Kosovalı bebek, Medicana Çamlıca'da hayat buldu!

Ülkesinde tedavi edilemediği için Kosova Sağlık Bakanlığı tarafından Medicana Çamlıca Hastanesi’ne gönderilen ve doğuştan kalbinde ölümcül sorunlar olan 40 günlük Kosovalı bebek, Medicana Çamlıca Hastanesi’nde gerçekleşen operasyonla hayat buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
İSTANBUL - 14 Şubat’ta dünyaya gelen ve doğumdan sonra hastalığı fark edilmeden eve gönderilen Kosovalı bebek, nefes alamama ve morarma gibi belirtilerin ardından ülkesinde tedavi altına alındı. Yapılan tetkikler sonucunda; 40 günlük bebeğin kalp karıncığından bir tanesi olmadığı, kalbinde büyük bir delik olduğu, kanı akciğere gönderen ana damarın gelişmemiş olduğu ve acil ameliyata alınması gerektiği ortaya çıktı. Bu ameliyatın ülkesinde yapılamayacağı için bebek, Kosova Sağlık Bakanlığı tarafından Medicana Çamlıca Hastanesi’ne gönderildi. Kosovalı bebek,  Medicana Çamlıca Hastanesi’nde yapılan tetkiklerin ardından, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Işık, Doç. Dr. Ahmet Kırbaş ve Anestezi Uzmanı Uzm. Dr. Nurşen Tanrıkulu’nun birlikte yaptıkları ameliyatla sağlığına kovuştu. 
Ameliyatın başarılı geçmesinden çok mutlu olduğunu belirten Kosovalı bebeğin babası Ferat Gjata;  “Medicana Hastanesi’ndeki doktorlar gerçekten görevlerini çok iyi yapıyorlar. Çocuğumuzun şu andaki durumu çok iyi ve gün geçtikçe daha iyiye gidiyor. Medicana Hastanesi’ne teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.
Ameliyatı gerçekleştiren doktorlardan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Işık ise;  “Bebek bize bütün bilgileri toplanmış, ayrıntılı kalp durumu ortaya çıkmış bir şekilde geldi.  Bebek ilk doğduğunda hastalığı fark edilmeden eve gönderilmiş. Bebekte morarmalar başlayınca ülkesinde tüm tetkikleri yapılmış ve hastalığı ortaya çıkmış. Hastalık; kalpta iki tane olması gereken ve halk arasında karıncık olan bilinen ventrikürlerden bir tanesinin tamamen olmaması, iki kalp arasında halk arasında kalp deliği denilen bölgenin tamamının olmaması ve kalpten çıkan kanın akciğere gönderecek ana damar tamamen gelişmemsiydi.  Bu üç anomali ayrı ayrı çok görülebiliyor ancak bir arada olduğu nadir bir vaka olarak karşımıza çıktı.  Ameliyatta ise kanın ana damardan (aort) alınıp, akciğer damarına bir suni damar yolu ile aktarılması yaptık. Böylece kalpten çıkan kanın bir kısmı akciğer damarlarına aktarıldı. Akciğer damarlarına kan gidince oksijenlenip yine kalbe dönüş yaptı. Şuan bebeğin morarması kalmadı, oksijen değeri iki katına çıktı. Böyle devam edersi 3-5 güne kadar taburcu edeceğiz" dedi.