Kansere nar, Alzheimer’a tarçın iyi gelir!
Diyetisyen Emre Uzun, hangi bitkinin hangi rahatsızlığa iyi geldiğini sizler için anlattı.
Nar, keten tohumu, tarçın, pırasa, çörek otu, soğan, badem ve daha pek çok bitki kanserden kalp-damar sağlığına, Alzheimer’dan uykusuzluğa, diyabetten anne sütü yetersizliğine kadar onlarca rahatsızlığın önlenmesi ve giderilmesine yardımcı oluyor. Diyetisyen Emre Uzun, hangi bitkinin hangi rahatsızlığa iyi geldiğini, Dünya İyilik&Sağlık okurları için anlatıyor:
DAMAR SAĞLIĞINA SOĞAN
Soğan, kanı temizleme özelliğiyle damar sertliğine yol açan kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir. Doğal antibiyotik olmasının yanı sıra potasyum minerali ile B ve C vitaminleri içerir. Ancak şeker hastaları ve hamileler doktor kontrolünde tüketmelidir.
ALZHEIMER’A TARÇIN
Tarçın kokusunun hafızayı kuvvetlendirici etkisi olduğu belirtiliyor. Sütlü tatlılara, salatalara eklenerek veya çay şeklinde tüketilebilen bu baharat günde 1 fincan, toz halinde kullanılacaksa yarım çay kaşığı tüketmeli. Günlük olarak bu miktardan fazla tüketilirse kabızlığa, kan şekerinin düşmesine neden olabiliyor. Tarçın ayrıca lif bakımından zengin olması nedeniyle sindirimi de kolaylaştırırken, kan şekerini de dengeliyor.
KOLESTEROLE PIRASA
Yüksek besin lifl i, A, C, K ve B6 vitamini yönünden zengin bir sebze olan pırasanın pankreastan insülin salınımını uyararak kan şekerini ve yüksek kolesterolü düşürdüğü gözlenmiş. Buharda kısa sürede pişirilirse besin kayıpları önleniyor.
BOĞAZ AĞRISINA KEKİK
Kekik, mineral yönünden zengin, antioksidan bir bitki. Boğaz enfeksiyonu ve soğuk algınlığına iyi gelmesinin yanında stres, gaz, şişkinlik ve baş ağrısı gibi sorunlara da çözüm sağladığı belirtiliyor. Kaynamış suya katılarak on dakika demlenerek çayı tüketilebilir.
İSHALE HAVUÇ
Havuç, haşlanıp ezilerek püre halinde tüketildiğinde ishal tedavisinde çözüm sağlıyor. Bu yolla ayrıca daha fazla pektinden faydalanılıyor. İshalle kaybedilen mineral ve vitaminlerin yerine konulmasında da etkili bir sebze.