İftar ve sahurda bunlara dikkat!
Oda sıcaklığında bir bardak su ile oruç açmak, gün boyu kaybedilen sıvının karşılanması için önemli bir adım.
Ramazan ayında beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgi veren Waternet Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, gerek iftar sofrasında gerekse iftardan sonra sıvı tüketimini daha cazip hale getirmenin kişide fazladan sıvı tüketim isteği doğuracağını ifade ederek, “Sofranızda görünür bir yere koyacağınız sürahinizin içine ekleyeceğiniz, ikiye bölünmüş dört ila beş çilek, çubuk tarçın ve birkaç dal taze nanenin etkisini göreceksiniz. İftardan sonra içilecek ev yapımı limonata da su ve şeker ihtiyacınızı karşılayacaktır“ dedi.
Canan Aksoy, iftarda dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Oda sıcaklığında bir bardak su ile oruç açmak, gün boyu kaybedilen sıvının karşılanması için önemli bir adım. İftariyeliklere devam ederken beyaz peynir ve kaşar, birkaç tane zeytin ile tam buğday ya da çavdar ekmeği, gün boyunca düşmüş olan kan şekerinizi de dengeler. Ana yemeğe geçmeden önce vereceğiniz 10 ila15 dakikalık bir ara, gün boyunca durmuş olan ve tüm yıl boyunca buna alışık olmayan sindirim sisteminizin doğru çalışmasına yardımcı olur. Ana yemek olarak az yağlı etli sebze yemekleri, ızgara ya da fırında pişmiş tavuk ve balık yemekleri veya kuru baklagil doğru seçim olur. Havaların sıcak olması sebebiyle tercih edilecek zeytinyağlı sebze yemekleri ise vücudun posa ihtiyacını karşılar. Kalsiyum ve protein ihtiyacınız için ise sofranızda kesinlikle bulundurmanız gereken besinler arasında cacık, haydari, yoğurtlu salata ve ayran yer alıyor.”
Sahur ile ilgli değerlendirmelerde de bulunan Canan Aksoy, 16 saat aç ve susuz kalacak vücudun, bir gece önceden yiyerek yattığında ise 20 ila 22 saat kadar aç ve susuz kalacağını ve vücut direncinin fazlasıyla düşeceğini belirtti. Sahurda kahvaltılık tercih edenlerin, az yağlı peynir ya da lor peyniri tüketmesi gerektiğini söyleyen Aksoy, böylece vücuda protein ve su sağlanacağını dile getirdi. Aksoy, “Sahurda yemek yiyecekler için, ızgara veya söğüş et, tavuk, yanında zeytinyağlı yemekler, yağsız yoğurt, tam tane ekmekleri, mevsim meyveleri doğru tercih olabilir. Sahurda mutlaka bol sıvı tüketimi olmalı. Yemeğinizi yedikten hemen sonra yatmayın. Sindirimin bitmesi için vücudunuza biraz zaman tanıyın” diye konuştu.