Tarçın konsantrasyonu artırıyor
Sınav arifesi öncesi öğrenciler tuz ve şekerden uzak durmalı, daha çok ceviz tüketmeli
İSTANBUL - İki milyondan fazla öğrenci, pazar günü üniversiteye girişin ilk adımı olan YGS sınavında ter dökecek. Sınava birkaç gün kala olası mide rahatsızlıklarını engellemek, sınav stresini azaltıp konsantrasyonu artırmak için beslenme düzeni önemli. Uzmanların doğal ilaç olarak adlandırdığı tarçın konsantrasyonu artıyor, ceviz, fındık, balık ise stresi azaltıyor. Sınav öncesi uzak durulması gereken gıdaların başında ise tuz ve şeker geliyor.
Stresin de artmasıyla beraber öğrencilerin sınav öncesi, beslenmelerine yeteri kadar önem vermediklerini söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas, "Özellikle son birkaç günde stres nedeniyle mide daha da hassaslaşır bu dönemde öğrenciler beslenme düzenlerine önem vermezlerse mide hastalıkları ve gıda zehirlenmeleri kaçınılmaz olur" dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas, öğrencilere sınav öncesi ve sınav günü konsantrasyonu artıran beslenme tüyolarını paylaştı:
Sınava hazırlık dönemi boyunca tüm besinleri içeren yeterli – dengeli – bilinçli beslenme; hem fiziksel ve ruhsal sağlığı olumlu etkiler, stres etkilerini azaltır, hem de okul / sınav başarısına katkıda bulunur.
Öncelikle öğün sayısı ve sıklığına dikkat edilmelidir. 3 ana öğün - 3 ara öğün tüketecek şekilde dengeli ve yeterli bir beslenme düzeni planlanmalı. Ara öğünlerde hem kan şekerinin ani iniş çıkışlarını hem de konsantrasyonu sağlayacak stresi azaltacak gıdaları seçilmelidir.
Dışarıda yemek yemeyin
Özellikle sınavdan önceki gün dışarıda yemek yememeye özen gösterilmeli. Çünkü bu sınav arifesi olası bir gıda zehirlenmesine karşı önlem alınmış olur. Tüketilen gıdaların taze olduğundan emin olunmalı. Yeni tatlar denemek için sınav dönemleri uygun değildir. Bu nedenle öğrenciler daha önce tüketmedikleri gıdaları yemeyi sınav sonrasına ertelemeli. Özellikle son birkaç gün kala dışarıda yemek yemek tercih edilmemeli.
Yine sınavdan bir gün önce gaz problemine ve mide rahatsızlıklarına neden olabilen kuru fasulye, lahana, pilav, yağda kızartılan, çok yağlı, ağır soslu yemekler tercih edilmemeli, haşlanmış gıdalar ve sebzeler tercih edilmeli. Sınava birkaç gün kaldı. Bu zaman iyi değerlendirilmeli. Her gün balık eti tüketilmelidir. Oldukça zengin omega 3 kaynağı olan balık hafızayı güçlendirir, konsantrasyonu arttırır.
Örnek akşam yemeği menüsü
1 kase sebze çorbası, ızgara pişirilmiş yağsız kırmızı et veya balık, zeytinyağlı sebze, az yağlı ve soslu salata, 2 dilim kepek ya da çavdar ekmeği
Ceviz sınav stresini azaltır
Stresin azaltılması açısından antioksidanların tüketilmesi önerilebilir. Balık, ceviz, fındıkta bol miktarda bulunan Omega-3 yağ asitleri stresin azalmasına yardımcı olur. Son birkaç günde bir öğün balık tüketin. Maydanoz, ıspanak, karnabahar gibi sebzelerde bol miktarda bulunan C vitamini de antioksidandır. Günde 3- 4 porsiyon meyve ve sebze tüketmek gereklidir.
Strese karşı etkin olan yumurta, süt, ıspanak, havuç, kayısı gibi besinlerde bulunun A vitamini ve tahin, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan E vitaminin tüketilmesi sınav döneminde stresin azaltılmasında etkili olacaktır.
Tarçınlı süt şekeri dengeler
Tarçının kan şekerini düzenleyici etkisi nedeniyle tüketilmesinde fayda vardır. Çaylara çubuk tarçın eklenebilir ya da tarçınlı süt içilebilir. Bu kan şekerinin düşmesini engeller ve konsantrasyonu artırır. Ara öğünler kan şekerinin hızla yükselip, düşmesine sebep olan tatlı, çikolata, hazır meyve suları yerine kan şekerini yavaş yükselten, glisemik indeksi düşük ve düşük kalori içeren meyve, yoğurt, kepekli sandviç, ayran gibi gıdalar tercih edilmeli.
Güne kahvaltısız başlamak dikkat eksikliği nedeni
Güne zinde ve enerjik başlamayı sağlayan en önemli öğün kahvaltıdır. Sabah kahvaltı yapılmazsa beyin fonksiyonları için yeterince enerji oluşmaz. Yorgunluk, baş ağrısı, dikkat ve algılamada azalma görülebilir. Özellikle sınav sabahı sabah kahvaltısı çok önemli.
Kahvaltıda bir avuç üzüm
Sınav kahvaltısı örnek menü: Tam buğday - çavdar – çok tahıllı ekmek, 3-4 tane ceviz içi, az yağlı, az tuzlu beyaz peynir, tarçınlı yeşil çay ya da kuşburnu çayı, 1 haşlama yumurta, bir avuç üzüm ya da kuru erik.
Sınav öncesi şeker uyku yapar
Sofra şekeri, yani basit karbonhidratlar, kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için kan şekerinin düşmesine neden olur. Bu durum ise çocukta dikkatte kayma, konsantrasyon eksikliği ve uyku hali yaratır. Sınav öncesi ve sınav sırasında basit karbonhidrat içeren gıda (çikolata kaplı drajeler, şekerlemeler vs. ) tüketimi yanlıştır.
Tuz sınavda susatır
Reçel, bal, pekmez gibi besinleri, fazla tüketilmemeli. Daha çabuk acıkmaya neden olabilir. Tatlı ihtiyacını karşılamak için taze meyve yemek de sağlıklı bir alternatif olur. Çok tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalı. Tuz, susuzluk hissini arttırabilir, sınav öncesi aşırı tüketmeyin.