Önerilere uyun ofis hastalıklarından kurtulun!
HAYAT SAĞLIKLIYKEN GÜZEL / Prof. Dr. ASLI ÇURGUNLU - İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı
Günümüzde artık neredeyse günümüzün yarısını ofislerde çalışarak geçiriyoruz. Uzun saatler boyunca aynı pozisyonda oturmak ve hiç dinlenmemek ofis hastalıklarını karşımıza çıkarıyor. İşyerinde en çok karşılaşılan problemler kuşkusuz ki bel, boyun ve sırt ağrıları... Ellerde ve kollarda ağrı ile uyuşmalar da ofis çalışanlarının sık karşılaştığı diğer problemler...
Uzun süre hareketsizlik sorun yaratıyor...
Laptop ile çalışan kişilerde başlarının sürekli önde ve sabit pozisyonda durması boynu tutan kasların yorulmasına, kasılmasına, gerilmesine ve akabinde de ağrı meydana gelmesine sebep oluyor. Bu durum uzun sürdüğü takdirde boyun omurgasında disklerde fıtıklaşmadan dejenerasyona hatta kireçlenmeye kadar giden birtakım sağlık sorunları karşımıza çıkabiliyor.
Aynı nedenlere bağlı olarak sırt ağrıları görülebiliyor ve uzun süre aynı pozisyonda durmaya bağlı olarak, bütün vücut ağırlığı bel bölgesine bindiğinden bel bölgesindeki disklerde de bozulmalar ortaya çıkıyor. Ofislerde havalandırma sisteminin olması ve ofisin ışık alması da çalışanlar açısından önemli bir faktör.
El hijyenine de dikkat!
Kış aylarında güneş ışığının azalmasıyla birlikte ofisteki ışığın da azalması, kış depresyonuna zemin hazırlayabiliyor. Bunun dışında ofiste hareketsiz kalmamak için her saat başı ayağa kalkıp yürümek gerekiyor. Ofis ortamı bulaşıcı hastalıklar için de davetiye çıkarabiliyor. Grip ya da nezle olan birinin ofis ortamında yarım saat dahi kalmış olması, ofisteki eşyaların yüzeylerine virüs bulaşmasına neden olabiliyor. Bu nedenle de ofis çalışanlarının el hijyenlerine ayrıca dikkat etmesi gerekiyor.
Önlem için neler yapmalı?
- Uzun süre aynı pozisyonda oturmayın.
- Bilgisayarınızı sağ ya da sol tarafa değil; tam karşınızda olacak şekilde ayarlayın.
- Kolunuz ve klavye arasında 45 santimlik bir mesafe bırakın.
- Dik ve iyi bir postür (duruş) benimseyin.
- Sandalyede otururken, bel boşluğunuzun desteklendiğinden emin olun.
- Kollarınızı dinlendirebilmek için kolçaklı sandalyeleri tercih edin.
- Boyu ayarlanabilir sandalyede oturun, ayaklarınız yere değmiyorsa bir destek koyun.