Sağlıklı yiyecek servis şirketleri 'niş' alanı keşfetti
Tüketicinin ayağına servis edilen sağlıklı yiyecek sektörü genişliyor. FitBon kurucusu Mustafa Ödkem, “butik” bir hizmetin niş bir alanda yaygınlaşmaya başladığını söyledi.
Mehmet KAYA
ANKARA – Sağlıklı yiyeceklere yönelik ilginin artması, tüketicinin ayağına servis edilen yemek sektörü doğmasına neden oldu. Ankara’da faaliyete geçen Fitbon sağlıklı yemek şirketi kurucusu Mustafa Ödkem, “niş” bir sektör olan sağlıklı-diyet yemeğe ilginin hızla yükseldiğini vurguladı. Ödkem, sağlıklı beslenmek isteyenlerin ve özel diyet yapanları “taze yemek” talep etmeleri nedeniyle koruyucu uygulamadan yemek üretmek gerektiğini belirtirken, diyetisyen gözetiminde menülerle hızlı ve tüketicinin ayağına servis edilmesinin, bu alanı küçük ve orta ölçekli şirketlerin oluşmasına neden olduğunu vurguladı. Ödkem, sağlıklı beslenmenin maliyetinin, günlük beslenmeden farklı olmadığını da belirtti.
DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan FitBon kurucusu Mustafa Ödkem son dönemde sağlıklı beslenmeye yönelik ihtiyacın ve bilincin artması üzerine bu alanda hizmet veren gıda şirketlerinin yaygınlaştığını vurguladı. Türkiye’de ilk olarak, hizmet verme olanağı bulunan diyetisyen-beslenme uzmanlarının “yemek vermesi” olarak başlayan uygulamamın bir hizmet sektörü kolu olarak geliştiğini belirten Ödkem, “butik” bir hizmetin niş bir alanda yaygınlaşmaya başladığını kaydetti.
Sağlıklı beslenme ana amaç
Hizmetin kişiye özel olmadığını ancak bir kişinin 1 ay boyunca yediği ana yemeği tekrar yemeyeceği bir şekilde planlama yapmanın mümkün olduğunu da kaydeden Mustafa Ödkem, sanıldığının aksine hizmet alan açısından maliyetlerin de olağandışı olmadığını; 19 TL’den başlayan menülerin, ara öğünlerle birlikte 5 öğünlük bir pakette 43 TL’ye kadar alınabildiğini belirtti. Bu tür hizmet veren şirketlerin sayısının hızla arttığını ancak faaliyetten çıkışın da hızlı olduğunu kaydeden Ödkem, tek bir mutfaktan sağlıklı ve ekonomik olarak sürdürülebilecek bir yapının optimum noktası bulunduğunu, bunun üstüne çıkmak için ise ayrı mutfak açılması gerektiğini belirtti. Ürünlerin sağlıklı olabilmesi için sağlıklı malzeme kullanılmasının şart haline geldiğini kaydeden Mustafa Ödkem, bu amaçla ciddi bir lojistiğin de gerektiğini vurguladı. Endüstriyel üretime geçişte raf ömrünü koruyucu yöntemlerin devreye girdiğini belirten Ödkem, sağlığa her yönüyle uygun sunum için butik işletmelerin en verimli yöntem olarak gözlendiğini belirtti.
Ofiste çalışanlar besin dengesine dikkat etmeli
FitBon diyetisyeni İzan Işık da sağlıklı beslenmeye dikkat eden, sporcular, diyet yapanlar kadar beslenmesine dikkat etme bilinci olan ofis çalışanlarının beslenme paketlerine ilgi gösterdiğini belirterek, “Özellikle masa başı çalışanları yetersiz veya dengesiz beslenmeye bağlı olarak obezite, diyabet, insülin direnci, kolesterol yüksekliği; hareketsizliğe bağlı olarak ise kas-iskelet sistemi hastalıkları, postür bozukluğu gibi durumlar açısından risk altında kalabiliyor. Yaşam kalitesi ve iş verimliliğini bazı alışkanlıkları değiştirerek yükseltmek mümkün. Sağlıklı ve dengeli beslenmek, gereksinim kadar enerji almak, asansörler yerine merdivenleri kullanmak bunlar arasında” dedi.