Türk bisikleti 70 ülkede yollarda
Son beş yılda 70 ülkeye iki tekerlekli bisiklet ihracatı gerçekleştiren Türkiye, bu ticarete karşılık 185 milyon 789 bin 902 dolar kazanç sağladı
Türkiye, bisiklet kullanımında istenilen düzeyde olmasa da 70 ülkede, Türkiye'de üretilen bisikletler kullanılıyor.
Sağlık Bakanlığınca başlatılan "Daha Sağlıklı Bir Türkiye İçin 1 Milyon Bisiklet" kampanyası kapsamında 2018'e kadar 1 milyon bisiklet dağıtılacak olması sektördeki sanayicileri heyecanlandırdı.
Bisiklet sanayisi son yıllarda özellikle ihracatta yakaladığı performansla dikkati çekiyor. Türkiye, dış ticaret dengesi açısından bakıldığında bisiklet ihracatçısı konumunda bulunuyor.
Türkiye, son 5 yılda 70 ülkeye iki tekerlekli bisiklet ihraç eden Türkiye, bu ticarete karşılık 185 milyon 789 bin 902 dolar kazanç sağladı.
Bisiklet ihracatından sağlanan gelir 2010-2014 döneminde yaklaşık iki katına çıktı. Bisiklet sanayicileri 2010'da 28 milyon 325 bin 176, 2011'de 26 milyon 754 bin 240, 2012'de 29 milyon 552 bin 350, 2013'te 46 milyon 625 bin 534, 2014'te 54 milyon 532 bin 602 dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Söz konusu dönemde bisiklet ihraç edilen ülkeler arasında Fransa, Hollanda, Almanya, İtalya, İngiltere, Yunanistan, Portekiz, İspanya, Belçika, İzlanda, İsveç, Malta, Faroe Adaları, Rusya, Fas, Cezayir, Mısır, Senegal, Nijerya, Kamerun, Kenya, ABD, Suriye, Irak, İran, İsrail, Suudi Arabistan, Kuveyt, Singapur ve Avustralya yer aldı.
"Projede sektörle işbirliği yapılmalı"
Bisiklet Sanayicileri Derneği (BİSED) Yönetim Kurulu Başkanı Önder Şenkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bisiklet kullanımı yoğunluğunun o toplumun gelişmişlik düzeyini gösteren önemli faktörlerden biri olduğunu söyledi.
Dünyada kişi başına düşen bisiklet sayısında Japonya ve Amerika'ın ilk sıralarda yer aldığına işaret eden Şenkol, Türkiye'nin, nüfus sayıları dikkate alındığında bisiklet kullanımı ve yıllık bazda satışlarda, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkenin gerisinde kaldığını dile getirdi. Şenkol, şöyle konuştu:
"Ülkemizde çocuk bisikletleri dahil yılda yaklaşık 1,4 milyon civarında bisiklet satışı gerçekleşmektedir. Ülkemizle benzer nüfusa sahip Almanya'da yıllık bisiklet satışı 4,8 milyon adet. Bisiklet sektörünün gelişmesinde bisiklet kullanım kültür ve bilincinin artmasının yanı sıra en önemli unsur altyapıdır.
Devletin sağlıklı yaşam kapsamında 1 milyon bisiklet dağıtması projesini, özellikle bisiklet yollarının yaygınlaşmasına ve belediyelerin bisiklet altyapı projelerine önem vermesini sağlaması bakımından çok önemli ve sektör için çok faydalı bir proje olarak değerlendiriyorum. Bu projenin sağlıklı yürüyebilmesi ve hedeflenen faydaların sağlanabilmesi için dağıtılacak bisikletlerin özelliklerinin belirlenmesi konusunda yapılacak çalışmalarda Sağlık Bakanlığımızın mutlaka Türkiye bisiklet üretim sektörünün yüzde 85'inden fazlasını temsil eden derneğimiz ile işbirliği içerisinde olması gerektiğini düşünüyorum."
"Bisiklete olan ilginin artışı hızlanacak"
Proje için seçilecek bisikletlerin tip, model ve teknik özelliklerinin projenin başarısında en önemli kriter olacağını vurgulayan Şenkol, şunları kaydetti:
"Devletin 1 milyon gibi çok önemli sayıda bisikleti belirlenecek kalite ve teknik özellikte alım yapması sanayicimizin kendisini geliştirmesine katkı sağlayacaktır. Bisiklete olan ilginin her geçen gün arttığı ülkemizde bu proje ile bu artış sürecinin çok hızlanacağını ve ulaşım amaçlı bisiklet kullanımının yaygınlaşacağını söyleyebilirim. Bu proje, bisiklet kullanımının yaygınlaşması adına büyük bir fırsattır ve bu fırsat daha sağlıklı toplum, temiz bir hava, daha rahat bir ulaşım için yerel yönetimler, bisiklet sivil toplum örgütlerince iyi değerlendirilmelidir. Bisiklet kullanımının yaygınlaşması için bisiklet sivil toplum grupları, sanayiciler, yerel yönetimler, ilgili bakanlıklar ile medyanın bir araya gelerek koordinasyon içerisinde çalışma gerçekleştirmeliyiz."
Dağıtılacak bisikletler için kalite vurgusu
Salcano Bisiklet Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Akgül de projeyi çok olumlu karşıladıklarını söyledi.
Projenin Türkiye'de bisikletli yaşamın gelişmesine faydalı olacağını vurgulayan Akgül, verilecek bisikletlerin kalitesine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Akgül, "Bisikletler, uzun süre kullanılabilecek kalitede olmalı ve TSE standartlarını taşımalı. Lastikler ve elciklerde kanserojen maddeler kullanılmayan malzemeler aranmalı. Bunlara dikkat edilirse proje amacına ulaşacaktır" diye konuştu.
Akgül, projenin bisikletle ilgili algıyı olumlu etkileyeceği için pazarı büyütme noktasında faydalı olacağını, ancak bunun, dağıtılacak bisikletlerin kalitesine bağlı olduğuna dikkati çekerek, "Eğer bisikleti sevdirebilecek kalitede ürünler tercih edilirse olumlu olur ama dağıtılan bisikletler kısa zamanda bozulursa herkesi bisikletten de soğutabilir" dedi.
Türkiye'de bisiklet kullanımının yaygınlaşması için ilkokulda bisikletli trafik dersinin olması gerektiğine işaret eden Bayram Akgül, "Bisiklet kullanımına uygun altyapı, trafikte bisiklet kullananlara gösterilecek saygı da yaygınlaşmayı kolaylaştıracaktır" değerlendirmesini yaptı.
Tüketici örgütünden de destek
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar ise devletin sağlıklı yaşam kapsamında bir milyon bisiklet dağıtması projesini olumlu bulduklarını söyledi.
Bisikletli yaşamın, tüketiciler için diğer motorlu araçlara göre daha sağlıklı ve güvenli olduğuna dikkati çeken Çakar, ayrıca bisikletli yaşamın diğer motorlu araçlara göre daha ekonomik olduğunu ifade etti.
Türkiye'de bisiklet kullanımını destekleme konusunda altyapı eksikliği bulunduğunu vurgulayan Çakar, şunları kaydetti:
"Altyapı olmadığı için bisiklet kullananlardan bazıları otomobillerin ya da diğer motorlu araçların çarpması sonucunda yaralanmakta ve ölmektedir. Bu nedenle, bisiklet kullanımının amacına uygun ve güvenli olabilmesi açısından karayollarında bisikletlerin gidiş ve dönüşleri için bisiklet yolu yapılması zorunluluğu var. Aksi takdirde, bisiklet dağıtımının bir anlamı ve önemi olmaz. Bu bakımdan, tüm Türkiye'de bisiklet yollarının ivedilikle yapılmasını bekliyor ve diliyoruz"