, yurt dışından da bilim insanlarının katıldığı Türk Romatoloji Kongresi 22-26 Mart 2017 günleri arasında yapıldı. Kongreye ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan ürkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği (TRASD) Başkanı Prof. Dr. Hatice Bodur; derneğin 70. yılını kutladığını belirtti. Hatice Bodur, romatizmal hastalıkların erken tanı yapılamayan, daha ileri aşamalardayken teşhis konulması halinde de başarılı sonuçlar alınabildiğini ancak erken tanının hastalığın tamamen kontrol altına alınması yönünde şart olduğunu kaydetti.
Bireylere bağışıklık sistemlerini güçlendirme, egzersiz yapma, sigara içmemeyi tavsiye eden Hatice Bodur, romatizmal hastalıkların bağışıklık sistemi hücrelerinin eklemlere saldırarak eklemlerde ağrıya, şişmeye ve iltihaba neden olduğunu, ruhsal ve bedensel her türlü stresin bu hastalıkları tetiklediğini kaydetti.
Romatizmal hastalıklara yönelik ilaç tedavilerinin yanında biyolojik ajanlarla da girişimler yapıldığını ve ilerleme sağlandığını kaydeden Bodur, “altın standart” olarak adlandırılan tedavilerin istenilen sonucu doğurmaması halinde biyolojik ilaçların verildiğini, bunların da başarılı sonuçlar alınabildiğini anlattı. Bodur, “Tedavi kişiseldir. Her hasta için özel yaklaşım gerekir.” tedi. Hatiece Bodur, “Biyolojik tedaviler uygun hastalarda hem eklem hasarını önlemekte hem de yaşam kalitesini artırmaktadır. Tedavide hedef artık hastalığı tamamen baskılamak veya düşük hastalık aktivitesi olarak tanımlanmaktadır. Bu hedefe ulaşmak artık hayal değil” dedi.
Kongre Başkanı Prof. Dr. Murat Birtane de romatizmal hastalıklara yönelik araştırmaların devam ettiğini, nedenleri konusunda tam bir belirlemenin henüz yapılamadığını belirterek, cinsiyete dayalı bazı sonuç bulgularının oluştuğunu hatırlattı.
TRASD Genel Sekreteri Prof. Dr. Figen Ayhan da iklim, genetik ve cinsiyete bağlı risklerin ortaya konulduğunu, hastalığın tam nedeni bulunamasa da birçok açıdan bilgi sağlandığını kaydetti. Ayhan, Karadeniz bölgesinin iklim şartları nedeniyle risk doğurduğunu, Akdeniz bölgesinin de sadece Akdeniz’de yaşayanlarda görüldüğünü hatırlatarak, “Cinsiyet, iklim, genetik bu hastalıkta etkili” dedi.
Ayhan, TRASD’ın romatizmal hastalıklara yönelik kamuoyu bilincini artırmak amacıyla eğitim programları yaptığını, web sitesinden bilgi verdiklerini belirterek, yakın zamanda yayınlanacak bir kamu spotunun da hazırlandığını açıkladı.