Kalıcı migren tedavisi mümkün mü?

Tüm dünyada en sık karşılaşılan rahatsızlıkların başında olan migrenin cerrahi yöntemlerle tedavisi hakkında merak edilenleri Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı ve Migren Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu yanıtladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Migren nedir?

Migren, günlük hayatın aksamasına neden olacak kadar şiddetli zonklamalara neden olan ve tüm dünyada oldukça sık karşılaşılan kronik bir baş ağrısı türüdür. En yaygın görülen rahatsızlıklar arasında olan migren kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. 

Migren ağrısı diğer baş ağrılarından nasıl ayırt edilir?

Migren ağrısı diğer baş ağrısı türlerinden çok daha şiddetli olur ve çoğu zaman başın sadece tek tarafında ortaya çıkar. Zaten Yunanca kökenli migren kelimesi “başın yarısı / yarım baş bölgesi” anlamına gelmektedir. Ağrının şiddeti genellikle kişinin günlük aktivitelerini yerine getirmesine engel olur. Işığa ve sese karşı aşırı tahammülsüzlük ve bulanık görme de sık karşılaşılan belirtiler arasındadır. Migren atağı eğer tedavi edilmez ise yaklaşık 4 ile 72 saat kadar sürebilir. 

Migren ağrısı nasıl teşhis edilir?

Migren beş farklı aşamadan geçirilerek teşhis edilir. Öncelikle migren testi yapılarak baş ağrısının migrenden kaynaklı olduğundan emin olunur. Testten sonra migrenin tetikleme bölgesini bulabilmek için muayene süreci başlar. Botoks testi yapılır. Bu işlemin ardından hasta migren günlüğü tutar. Eğer hasta kalıcı tedaviyi tercih ederse migren operasyonunun planlanmasına başlanır. Basit düzeyde migren testi evde de yapılabilir. Örneğin;

Potansiyel migren atağı sırasında burun akıntısı da yaşıyorsanız,

Gözlerinizde ya da gözlerinizin arkasında acı ya da baskı hissediyorsanız,

Potansiyel migren atağı sırasında kaş arası bölgenize masaj yapmak ya da baskı uygulamak işe yarıyorsa,

Kaş üzeri bölgesinde acı/ağrı oluyorsa,

Şakak bölgesinde ağrı ve zonklama oluyor ve o bölgeye bastırmak iyi geliyorsa,

Ağrıdan hemen önce ya da ağrı sırasında ensede gerginlik hissediliyorsa,

Potansiyel migren ağrısı başın arkasında daha çok hissediliyorsa,

Sizin de muayene için doktora gitmenizde fayda var.

Migren nasıl tedavi edilir?

Migren tedavisinde herkese tek tip bir tedavi uygulaması yoktur. Migren kişiye göre farklı bölgelerde ve farklı şikayetlerle ortaya çıkar. Tedavisi de kişiye özel olarak planlanır. Ağrı kesici ve botoks tedavisi ile geçici çözümler sağlanırken migren cerrahisi veya migren ameliyatı olarak bilinen yöntem ile kalıcı tedavi uygulaması yapılabiliyor.

Botoks ile migren tedavisi nasıl yapılır?

Botoks ile migren tedavisinde tetikleme noktasına enjekte edilerek kasların geçici olarak dondurulması sağlanır.  4 ile 6 ayda bir tekrarlanması gereken bu prosedür hastalara ameliyatsız tedavi imkanı sunar. Bazı hastalar anestezi ve ameliyat korkusu nedeniyle kalıcı çözüm yerine belirli aralıklarla botoks yaptırmayı tercih eder. 

En etkili çözüm migren ameliyatı mıdır?

Migren cerrahisi migreni kalıcı olarak tedavi edilmesini sağlayan cerrahi bir yöntemdir. Migren cerrahisi anestezi altında yapılan ve çoğu durumda hastanın 1 gün sonra taburcu edilebildiği bir yöntemdir. Düzenli olarak botoks yaptırmak istemeyen hastalar tarafından kalıcı olarak migren ağrısından kurtulmak için tercih edilir. Birçok hastada “kaş çatmasını” sağlayan korrugator kasının, trigeminal sinirinin dallarına bası yapmasından dolayı migren oluşur. Bu operasyonun amacı bu basıyı ortadan kaldırmaktır. Cerrahi operasyonla göz kapağına endoskopik olarak uygulanan ufak bir işlemle bu kaslar alınıp sinirler gevşetilir. Böylece migren ağrısının tetiklenmesi tamamen ortadan kaldırılır. Bası uygulanan yere göre bu işlemin yeri değişebilir. Örneğin frontal (alın bölgesi), oksipital (ense bölgesi), temporal (şakak) ve rinojenik (burun) bölgelerine uygulanabilir. Operasyonun ardından herhangi bir kesi izi kalmaz. Migren ameliyatı basari oranı literatürde yüzde 90’dir ve pek çok ameliyata göre çok daha başarılı ve yüz güldürücü bir ameliyattır.