Sağlık Uygulama Tebliği'nde değişiklik

"Doğumsal omurilik gelişim bozukluğu", "protein kaybı ile seyreden böbrek hastalığı", "cam kemik hastalığı" tanısı alan hastalardan hekim muayenelerinde katılım payı alınmaması yönünde düzenleme yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yapılan değişiklikle "doğumsal omurilik gelişim bozukluğu", "protein kaybı ile seyreden böbrek hastalığı", "cam kemik hastalığı" tanısı alan hastalardan hekim muayenelerinde katılım payı alınmaması yönünde düzenleme yapıldı. 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan açıklamada, SUT'ta Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'in, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımladığı belirtildi. 

Psikiyatri tedavisi fiyatlarında artış

Buna göre, Uyuşturucu Mücadele Eylem Planı ve Avrupa Birliği Standartlarına uyum çerçevesinde toplum sağlığı ruhsal alanda iyileştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla yatan hastalarda uygulanan psikiyatri tedavilerinin fiyatlarında artış yapıldı. Bu sayede, vatandaşlara daha nitelikli ve donanımlı sağlık hizmetinin verilmesi amaçlandı. 

Spida Bifida (doğumsal omurilik gelişim bozukluğu), Nefrotik Sendrom (protein kaybı ile seyreden böbrek hastalığı), Osteogenezis İmperfekta (cam kemik hastalığı) tanısı alan hastalardan hekim muayenelerinde katılım payı alınmaması yönünde düzenleme yapıldı, katılım payı alınmayan kronik hastalıklar listesine bu tanılar eklendi. 

Zihinsel özürlü hastalar başta olmak üzere iletişim kurulamayan veya algılama güçlüğü yaşayan hastaların, diş tedavilerinde tedavi kalitesi geliştirmek ve hasta konforunu arttırmak amacıyla anestezi üniteleri olan ağız diş sağlığı merkezleri ve hastanelerde hizmet alabilmelerini sağlayan düzenleme yapıldı. 

Obezite ameliyatlarının (mide küçültücü işlemler) Türkiye'de artan sıklıkta uygulanmaya başlamasıyla multidisipliner yaklaşımın geliştirilmesi amacıyla gereklilik raporlarında düzenlemeye gidildi. Bu düzenleme ile hastanın tedavisine dahil olacak ilgili hekimlerin aynı sağlık hizmeti sunucusunda çalışma zorunluluğu getirildi. 

Görmeye yardımcı tıbbi malzemelerden gözlük cam ve çerçevelerinin, eğitim ve araştırma hastanelerinde görevli asistan hekimlerce de reçete edilebilmesini sağlayan düzenleme yapıldı. Ayrıca, görmeye yardımcı tıbbi malzemelerde e-reçete ve e-rapor düzenlenmesine yönelik değişiklikler gerçekleştirildi. 

İşitme engelli hastaların temin ettiği ve SGK tarafından ödemesi yapılan işitme cihazlarının hem temin hem de ödeme aşamasında yaşanan sıkıntıların giderilmesine yönelik düzenleme yapıldı. 

Geri ödeme listelerinde fiyatı olmayan sondaların fiyatı belirlendi. 

Hasta alt bezinin alan tanımı "Hasta alt bezi/külotlu hasta alt bezi" olarak değiştirildi. Bu sayede hastaların kullandığı külot şeklinde hasta alt bezleri de ödeme kapsamına alındı. 

Türk Eczacıları Birliği aracılığıyla yurtdışından temin edilen 6 adet ilaç, ödeme listesine alınarak yurtiçinde vatandaşın erişimine sunuldu.