Kürtaj yasağında zaman kısıtlaması belli oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Her kürtaj bir Uludere'dir" sözleriyle başlayan kürtaj tartışmaları farklı bir noktaya taşınıyor. Başbakan'ın isteği üzerine jet hızıyla hazırlanan kürtajla ve sezaryen düzenlemesi hafta başında Bakanar Kurulu'na sunulacak.
 
İşte o düzenlemedeki kürtaj ve sezaryen maddeleri: 
 
Kamuoyunda en çok tartışma konusu olan zaman sınırlamasında mevcut düzenleme korunacak. Yani kürtaj yasağı 10 haftadan sonra uygulanacak.
Kürtajı, uzman doktorlar yapabilecek pratisyen hekimlere yasak olacak. Kürtaj yapılacak mekanlarla ilgili noktalar da yeniden düzenleniyor. Operasyonlar sadece hastanelerde yapılabilecek. Muayenehaneler ve kliniklere de yasak geliyor.
 
Bu sınırları ve kısıtlamaları dikkate almayanlara ise ceza getiriliyor.
 
Öte yandan TBMM Sağlık Komisyonu'nda, tıbbı zorunluluk bulunması halinde doğumun sezaryenle yapılmasını düzenleyen teklif, hastanelerin ortak kullanılmasını öngören tasarı ile birleştirilerek kabul edildi.
 
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, "Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nı görüşmek üzere toplandı.
 
Toplantıda, tasarı, AK Parti Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl'ün, tıbbi zorunluluk bulunması halinde doğumun sezaryenle yapılmasını düzenleyen teklifle birleştirildi.
Tasarı, komisyonda bazı değişikliklerle kabul edildi. Tasarıya göre, gebe veya rahimdeki bebek için tıbbı zorunluluk bulunması halinde doğum, sezaryen ameliyatı ile yaptırılabilecek. Gerekli tedbirlerin alınmasına rağmen, doğumu takiben anne veya bebekte meydana gelebilecek istenmeyen sonuçlardan dolayı hekim sorumlu tutulamayacak.
 
Sezaryen
Gebe veya rahimdeki bebek için tıbbı zorunluluk bulunması halinde doğum, sezaryen ameliyatı ile yaptırılabilecek. Gerekli tedbirlerin alınmasına rağmen, doğumu takiben anne veya bebekte meydana gelebilecek istenmeyen sonuçlardan dolayı hekim sorumlu tutulamayacak.
Üniversitelerde ve araştırma uygulama merkezlerinde uzman doktor istihdamı için ek ödemeleri, Sağlık Bakanlığı'ndaki muadillerine yakın hale getirilecek.
 
Görüşmeler
Görüşmeler sırasında konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlıkta şiddeti önlemek için oluşturulan 113 ihbar hattına 35 günde 414 olay bildirildiğini ifade ederek, bunun dörtte birinin fiili, geri kalanın da sözlü saldırı olduğunu bildirdi.
Akdağ, İngiltere'de sağlık çalışanlarına bir yılda 85 bin sözlü ve fiili saldırı yapıldığını belirterek, "Bizde ise bir yılda 4 bin olacak gibi. Bunu küçümsüyor değiliz. Her bir saldırıyı bu hatta bildirsinler. Bu konuda kararlı olunsun. Bu rakamların düşük çıkması meseleyi küçümseyeceğimiz anlamına gelmez. Bu konu üzerinde hassasiyetle duracağız. Her bir saldırı mutlaka bildirilmelidir" diye konuştu.