Kanser taramasında en başarılı 4. il oldu
Kayseri, "Kanser Taramaları Programı" kapsamında Türkiye'de en başarılı 4. il oldu
Dilek FİDAN
KAYSERİ - Sağlık Bakanlığı tarafından 2014 yılında başlatılan kanserde erken teşhis kapsamı çerçevesinde "Kanser Taramaları Programı" tüm Türkiye'de uygulanmaya başlandı.Yurt içerisinde başlatılan kanser taraması programında Kayseri tüm taramalarda Türkiye'deki en başarılı tarama yapan 4. il oldu.
Amacımız toplumu kanser ve kanser taramaları konusunda bilgilendirmek ve bilinç düzeyini artırmak diye açıklama yapan Kayseri Halk Sağlığı Müdürü Yunus Karadağ, "Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir. Yeni yayımlanan dünya kanser istatistiklerine göre ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Dünya'da toplam 14,1 milyon yeni kanser vakası gelişmiş ve 8,2 milyon kişide kansere bağlı ölüm gerçekleşmiştir. Kanserde benzer seyir devam ettiği takdirde 2030 yılına gelindiğinde yıllık 22 milyon yeni vaka ortaya çıkması, yani 2008 verilerine göre yeni vakalarda yüzde 75 artış olması beklenmektedir. Kanserdeki bu hızlı artışla birlikte erken teşhisin önemi giderek artmaktadır" dedi.
Kanserde erken teşhis konusunda 2014 yılında bakanlık tarafından başlatılan "Kanser Taramaları Programı" tüm Türkiye'de uygulanmaya başlandığını ifade eden Karadağ, "İlimizde ise "Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi" (KETEM) , Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde devam etmekte. Türkiye çapında başlatılan tarama programında ilimiz oldukça iyi bir konumda yer alıyor. Bugüne kadar yapılan tüm taramalarda Türkiye de en başarılı tarama yapan 4. il oldu. 28 Mart ve 1 Nisan 2016 tarihleri arasında bakanlığın açıkladığı verilere göre meme kanseri taramasında çekim sayısına göre ilk on il sıralamasında Türkiye ikincisi, kolon kanseri taramasında Türkiye birincisi, rahim ağzı kanseri taramasında ise Türkiye ikincisi olduk" diye bilgi verdi.
Karadağ, "Kanser taramalarında meme kanseri taraması için 40-69 yaş grubundaki kadınlara Mamografi çekimi, kolon kanseri taraması için 50-70 yaş grubu arasındaki kadın ve erkeklere, GGK testi ve rahim ağzı kanseri taraması için 30-65 yaş arasındaki kadınlara HPV-DNA testi yapıldı. 2015 yılından bu yana meme kanseri taraması için toplamda 4 bin 815 kadına mamografi çekimi yaptık. 2014 yılında ise toplamda kolon kanseri taraması için toplamda 22 bin 508 kişiye GGK testi yapıldı.Ayrıca 2014 yılı ağustos ayından beri rahim ağzı kanseri taraması için de 40 bin 028 kişiye HPV-DNA testi yapıldı" diye ifade etti.
Kanser taramasının insan hayatında ne kadar önemli olduğunu ifade eden Karadağ şöyle söyledi. "Sayısal olarak baktığımızda 2014 yılı ağustos ayı öncesinde rahim ağzı kanserinde erken evrede yakalanan kişi sayısı 29 iken taramalara başladığımız 2014 yılı ağustos ayından bugüne kadar erken evre rahim ağzı kanseri tanısı alan kadın sayısı 211 oldu"diye belirtti.