Kolon kanserinde 'kürecik' mucizesi
Kolon kanserinde karaciğer metastazı olan son evredeki hastalarda kullanılan "seçici iç radyasyon tedavisinin" bilimselliğinin kanıtlanmasıyla, ilk evre hastalar için de umut doğdu.
Karaciğere yayılan kolon kanserinde, sağlam dokulara zarar vermeden ışın yayan "kürecikler" ile tümörün yok edildiği tedavi, hem hastanın yaşam süresini uzatıyor hem de kemoterapi uygulanamayan hastalarda bile fayda sağlıyor.
Kolon kanserinde karaciğer metastazı olan son evredeki hastalarda kullanılan "seçici iç radyasyon tedavisinin (SIRT)" bilimselliğinin kanıtlanmasıyla, ilk evre hastalar için de umut doğdu.
Dünyada 10 Türkiye'de ise 7 yıldır, cerrahi müdahale veya kemoterapi sonrası uygulanan ve 530 hasta üzerinde denenen yöntem, "SIRFLOX" adı verilen çalışmayla Chicago'daki Amerikan Ulusal Kanser Kongresi'nde (ASCO) açıklandı.
Araştırma sonuçlarında, kemoterapiye göre çok daha az yan etkisi olan yöntemin, tümör hedefli olduğu için karaciğerin sağlıklı dokusuna zarar vermediği ortaya çıktı. Böylece, daha önce bilimselliği tam kanıtlanmadığı için sadece hastalığın son evresinde başvurulan SIRT tedavisi, hastalara başlangıç tedavisi kapsamında da uygulanabilecek.
SIRFLOX çalışmasının baş araştırmacılarından Avustralya Melbourne Hastanesi Danışman Onkolog Hekimi Doç. Dr. Peter Gibbs, İstanbul'da düzenlenen toplantıda araştırmanın sonuçlarını Türk hekimleri ile de paylaştı.
Gibbs, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmayı 530 hasta üzerinde kemoterapi sonuçlarıyla karşılaştırmalı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bu yeni tedaviyle daha fazla hasta tedavi olabilecek çünkü daha önce hastalığın son aşamalarında kullanılıyordu. Şimdi ise ilk aşamalarında yapılırsa daha etkili olacak" dedi.
Yöntemle ilgili de bilgi veren Gibbs, "SIR-Spheres Y-90 reçine mikrosferleri" adı verilen maddenin hastanın karaciğere giden damarına verildiğini söyledi.
Gibbs, "Bu yolla sadece tümörlü bölgeye radyasyon yayan kürecikler bırakılıyor, genel olarak vücut radyasyonun kötü etkilerinden etkilenmiyor. Çok yüksek dozda radyoterapi tedavi aracı olarak bugüne kadar çok rahat kullanılamıyordu. Bu yöntem bize bu kapıyı araladı" diye konuştu.
Söz konusu tedavinin her yaş grubu hastada uygulandığına dikkati çeken Gibbs, "Kemoterapi gören hastaların yan etkilerini tolere edebilmesi için oldukça genç ve dayanıklı olması lazım ama bu tedavide hasta 90 yaşında olsa da tedavinin yan etkilerini iyi bir şekilde tolere edebilir. Çünkü kemoterapiye göre bir doz veriliyor" değerlendirmesinde bulundu.
Uygulama sırasında hastanın sadece iğne yapılırken hissettiğine benzer bir acı duyduğunu ifade eden Gibbs, çok az kişide çeşitli mide rahatsızlıkları ortaya çıktığını başka bir yan etkisinin bulunmadığını söyledi.