Mükemmel burun doğal görünendir

Birçok cerrah, ergenlik çağındaki gençlerin gelişimlerini tamamlayana kadar ameliyatı ertelemeyi tercih eder. Bu bekleme süresi, genç kızlar için 14 -15, erkekler için ise 16-18 yaşlarıdır. Kemik gelişiminin tamamlanması beklenir. Burada amaç mükemmel değil doğal burun olmalıdır...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Prof. Dr. GÜRSEL TURGUT

Kadın ya da erkek fark etmiyor, Türkiye’de estetik ameliyatlarda en çok tercih edilen operasyon, burun estetiği. Bu ameliyatlarla burun, küçültülüp büyütülebiliyor, eğrilik düzeltilebiliyor. Burun şekli, sırtı ve ucu değiştirilebiliyor. Tüm bu işlemlerle hem rahat nefes alıp veren, hem de estetik açıdan güzel bir buruna kavuşmak hedefleniyor. Özellikle sosyal medya yönlendirmeleri ile yaptırılan estetik operasyonlarda istenmeyen sonuçların yaşandığına, sorunlar çıktığına şahit oluyoruz. İnternetten, dergilerden fotoğraf örnekleri üzerinden doktor seçerek operasyon planlamak isteyenlerin sayısı maalesef giderek artıyor. Böyle bir seçimle yapılan operasyonların hüsranla sonuçlanması ise ne yazık ki kaçınılmaz oluyor. Çünkü her burnun dokusu, kıkırdak şekli ve daha da önemlisi yüzün ihtiyacı farklı. Ameliyattan 3 aydan önce çekilen fotoğraflar üzerinden sonuçları değerlendirmek yanıltıcı olabiliyor. Zira burun ameliyatlarından sonra gerçek sonuç en erken 3, ideal olarak ise 6'ncı aydan sonra çekilen fotoğraflarda elde edilebiliyor. Bu hafta sizlere sağlıklı ve yüz güldüren bir burun estetiği için izlenen yöntemleri ve dikkat edilmesi gerekenleri anlatmaya çalışacağım.

Burun şekline nasıl karar veriliyor?

Burun, görünümü ve fonksiyonel yapısıyla yüzümüzün temel anatomik ünitesini oluşturuyor. Burun bölmelerini ikiye ayıran septum adı verilen oluşum bizim coğrafyamızda genellikle eğrilikler içeriyor. Hafif eğrilikler nefes alma fonksiyonlarını bozmamasına rağmen estetik ameliyatla küçültülen burunlarda küçük eğrilikler bile ciddi fonksiyonel ve görsel bozukluklara yol açabiliyor. Operasyon öncesi, burun içi ve dışı bir bütün olarak muayene ile değerlendiriliyor. Hastanın ihtiyaçlarına bağlı olarak genellikle açık; çok nadiren ise kapalı yöntem uygulanabiliyor. İçerideki sorunlardan başlayarak eğrilikleri giderip, konka adı verilen burun içi etlere gerekiyorsa radyofrekans koter ile müdahale ediliyor. Yapısal sorunları çözdükten sonra da estetik değişim için düzeltme yapılıyor. Günümüzde bilgisayar üzerinde ameliyatın planlanması en önemli unsurmuş gibi sunuluyor oysa ne bilgisayar planlaması, ne de gazete dergilerden kesilecek fotoğrafların olumlu etkisi var.

Başarılı ameliyatın kriterleri neler?

Estetik cerrahın başarısı mevcut yapıyı yüze yakışacak en iyi görünümü kazandırmakla ölçülebilir. Planlamaya değil, cerraha güvenmek gerekir. Yani öncelikle cerrahınızı iyi araştırın derim. İnternetten, dergilerden fotoğraf örnekleri ile planlama yapmak sadece hastanın beklentilerini anlamak açısından fayda sağlayabilir. Bunun dışında yapılacak tüm beklenti ve garantiler hastayı hayal kırıklığına uğratacak bir sürecin içine sokacaktır. Önerilen burnu her zaman yapamazsınız, çünkü her burnun dokusu, kıkırdak şekilleri ve daha da önemlisi yüzün ihtiyaçları farklıdır. Estetik cerrah elindeki materyali değerlendirerek yüze yakışacak bir burun oluşturabilmelidir. Örneğin etli, ucu ve delikleri kaba yapılı bir burunda normalin biraz büyüğü bir burnu hedeflemek gerekir. Böylece hem nefes alma sorunlarının önüne geçmek hem de mevcut dokuyla daha güzel ve doğal görünen bir burun elde etmek mümkün olabilir.

Mükemmel bir estetik mümkün mü?

Mükemmel estetik, operasyon sonucu doğal görünen ve ameliyat olduğu hasta yakınları tarafından bile anlaşılmayan sonuçtur. Hastayı önceden tanıyan insanlar bir hoşluk, güzellik hali olarak tanımlamalıdır. Botoks, dolgu uygulamaları için de aynı sonuç geçerlidir. Kişinin herhangi bir estetik işlemden geçtiğini diğer insanlar fark etmemelidir.

Estetik burun ameliyatı en zaman faydalıdır?

Estetik burun ameliyatı dış görünüşü güzelleştirirken kendine güveni de artırır. Bu ameliyat için en uygun hastalar mükemmellik arayanlar değil, dış görünümlerinde güzelleşme ve daha iyiye doğru bir gelişme bekleyenlerdir. Birçok cerrah, ergenlik çağındaki gençlerin gelişimlerini tamamlayana kadar ameliyatı ertelemeyi tercih eder. Bu bekleme süresi, genç kızlar için 14 -15, erkekler için ise 16-18 yaşlarıdır. Yaş için belirleyici süreç kronolojiden çok yüz-kemik gelişiminin tamamlanmasına dair tayin edilir.

Burun son şeklini ne zaman alıyor?

Burnun son şeklini alması 6 ay ila 1.5 yılı bulur. İlk günlerde güzel görünen operasyonlu burnun zaman geçtikçe kötüye gitmesi olasıdır. Çünkü özellikle ilk 3 ayda burun cildinde oluşan ödem altta yapılan tüm hataları örter. Bu yüzden 3 aydan sonra ödemin geçmesi ile birlikte burun gerçek şeklini alır ve yapılan estetik operasyonun gerçek sonucu görülmeye başlanır. Burun operasyonu geçiren hastaların yüzde 5-10'unda en tecrübeli ellerde dahi ikinci bir düzeltme işlemine gerek olabilir. Bu işlem çoğu kez lokal anestezi altında yapılacak kısa bir müdahale ile halledilir.

Doğum sonrası operasyonlar...

Karın gerdirme operasyonunu özellikle doğum yapan kadınlar tercih ediyor. Karın bölgesindeki çatlaklar ve sarkmadan kurtulmak, eski vücuda dönmek için karın germe ameliyatı yaptırılıyor. Son yıllarda liposuction ile kombine edilmesi sayesinde hasta memnuniyeti arttı. Hamilelik süresince gövde içinde büyüyen bebek, karın duvarının giderek gerilmesine sebep oluyor. Doğumdan önceki son süreçte bu gerginlik o kadar artıyor ki, deri altındaki bağ dokusu lifleri yırtılarak çatlaklara neden oluyor. Ayrıca bu gerginlik, karın duvarını oluşturan kaslar arasındaki bağların da gevşeyip yırtılmasına sebep oluyor. Doğumdan sonra bu gevşeme bir miktar toparlansa da, eski haline dönemiyor. Diyet ve spor elbette kaslardaki toparlanmayı artırıyor ancak çatlamış ve sarkmış deri tam olarak eski halini almıyor. Kaslar gelişse bile aralarındaki gevşeklik devam ediyor. Erken yaşta çok sayıda doğum ya da ikiz gebelikler bu olumsuz etkiyi artıracaktır.

Yazın da yapılabilir

Burun estetiğiyle ilgili hâlâ yanlış algılanan bilgiler var. Yaz aylarında burun estetiği ameliyatı olmak sakıncalı diye biliniyor. Oysa böyle bir durum yok. Aslında kışın aşırı soğuk hava daha zararlı olabiliyor. Tabii ki burun estetiği ameliyatları yapıldıktan sonra hemen güneşlenmemek, güneş gözlüğü takamamak gibi birtakım dezavantajlar oluşuyor. Burun estetiği yaptıranlar doktorunun önerilerine uyduğu ve 1 hafta ev ortamında dinlenebildiği sürece hiçbir sorun yaşamazlar.

Meme ameliyatlarında ağrı 3 hafta sürer

Günümüzde kadınlar çok ince olmaya çalışıyor, bu da beraberinde meme büyütme operasyonlarını getiriyor. Meme büyütme ameliyatları son derece hızlı yapılıyor ve birkaç gün içinde günlük hayata kolaylıkla dönülebiliyor. Bu yüzden kadınların çok tercih ettikleri işlemlerin başında geliyor. Çoğunlukla meme altı katlantısından gerçekleştiriliyor ve silikon protezler kullanılıyor. Protezin kas üstü veya kas altı protez olması 1 haftalık iyileşme süresini etkilemese de kas altına konulan protezlerde 3 hafta süren ve kol hareketleri ile ortaya çıkan
ağrıların oluşması kaçınılmaz. Buna rağmen kas altı protezler; çok konforlu olan meme altı protezlere göre komplikasyon riski çok az olduğundan genellikle en çok tercih edilen yöntemdir.

Bu konularda ilginizi çekebilir