Kızılay, 2020 yılı stratejisini açıkladı

Türk Kızılayı Başkanı Kerem Kınık, çok yemekten hastalananlarla yemek bulamayanlar arasında köprü olduğuklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Türk Kızılıyı'nın 4 Nisan'da yapılan Genel Kurulu'nda başkanlığa seçilen Dr. Kerem Kınık, derneğin 2020 yılı stratejisini açıkladı. Halen ülkenin kan ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayan Kızılay'ın önümüzdeki yıl bunu yüzde 100'e çıkaracağını belirten Kınık, kurulacak plazma franksinasyon fabrikası ile yıllık 330 milyon dolar civarında paranın artık yurtiçinde kalacağını söyledi. Kınık, nanoteknoloji ile üretilen yangına dayanıklı çadır için ise ilk siparişin alındığını, bunun da seri üretimine başlayacaklarını aktardı.

Türk Kızılayı'nın 2020 stratejisini Ankara'da düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Dr. Kerem Kınık, insani yardım kuruluşlarının aşırı tüketimden kaynaklı hastalanan insanlarla, yiyecek bulamadığı için hastalanan insanlar arasında köprü görevi gördüğünü söyledi.

Dünyada 81 milyon insanın başkasının yardımı olmadan yaşayamadığını, 65 milyon insanın ise silah zoruyla ülkesini terk etmek zorunda kaldığını belirten Kınık, buna karşılık BM'nin insani yardım çağrılarının yüzde 42'sinin karşılanamadığını bildirdi.

Türkiye'nin Suriyeli mültecilere Avrupa'nın davrandığı gibi davranması halinde, hayatını kaybeden insan sayısının 300 bin yerine 600 bin olacağını dile getiren Kerem Kınık, bugün 7.5 milyon Suriyelinin de kendi ülkesinde dış yardımla hayatını sürdürdüğünü kaydetti.

Yıllık 350 milyon dolar ithalatın önüne geçilecek

Kızılay'ın iki önemli yatırıma giriştiği bilgisini de veren Kerem Kınık, bunlardan plazma franksinasyon fabrikasının plazma ürünlerinde dışa bağımlılığı bitireceğini aktardı. Bu ürünler için Türkiye'nin yurtdışına 350 milyon dolara yakın para ödediğinin altını çizen Kınık, yatırımın tamamlanmasıyla bağımlılığın ortadan kalkacağını anlattı.

Nano çadır için ilk sipariş alındı

Kızılay'ın çadır konusunda da yeni bir yatırımı tamamladığını dile getiren Kerem Kınık, pamuklu çadır üretiminden, pet şişelerin geri dönüşümüyle ortaya çıkan maddeden üretim yapmaya başladıklarını bildirdi. Bu ürünün yanmaya karşı dayanıklılığı yanı sıra bir otomobil aküsüyle üzerine konulacak güneş paneliyle ısınma ihtiyacını da karşılayacağını söyleyen Kerem Kınık, Lüksemburg Kızılhaçı'ndan da bununla ilgili ilk siparişin alındığını vurguladı.

Kan hizmetleri konusunda da büyük atılım içinde olduklarının altını çizen Kerem Kınık, halen 2.5 milyon ünite kan ihtiyacının yüzde 80'ine karşılık gelen 2.1 milyonunun Kızılay tarafından karşılandığını, önümüzdeki yıldan itibaren bu oruna yüzde 100'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Kınık, yine kısa zaman içinde Türkiye'nin tüm ilçelerinde Kızılay'ın şube ya da temsilciliğinin bulunacağını, 6 bin çalışanı ve 1 milyar  liralık konsolide bütçesiyle derneğin, devlet bütçesinden yardım almadan faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti.