Her üç reçeteden birinde antibiyotik var

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Türkiye'de her üç reçeteden birinde antibiyotik bulunduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAMSUN - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, İl Sağlık Müdürlüğünde "18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü" dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de en fazla tüketilen ilaç grubunun antibiyotik olduğunu anlattı. 

"Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de her üç reçeteden birinde antibiyotik olduğunu görüyoruz" diyen Leblebicioğlu, bunun oldukça yüksek bir rakam olduğunu kaydetti. 

Leblebicioğlu, bu konuda Doğu Avrupa ülkelerini kapsayan çalışmalarda Türkiye'nin hep ilk sırada yer aldığını ifade ederek, bunun da  antibiyotiklerin uygunsuz kullanımının olduğunu gösterdiğini belirtti. 

En sık yapılan hatalardan birinin enfeksiyon yokken antibiyotik kullanmak olduğuna dikkati çeken Leblebicioğlu, "Antibiyotik reçete edilmesine rağmen hasta ilacını yarıda bırakıyor ve yetersiz bir tedavi oluyor ya da gereğinden uzun süre antibiyotik kullanımı söz konusu oluyor. Hem reçetelemeler de hem de tedavide sorun yaşıyoruz" diye konuştu. 

Leblebicioğlu, Türkiye'de komşu önerisi ile antibiyotik kullanımının da büyük bir sorun olduğunu anlatarak, her ilacın bir yan etkisinin bulunduğunu kaydetti. 

İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal da antibiyotik ve diğer ilaçlarının gereksiz kullanımının, ilaçların önerildiği şekillerde kullanılmamasının dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük bir sorun oluşturduğunu söyledi.