Kürtaj sayısı son 3 yılda arttı
ANKARA - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye genelinde gerçekleşen kürtaj olarak da adlandırılan rahim tahliyesi sayısının 2009'da 60 bin 140, 2010'da 58 bin 186, 2011'de 69 bin 364 olduğunu açıkladı.
MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel'in soru önergesine Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın verdiği yanıt, son 3 yılda kürtaj sayısında artışın olduğunu ortaya koydu.
"Rahim tahliye için başvuran hastalar neden geri çeviriliyor?"
Demirel, "Eskişehir Devlet Hastanesi'nde, gebeliği sona erdirecek niteliğe ve beceriye ulaşmak için kurs görerek yeterlik belgesi almış pratisyen hekimler, 2011 yılı Kasım ayından itibaren rahim tahliyesi yapmamaktadırlar. Söz konusu hastanede kadın hastalıkları ve doğum uzmanları bulunmasına rağmen onlar da rahim tahliyesi yapmamakta ve tahliye için başvuran hastalar geri çevrilmektedir. Bu durumun nedenleri nelerdir?" diye sordu.
"Geri çevirilmesi söz konusu değil"
Soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı, Eskişehir'de gerçekleşen rahim tahliyesi sayısının 2009'da 628, 2010'da 578, 2011'de 405 olduğunu belirterek, "Bu sayılardan da anlaşılacağı üzere sözü edilen hastanede rahim tahliyesi yapılmaması veya rahim tahliyesi için başvuran hastaların geri çevrilmesi söz konusu değildir" dedi.
Rahim tahliyesinin bir aile planlaması yöntemi olamayacağını ifade eden Sağlık Bakanı Akdağ, "Söz konusu işlem ancak güvenli korunma yöntemlerini uygulayan çiftlerde bu yöntemlere karşılık çok az sayıda karşılaşılabilecek yöntem başarısızlığına bağlı gebeliklerde kullanılabilecek bir yaklaşımdır" dedi.
70 bine yakın kürtaj
Rahim tahliyesi sayısı hakkında bilgi veren Sağlık Bakanı, Türkiye'de gerçekleşen rahim tahliyesi sayısının 2009'da 60 bin 140, 2010'da 58 bin 186, 2011'de 69 bin 364 olduğunu söyledi.
Gebelikleri sonlandıran kadınların gebeliklerinin sonlandırılma gerekçelerine ilişkin soruya da Sağlık Bakanı, isteğe bağlı rahim tahliyelerinde gebeliğin sonlandırılma gerekçesinin sorgulanmadığını belirterek, "Söz konusu verilerin ancak kapsamlı nitel araştırma ile belirlenebilir olup Bakanlığımız rutin veri bildirim sisteminde yer almamaktadır" dedi.
"On haftanın üzerinde kaç gebelik sonlandırılmıştır ve sonlandırılma gerekçeleri nelerdir?" sorusuna da Sağlık Bakanı, "Söz konusu veriler rutin veri bildirim sisteminde yer almamaktadır" karşılığını verdi.