Kaliteli uyku emek ister!
Doktorlar hayat düzeninizde yapacağınız bir takım değişikliklerle kaliteli uykunun mümkün olduğunu belirtiyorlar.
Kaliteli uyku, başta kent hayatı yaşayanlarda olmak üzere her yaştan, her meslekten insanın derdi. Yaşam kalitesine direkt etki eden sağlıklı bir uyku için insanlar doktorların kapılarını aşındırıyor, hatta bazen kutularca hap bitiriyor. Oysa doktorlar hayat düzeninizde yapacağınız bir takım değişikliklerle kaliteli uykunun mümkün olduğunu her fırsatta söylüyorlar. Acıbadem Altunizade Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Uyku Bozuklukları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu’na göre kaliteli bir uyku özellikle “Karanlık, Serinlik ve Sessizlik” olarak nitelendirilebilecek 3 temel kurala dayanıyor. İşte Çuhadaroğlu'nun uyku formülleri...
* Saate dikkat edin: Biyoritminize uygun saatlerde yatmak ve kalkmak kaliteli bir uyku için büyük önem taşıyor. Uykunuz geldiğinde yatmaya ve vaktinde uyanmaya özen gösterin.
* Oda ısısını düzenleyin: Uykuya dalarken bedenimiz yavaş yavaş soğur. Oda çok soğuk olduğunda ise bu aniden olur, çok sıcak olduğunda ise gerekli soğuma gerçekleşmez. Her iki durum da kaliteli uykuyu etkiler. İdeal oda ısısı olan 20- 22 derece olmalıdır. Diğer bir önemli nokta ise odadaki nem oranı. Nemin de yüzde 40-50 oranında tutulması gerekli.
* Pamuklu pijama giyin: Cildin hava almasını sağlayan ve teri çeken pamuklu pijamaları tercih edin. Ayrıca yatak örtülerinin de pamuktan olması kaliteli uyku için önemli.
* Odanızı havalandırın: Odadaki aşırı toz uykuda solunumun zorlanmasına ve sonuç olarak uyku kalitesinin düşmesine neden olur. Odanızı her gün havalandırarak havasını her daim temiz tutmalısınız.
* Lavanta etkisi: Lavanta çiçeğinin insanı rahatlatma, sinirleri yatıştırma etkisi var. Dolayısıyla odada lavanta çiçeğinin ya da kurusunun bulunmasının uykuya dalmayı kolaylaştırdığı kanıtlanmış.
* Mide boş olmalı: Dolu mideyle yatağa girildiğinde sindirim işlemi hala devam ettiğinden uyku yapısı bozuluyor. Özellikle yazın akşam yemeği yatağa girmeden en az 4-5 saat önce yenilmeli. Yatmadan 1-2 saat önce süt veya yoğurt tüketmek de uykuya dalmayı kolaylaştırıyor.
* Kontrolsüz uyku ilacı: Doktor kontrolü dışında, reçetesiz uyku ilacı kesinlikle kullanmayın. Çünkü uyku bozuklukları çok çeşitlidir.
* Ilık duş ile gevşeyin: Ilık duş gevşemeyi sağlayarak vücut ısısını düşürüyor, bu da uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan önce ılık bir duş almakta yarar var.