TEİS: Suriyeli göçmenler ilaç alamıyor

SGK'nın MEDULA sistemi üzerinden hizmet verilme talimatına rağmen, SGK’nın göçmenlerin girişlerini yapmadığı için ilaç verilemediği ortaya çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA – Suriyeli göçmenlerin sağlık işlemleri için AFAD’ın bağlı olduğu Başbakan Yardımcılığı tarafından 12 Ekim’de genelge yayınlanması ve 15 Ekim günü itibariyle, genel sağlık sigortası işlemlerinin yürütüldüğü SGK MEDULA sistemi üzerinden hizmet verilme talimatına rağmen, SGK’nın göçmenlerin girişlerini yapmadığı için ilaç verilemediği belirtildi. 

Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan yaptığı açıklamada, “SGK, 2 milyonun üstünde bulunan Suriyeli mültecilere Medula sistemini açtı. Ancak, 300 bin mültecinin Göç İdaresi tarafından sisteme kaydı yapılmadı. Çoğunluğu bebek ve kadın olan bu hastalar bir haftadır ilaçlarını alamıyor” dedi. 

Suriyeli sığınmacıların numarası 98 ile başlayan kimliklere sahip olduğu, ancak numarası 99 ile başlayan yeni kimlik kartları dağıtılmasına rağmen bunların MEDULA’ya dahil edilmediğini belirten Saydan, "Meslektaşlarımız, lisanımızı bilmeyen bu insanların Göç İdaresi Genel Müdürlüğü sayfasından ‘yabancı kimlik no sorgulama’ bölümüne girerek 99'la başlayan yeni kimlik numaralarını bulmaya çalışmaktadır. Henüz sisteme girilmeyen kimlik numaralarına yanıt alamadıkları için bu durumu anlatmakta zorlanıyorlar. Bir Topluma hizmet verebilmek için kişilerin sisteme kayıtları tamam olmalıdır.Kayıtlar tamamlanmadan ilaç verilmesi uygulamasına geçildiği için eczacılar ve hastalar mağdur oluyor. Hatay'da, Şanlıurfa'da, Bursa'da, İzmir'de ve daha birçok şehirde meslektaşlarımız sisteme kaydı yapılmayan Suriyeli mültecilerle yalnız bırakılmıştır" bilgisini verdi. 

Göç İdaresinin kimlik sorgu sayfasının da düzgün çalışmadığını belirten Nurten Saydan, provizyon alınamadığını vurguladı ve "Suriyeli mülteci reçetesi karşılayan eczanelerimiz mağdur, çocuklar, kadınlar, kanser hastaları ilaç alamıyor, diyaliz hastaları zor durumda. Mültecilerin yeni kimlik numaraları sistemlerine işlenmeden hizmete başlamak eczacılara ve mültecilere eziyet oldu. 3 Aydır niçin bu sistem ve kayıt mekanizması hazırlanmadı? Bu eksiklik yüzünden eczanelerimiz, Suriyeli mültecilerin kimlik sorgulama yerine, adeta Göç İdaresi şubelerine dönüşmüş durumdadır. 7 gün 24 saat hizmet vermeye çalışan, gece gündüz demeden ülkemizin en ücra noktalarında ilaç ve danışmanlık hizmeti vermeye çalışan eczane eczacıları Göç idaresinin kayıtları zamanında güncellememesi yüzünden adeta cezalandırılmaktadır. TEİS olarak, yeni kimlik numaraları sebebi ile yaşanan bu sorunun  bir an evvel giderilmesini ve YKN tanıtım kartlarının ivedilikle verilmesini istiyoruz” ifadesini kullandı.

Suriyeli’lere sağlık hizmetlerine yönelik ayrı genelge yayınlanmıştı

Suriye’de yaşanan iç savaşın geldiği yeni aşamada olası yeni göç dalgası tartışılırken, Türkiye’ye sığınan 2 milyon Suriye yurttaşı göçmene verilen sağlık hizmetleri yeniden düzenlendi. Daha önce, Suriyeli sığınmacılara yönelik hizmetler için yapılan genel düzenleme çerçevesindeki işlemler bu kez özel bir genelgeyle yeniden yapılandırıldı. SGK, genel sağlık sigortasını yönetmekte kullandığı MEDULA sistemini, Suriyeli sığınmacılar için de açtı. Türkiye’de geçici koruma altına alınan yani kayıtlı olan Suriye vatandaşlara hastanelere doğrudan başvurabilecek, eczanelerden ilacını alabilecek. Kayıtlı olmayan Suriyeli göçmenler için ise sağlık hizmeti öngörülmüyor.  Genelge, 12 Ekim günü yayınlanmış ve 15 Ekim’den itibaren MEDULA sisteminin kullanılacağı belirtilmişti. 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir