KOAH'a yakalanma yaşı düşüyor
Türkiye'de "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı"na yakalanma yaşı 40'lardan 30'lara indi
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, Türkiye'de "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı"na (KOAH) yakalanma yaşının 40'lardan 30'lara indiğini bildirdi.
Karadağ, akciğer hastalığı olan KOAH'ın dünyada oldukça yaygınlaştığını anlattı.
Bu hastalığın en önemli risk faktörünün sigara kullanımı olduğunu vurgulayan Karadağ, "Ülkemizde yaklaşık 16 milyon insan sigara içiyor ve bu sigara içenlerin neredeyse yarısı KOAH hastası. Sigara dışında hava kirliliği, mesleki faktörler, köylerimizde yakılan tezek, odun ile kömür tozu, dumanı ve egzoz da akciğerin yaşlanmasına neden oluyor" dedi.
Karadağ, genellikle hastalığın ilk belirtisinin nefes darlığı olduğunu dile getirdi.
İnsanların normalde nefes alıp verirken bunu hissetmediğini ifade eden Karadağ, "Bir kişi ne zaman nefes alıp verdiğini hissetmeye başlamışsa o zaman nefes darlığı başlamış demektir. Nefes darlığının şiddetleri var. Bu şiddetlere göre en hafif nefes darlığı, eforda nefes darlığıdır ki vatandaşların eforda nefes darlığı başladığı anda önlem alması gerekir" diye konuştu.
Prof. Dr. Karadağ, toplumda sigaraya başlama ile KOAH vakalarının görülme yaşları arasında doğru orantı bulunduğunu aktardı.
Sigaraya başlama yaşında olduğu gibi KOAH'a yakalanma yaşının da düştüğüne dikkati çeken Karadağ, şunları kaydetti:
"KOAH'lı hastalarımızın büyük çoğunluğu 40 yaşın üzerinde ama ne yazık ki artık 40 yaşın altında, 30'lu yaşlarda da bu hastalığa yakalananların çoğaldığını görüyoruz. Kişi sigaraya ne kadar erken yaşta başlarsa KOAH'a yakalanma ihtimali o kadar artıyor. KOAH'ta erken tanı önemlidir. Nefes darlığı dışında öksürük, balgam, hırıltı ve solunum olabilir. Hastalığın belirtileri, kişi haftanın belirli günlerinde öksürüyordur, nefes darlığı hissediyor, balgam çıkarıyordur, gece uykusundan nefes darlığı ile uyanıyordur. Bunlar hep hastalığın şiddetine göre basamak basamak artan belirtilerdir. Tanıyı ne kadar erken koyar ve insanları sigaradan kurtarırsak o kişinin hayatı daha uzun ve sağlıklı olacak demektir."