Kilo kaybı ilaç kullanımını azaltıyor

Obezite ile mücadele kapsamında 10 kilogram verilmesi halinde diyabet, kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon gibi hastalıklarda ilaç kullanımının azaldığı ya da yüzde 50 oranında ortadan kalktığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Gastroenteroloji Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Kadir Bal, Avrupa Obezite Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, obezitenin, kesin ve net kabul görmüş tedavisi olmayan, ölümlere ve müzmin hastalıklara yol açabilen bir hastalık olduğunu belirtti.

Obezitenin dünya genelinde artış gösterdiğine dikkati çeken Bal, Türkiye'de 12 yıl içinde obezite artışının kadınlarda yüzde 34, erkeklerde yüzde 107'ye ulaştığını ifade etti.

Bal, obezitenin, birçok hastalığın gelişmesinden sorumlu olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Fazla kilo ve obezite yüzünden her yıl en az 2,8 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Kalp hastalığı, felç ve diyabet riski; beden kütle indeksinin artmasına bağlı olarak giderek artmaktadır. Obezite ile mücadele gerçekte pek çok hastalıkla mücadele demektir. 

Yapılan çalışmalarda 10 kilogram verilmesi halinde diyabet, kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon gibi hastalıklarda ilaç kullanımının yüzde 50 oranında ortadan kalktığı veya azaldığı, uyku apnesi ve horlamada da aynı oranda iyileşme olduğu saptanmıştır."

Obezite reflü riskini artırıyor

Türkiye'de reflü hastalığı sıklığının yüzde 23 olduğunu ifade eden Bal, bu hastalık için en büyük risklerden birinin obezite olduğunu vurguladı. 

Tedavide diyet ve kilo kontrolünün önemli olduğunun altını çizen Bal, karaciğer yağlanma oranının son zamanlarda, toplumdaki global şişmanlamanın sonucu olarak yüzde 15'lere kadar yükseldiğini bildirdi. Bal, karaciğer yağlanması olan hastalarda, şeker hastalığı, damar sertliği, kolon, pankreas ve meme kanseri oranının, yağlanma olmayanlara kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğunu belirtti.