Göze de ciroya da iyi geliyor: Kozmetik
Türkiye’de kişi başı kozmetik harcaması yaklaşık 26 euro. Bu rakam İsveç, Norveç, Danimarka gibi ülkelerde 200 eurolara kadar çıkıyor.
KEZBAN KARABOĞA
Kozmetik, renkli sektör. Şampuanlar, makyaj malzemeleri, deodorantlar, parfümler, kolonyalar hayatımızın her alanında var. Önceki kriz deneyimlerimiz gösteriyor ki özellikle kadınlar en zor günlerde bile kişisel bakım ürünleri almaktan vazgeçmiyor. Hal böyleyken kozmetiğe "her dönemin güzeli" demek yanlış olmaz. Ancak rakamlara göre Türkiye'nin bu alanda gideceği daha çok yolu var.
İşte bu keyifl i yolculuğu İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz ile konuştuk. Önemli bilgiler veren Akyüz, Türk kozmetik sektörünün yıllık 3 milyar euroluk büyüklüğe sahip olduğunu söylüyor. İhracat ise 10 yılda ortalama yüzde 10 artmış. İç pazarda dağıtımı yapılan 46 bini yerli yaklaşık 170 bin ürün var. Sağlık Bakanlığı’nın elektronik bildirim sistemine kayıtlı şirket sayısı ise 3 bin 250. Tabii, büyük şirketlerin yanı sıra doğal, organik ve doğal katkılı ürünleri üreten birçok küçük ve orta boy firma da bunlara eklenmeli.
Akyüz'ün verdiği bilgilere göre yerli firmalar ürün çeşidini artırarak özellikle bölgede önemli bir atılım içinde. Gerisini kendisinden dinleyelim: “Marka yatırımları hızlandı. Artan talep ve genç nüfusun etkisiyle yabancı yatırımcıların da sektöre ilgisi artıyor. Kriz dönemlerinde bile kozmetik ürünlere olan talep yükseliyor. Dolayısıyla bu yıl da büyüme bekliyoruz.”
Bitkisele talep yüksek
Kozmetik sektörünün büyüme potansiyeli açısından pek çok fırsata sahip olduğunu belirten Akyüz, bunda tüketici eğilimlerindeki değişiminin de etkili olduğu kanısında. Türkiye’nin coğrafi konumunun kozmetik firmaları için büyük fırsatlar yarattığını anlatan Akyüz, "Kozmetik tüketiminin hızlı artışı, genç nüfusu, organik ve bitkisel ürünlere talebin artması önemli. Ayrıca Avrupa'daki kozmetik pazarın değişimi ve az gelişmiş ülkelerdeki üretimin Türkiye’ye kayması, artan e-ticaret ve ithal ürünlerin pahalılığı kozmetik sektörü için fırsat yaratan noktalar" diyor.
Akyüz'e göre yerli pazardaki değişim ihracatla başladı. Avrupa'ya ihracat yapan firmalar belli standartlara uyum için önemli yatırımlar yaptılar. Sonuçta şu anda AB ve uluslararası standartlara uygun bir kozmetik üretimi olduğunu anlatan Akyüz, bunun Ortadoğu ve diğer bölgelerde Türk malı kozmetik ürünlerinin satışını artırdığını vurguluyor. Akyüz, bu tabloyu “Avrupa’ya üretim ve ihracat yapmamız Uzakdoğu ve Afrika pazarlarında da şirketlerimizin algısını yükseltiyor, güven veriyor” sözleriyle açıklıyor.
Masrafın 45 bin doları devletten
Türkiye’nin 2016'da 1.05 milyar dolarlık kozmetik ihracatı gerçekleştirdiğinin altını çizen Akyüz, gelecek fırsatlarını şöyle anlatıyor:
“Kozmetik, katma değerli ihracat potansiyeli çok yüksek bir sektör. Fuarlara katılmak, şirketlerin ivme kat etmesi için iyi bir fırsat. Devlet, fuar katılımı için teşvikler veriyor. Masrafın 45 bin dolara kadar olan kısmını devlet ödüyor. İKMİB olarak Cosmoprof Bologna, Dubai Beautyworld gibi fuarlara milli katılım organize ediyoruz. Hedef ülkelere heyetler gönderiyor, Türkiye’de buluşmalar düzenliyoruz.”
En çok defne ve zeytinyağı sabunu seviyoruz
Türkiye'de kozmetik üretimi son yıllarda oldukça çeşitlendi. Ancak bu topraklar doğal sabun üretiminde binlerce yıllık tarihe sahip. Özellikle doğal sabun ve şampuan üretimi yapan birçok küçük ölçekli firma var. Zeytinyağlı sabunun 20 çeşidini üretiyoruz. Dünyaca ünlü defne ve zeytinyağı sabunları Türkiye’den büyük markalara ihraç ediliyor.
Güzellik harcaması Avrupa'nın çok gerisinde
Türkiye’de kişi başı kozmetik tüketimi yıllık yaklaşık 26 euro. Bu rakam gelişmiş ülkelerle kıyaslandığnda oldukça gerilerde. Avrupa’da tüketimin en yüksek olduğu İsveç, Norveç, Danimarka gibi Kuzey ülkelerinde bu rakam 190- 200 eurolara kadar çıkıyor. Avrupa’nın güneyine doğru gittiğinizde ise azalıyor. Birçok yatırımcı için Türkiye ile AB arasındaki bu fark, gelişim potansiyelini gösteriyor.
Kozmetik ihracatında Irak ve İran ilk 2 büyük pazar
Türk kozmetik sektörü 190’ın üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyor, 2016'da 1.05 milyar dolarlık kozmetik ürün yurtdışına satıldı. İhracatta Irak, İran, Birleşik Krallık, Rusya, Almanya, Fransa, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda ve Romanya gibi ülkeler öne çıkıyor. Türkiye sabun, saç bakım ürünleri, ıslak mendil gibi gruplarda dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Renkli kozmetikler denilen makyaj malzemelerinde de şirketlerin ürün çeşitliliği, ihracat ve marka yatırımları artış trendinde.