Fizik tedavide seans kısıtlaması kaldırıldı

Harp ve vazife malulleri ile gaziler için fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına yönelik seans kısıtlaması kaldırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, harp ve vazife malulleri ile gaziler için fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına yönelik seans kısıtlamasının kaldırıldığını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, tüp bebek tedavisinde deneme sayısının 2'den 3'e çıkarılması ve üçüncü denemede katılım payının yüzde 20'ye düşürülmesi gibi birçok yeniliğin yer aldığı Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişikliklerin yürürlüğe girdiğini ifade etti. 

Harp ve vazife malulleri ile gazilere diş implant tedavilerinde diğer sigortalılardan farklı olarak implant başına 700 liraya kadar geri ödeme imkanı verildiğine işaret eden Çelik, harp ve vazife malulleri ile gaziler için fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına yönelik seans kısıtlamasının kaldırıldığını ve ihtiyaç duyulan tedavi uygulamalarının yapılmasının sağlandığını anımsattı. Çelik, vazife ve harp malullerinin ihtiyaç duydukları tıbbi malzemelerin tanımlandığını, gazilerin güvenilir ve hızlı bir şekilde protezlerinin temininin sağlandığını bildirdi.

Tüb bebek

Tüp bebek tedavisinin deneme sayısı 2'den 3'e çıkarıldığına ve üçüncü deneme katılım payının düşürülerek yüzde 20 olarak belirlendiğine işaret eden Çelik, şunları kaydetti:

"Bu tedavide kullanılan ve kurum tarafından ödemesi yapılan ilaçların miktarı da aynı oranda artırılarak, tüp bebek tedavisi gören vatandaşların ilaç tedavilerini eksiksiz alabilmelerine olanak verildi.

İkinci evliliklerinden çocuk sahibi olamayan kişilerin daha önceki evliliklerinden çocuğunun olmaması şartı kaldırılarak, tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olma imkanı sağlandı. Harp ve vazife malulleri ve eşleri ile gazi ve eşlerine yönelik, diğer kişilere uygulanan  tüp bebek tedavisinden son 3 yıl içerisinde tedaviden yanıt alamama ile 5 yıl ve 900 prim gün sayısı koşulu kaldırılmış ve böylece tüp bebek uygulamaları için bu gruba ayrıcalık sağlandı."

Diş tedavisi

Diş tedavilerinde ortodontik tedaviler için gerekli sağlık kurulu raporunda en az bir ortodonti uzmanının bulunması koşulunun da kaldırıldığına dikkati çeken Çelik, yapılan değişikliklere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Uluslararası yurt dışı doku bilgi bankalarınca yapılmış kök hücre donör tarama ve temin işlem bedellerinin geriye dönük olarak ödenmesi imkanı verilerek kemik iliği ve kök hücre nakillerinde uygulamada teşvik edici yönde kolaylık sağlandı.

Gündelik, yol gideri ve refakatçi ödemelerinde hasta mağduriyetine neden olan mücavir alan ifadesi yerleşim yeri şeklinde değiştirildi.

Kalp akciğer nakillerinin işlem puanları, nakillerin ülkede yapılmasının teşviki amacıyla yüzde 10, kornea nakli işlem puanları ise yüzde 50 oranında artırıldı. Kişiye özel üretilen göz protezleri, banyo tuvalet sandalyeleri, karbon kompozit veya laminasyon döküm yürüme cihazları, vakum sistemli protezler ve bu protezlere özel liner çeşitleri, aktif tekerlekli sandalye, hidrolik ayaklı protezler, ayak bileği mikroişlemci kontrollü veya silikon protezler ödenebilir hale getirildi.

İmmünobüllöz ve mekanobüllöz hastalıklar, deri nekrozuyla seyreden vaskülitler ve nekrotik enfeksiyöz deri hastalıklarında yara bakım ürünleri ve antimikrobiyal örtülerin sağlık kurulu raporları ayakta tedavide 6 ay geçerli hale getirildi, ayakta tedavide tek reçetede en fazla bir aylık miktar yazılabilmesine olanak sağlandı.

Hastaların ve hastanelerin malzemelere erişiminde fiyat birliği ile adil bir düzenleme getirildi, hastanelerin, firmaların ve kurumun inceleyicilerinin tıbbi malzeme fiyatlarının tespitinde yaşadığı sorunların önüne geçildi.

Uyuşturucu ile mücadele eylem planı kapsamında, ayaktan tedavide AMATEM ve resmi psikiyatri dal merkezlerince sunulan sağlık hizmeti bedelleri yüzde 30 arttırıldı. Bu hastaların yatarak tedavilerinde de tüm sağlık hizmeti sunucularında en yüksek psikiyatri tedavi paket fiyatı üzerinden yüzde 30 artış yapılarak, 5. grup tedavi paketi belirlenmiş ve böylece uyuşturucu ile mücadelede kurum olarak sağlık hizmeti sunucularına gereken destek sağlandı.

Serebral palsi hastalarının 60. seanstan sonra ihtiyaç duyacağı fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının sadece üçüncü basamak (üniversite ve eğitim araştırma hastaneleri) sağlık hizmeti sunucuları tarafından verilmesi kısıtlaması kaldırıldı ve 16 yaşından küçük hastaların her yıl 90 seansa kadar, 16 yaşından büyük hastaların ise her yıl 30 seansa kadar tüm sağlık hizmeti sunucularından (özel hastaneler, FTR merkezleri ve diğer tüm resmi sağlık hizmeti sunucuları) fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları alabilmeleri sağlandı. Ayrıca botulismus toksini ve cerrahi uygulama sonrası da tüm serebral palsili hastalara fizik tedavi ve rehabilitasyon için ek seans imkanı verildi."

Bu konularda ilginizi çekebilir