Oruç tutarken ne sağlığınızdan ne de formunuzdan olun
Liv Hospital Diyet ve Beslenme Uzmanı Halime Besler, oruç tutarken nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı.
Tüm yıl boyunca çalışan organlar ramazanda dinlenip, yeniden düzenlenme fırsatı buluyor. Ancak yanlış beslenerek bu olumlu süreci dezavantaja dönüştürme riski de var. Liv Hospital Diyet ve Beslenme Uzmanı Halime Besler, yanlış beslenme alışkanlıklarının, daha kilolu ve sağlıksız bir vücutla bayrama girmek anlamına geldiğini söylüyor. Besler’in uyarılarına kulak verin...
• Yetişkin bir bireyin ortalama vücut ağırlığının yüzde 50-70’i sudan oluşuyor. Su miktarının yüzde 20 azalması ise yaşamsal bir risk oluşturuyor. İftar ve sahur arasında 8-10 bardak su içmeye özen gösterin.
• Sahur gün boyu metabolizmamızın mümkün olduğunca düzgün çalışması açısından önemli bir öğün. Sahurda sadece su içerek oruç tutarsak vücudumuza zarar veririz. Kan şekerinin uzun süre regüle olmasını sağlayan proteinden zengin süt, az tuzlu peynir, yumurta gibi besinler ile tam buğday ekmeği gibi glisemik endeksi düşük, uzun süre tokluk sağlayan tam tahıllı ürünler tüketin.
• Sahurda tüketilen "rafine" diye adlandırdığımız beyaz unlu ve şekerli yiyecekler, kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşüreceği için gün içinde tekrar acıkmaya, yağlı ve tuzlu yiyecekler ise susamaya neden olur. Bunların yerine kahvaltılıklar veya çorba, hafif sebze yemekleri, yoğurt da tercih edilebilir.
• Kahve sahurda su kaybına neden olabileceği için tüketilmemeli. Gerekirse çok demli ve koyu olmayan çay tercih edilebilir. Ancak bunların da vücuttan sıvı kaybına neden olabileceği unutulmamalı. Bağırsak düzenini korumak açısından da lif zengini meyve tüketimi oldukça önemli.
* İftarda yemekler mümkün olduğunca yavaş tüketilmeli ve iyi çiğnenmeli. Tek ve yoğun bir öğün yerine 2-3 aşamada iftar yapıllırsa vücudun sindirme performansı daha yüksek olur. 15 dakikalık bir dinlenme sonrası ızgara, fırın, haşlama gibi pişirme yöntemleriyle pişirilmiş etler ve az yağlı tencere yemekleri tercih edilmeli. Ayrıca kızartmalar ve ağır tatlılardan kaçınılmalı.
• Meyve, sütlü tatlı gibi hafif şekerli tercihler iftardan 1.5-2 saat sonra tüketilirse kan şekerinin hızlı yükselmesi önlenebilir.