TEB: İki eczaneden biri zor durumda
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak 14 Mayıs Eczacılık Haftası nedeniyle basın toplantısı düzenledi. TEB Başkanı Çolak, toplantıda yaptığı konuşmada "Bugün her iki eczacıdan birinin zor durumda olduğu bariz görülmektedir” dedi.
ANKARA (DÜNYA)
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, 14 Mayıs Eczacılık Haftası nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, iki eczaneden birinin zor durumda olduğunu söyledi. Çolak, bu yıl için Eczacılık Günü temasını eczanelerin ekonomik durumu olarak belirlediklerini ve bunun için bir tespit araştırması yaptıklarını belirterek, “Eczanelerimizin yüzde 63,8’i ‘düşük cirolu eczane’ kategorisine girmektedir. Bugün her iki eczacıdan birinin zor durumda olduğu bariz görülmektedir” dedi. Çolak, araştırmalarında düşük cirolu eczanelerin yüzde 50’sinden fazlasının da sürekli kredi kullanarak ayakta durmaya çalıştığını belirterek, daralan eczane pazarında bunların yüksek risk altında faaliyet göstermeye çalıştığını kaydetti.
Erdoğan Çolak, Türkiye’nin ihtiyacından fazla eczacılık fakültesi açıldığını ve her yıl 1700 yeni mezunun iş piyasasına katıldığını, kamu, ilaç şirketleri ve diğer alanlarda iş bulamadıkları için de bu mezunların büyük çoğunluğunun yeni eczane açma yoluna gittiklerini kaydetti. Bu nedenle geçmişte ekonomik, emeklilik ve diğer nedenlerle kapanan eczane sayısının 500’lü seviyelerdeyken 2014’te 700’e çıktığını kaydeden Çolak, buna karşılık yeni mezunların başka imkanı olmadığı için eczane açması nedeniyle sayının artmaya devam ettiğini ve riskin büyüdüğünü vurguladı.
Eczanelerin pazarı daralıyor
Sağlık alanındaki uygulamalar ve ilaç fiyatlarındaki düşüşler nedeniyle eczanelerin pazarının hızla daraldığını kaydeden Erdoğan Çolak, “Hem kamu ekonomisinin korunması hem de ilaca erişim hakkı bakımından fiyatların ucuz olduğunu düşünüyoruz, bu politikanın savunuculuğunu yapıyoruz. Ancak ilaç fiyatlarının sürekli düşmesi, geliri sadece buna bağlı olan eczacıları ekonomik zora sokmuş, bunun yanı sıra bazı ilaçların piyasada bulunamamasına yol açmıştır. Günübirlik tedavi, kanser ilaçlarının hastanelerden verilmeye başlanması, bazı ilaçların ruhsat alamaması gibi uygulamalar nedeniyle, eczane pazarı da gün geçtikçe daralmaktadır” dedi. Eczacılık sektörünün doğrudan istihdamının 73 bin 500 kişi, dolaylı istihdamının da 250 bin kişi olduğunu kaydeden Çolak, politika yapıcıların ilaç fiyatlandırma ve geri ödeme uygulamalarının sektöre yönelik ivedi çözüm bulmaya çağırdı.
Hastanelerde ilaç takibi yapılmıyor, kanser ilaçlarının hastaneden satılmasının sonuçlarından kaygılıyız
TEB Başkanı Erdoğan Çolak, 1 Temmuz’dan itibaren kanser ilaçlarının hastanelerden verilmesinin de kaygıyla karşılanması gerektiğini belirtti. Çolak, 1.3 milyar TL’lik bir büyüklüğün hastanelere devredildiğini vurgulayarak, buralarda ilaç takip sisteminin kullanılmamasının da riski artırdığını anlattı.
Çolak bir soru üzerine, ilaç takip sistemi kurulması için gerekli altyapının bir bilgisayar ve barkod okuyucudan ibaret olduğunu hatırlatarak, hastanelerin bunu neden kullanmadığına dair “bir tahmini” bulunmadığını belirten Çolak, suistimale açık bir durumun ortaya çıkacağını belirtti.
Eczacılardan “sağlık takibi” hizmeti önerisi
TEB Başkanı Erdoğan Çolak, eczanelerin gelirlerinin artırılması için birinci basamak sağlık hizmeti sunumuna resmi olarak katılma imkanı sağlanması önerisini de tekrarladı. Eczanelerin, tansiyon, şeker hastalığı, astım vb. hastalıklara yönelik olarak küçük test ve veri toplamada yetkilendirilmesi ve bu kayıtları Sağlık Bakanlığına aktarmasını öneren Çolak koruyucu sağlık hizmeti kapsamında da bu hizmet karşılığı ödeme yapılabileceğini vurguladı.
Çolak ivedi çözüm bekledikleri sorunlarını da eczacılık fakültesi sayısının azaltılması, kontenjanlarının düşürülmesi, eczacı kar oranlarının artırılması, kutu başı sabit ödeme yapılması, reçete başı ücretin artırılması, SGK’nın eczanelerden aldığı indirimin toplam ciro değil sadece SGK’ya fatura edilen ilaçlardan hesaplanması ve fiyat düşüşleri sırasında ellerinde daha önce alınmış yüksek bedelden doğan stok zararının karşılanması olarak sıraladı.
TEB üyeleri için “Eczacı TV” adında internet TV kurdu
Bu arada, TEB’in üyelerine yönelik faaliyet ve bilimsel-sosyal etkinliklerinin yayınlandığı bir internet TV kurdu. TEB Başkanı Çolak, Eczacı TV adı verilen kanalın, ilk aşamada kayıtlı yayının seyredilmesi olarak faaliyet göstereceğini, gelecek dönemde başarılı olması halinde sürekli yayın akışına geçebileceğini ve halka yönelik bilgilendirmeyi de içeriğine ekleyebileceğini kaydetti. Eczacı TV’ye, kurumun internet sitesinden ulaşılabilecek.