İnternetten ilaç satan 416 siteye erişim engeli

İncelemeler sonucu engellenen internet siteler arasında daha çok "düşük hapları, zayıflama ilaçları, cinsel gücü arttırıcı ilaçlar ve steroid hapları" satan siteler yer alıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sağlık Bakanlığı, internetten satılan ve halk sağlığını tehlikeye sokan ilaçları mercek altına alarak, bu ilaçları satışa sunan 416 internet sitesinin erişiminin engellenmesini sağladı.

Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), insan sağlığını tehlikeye atan internet sitelerine erişimin durdurulabilmesi için kendisine bağlı birimler ve vatandaşlardan gelen ihbarları değerlendiriyor.

Bazı internet sitelerinde zayıflamadan performans haplarına, kolesterolden zeka haplarına kadar birçok alanda takviye ilaç satışı yapılıyor.

Takviye ürünlerin ruhsatları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınırken, Türkiye'de internet üzerinden ilaç satışı yapmanın yasal bir dayanağı bulunmuyor.

"Düşük hapları 300 liraya satılıyor"

Bakanlıkça 2015 yılında bin 23 internet sitesi incelenerek, toplam 416 internet sitesinin erişimi engellendi.

İncelemeler sonucu engellenen internet siteler arasında daha çok "düşük hapları, zayıflama ilaçları, cinsel gücü arttırıcı ilaçlar ve steroid hapları" satan siteler yer alıyor.

Araştırmalar sonucunda, sadece hastanelerde, doktor kontrolünde hastalara verilen "düşük hapları"nın da internette yüksek fiyatlarla satışa sunulduğu belirlendi. Fiyatı 10 lira 18 kuruş olan düşük hapları, internet üzerinden 250-350 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, "izinsiz sağlık beyanı" kullanarak ürün satış ve tanıtımı yapan internet sitelerine de geçit vermiyor. 

Bu kapsamda, 2015 yılında 289 internet sitesine erişimin tamamen engellenmesi, 70 internet sitesinin güvenli internet kapsamına alınması sağlandı. 

"Aç kalmadan zayıflatır" ifadesine engel

Hastalıkları tedavi ettiği iddiasıyla etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmamış pek çok ürünün, internet, televizyon ve radyo gibi görsel ile işitsel platformlarda tüketiciyi yanıltıcı şekilde tanıtım ve satışı yapıldığı belirlendi. Bu ürünleri kullanan bazı kişilerde çeşitli organ yetmezlikleri ve sonu ölümle sonuçlanabilen ciddi sağlık sorunlarının yaşandığı tespit edildi.

Halk sağlığını tehdit eden ve mevzuata aykırı sağlık beyanıyla yapılan bu ürünlerin tanıtım ve satışlarına yönelik, idari para cezaları ve yaptırımlar da uygulandı.

Yapılan incelemelerde en sık rastlanan sağlık beyanı ifadeleri arasında "Aç Kalmadan Zayıflatır", "Zayıflama Mucizesi", "Metabolizmayı ve Yağ Yakımını Hızlandıran Tek Ürün", "Erkeklerde Cinsel Gücü Arttırır", "Cinsel Fonksiyon Bozukluğuna Son", "Kalp ve Damar Tıkanıklığına Son", "Kanseri Baskılayıcı", "Boy Uzatıcı" gibi ifadelerin kullanıldığı görülürken, bu tanıtım ve reklamların engellenmesi amacıyla işlem yapıldı. 

"6 milyon 400 bin lira para cezası uygulandı"

Mevzuata aykırı sağlık beyanıyla tanıtım ve satışlar ile internet üzerinden ilaç satışına yönelik yürütülmekte olan çalışmalar sonucunda, 2014 yılı içerisinde 142 internet sitesi, 2015 yılı içerisinde 676 internet sitesi, 2016 yılı mart ayına kadar ise 122 internet sitesinin erişimi engellendi. 

Tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı nitelikte tanıtım yapan internet sitelerinden 2014'te 200, 2015'te 221, 2016'nın ilk iki ayında ise 62'si, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne bildirildi.

Mevzuata aykırı ürün tanıtım ve satışlarıyla ilgili toplamda 6 milyon 400 bin lira idari para cezası uygulandı. Tüketiciler, sözü edilen ürünlere ilişkin şikayet veya başvurularını "www.titck.gov.tr, SABİM, BİMER, CİMER" üzerinden yapabiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir