Ekmekte GDO yok, katkı maddesinde var
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yem sanayisinde kullanılan mısır ve soya hariç Türkiye'de GDO'lu hiçbir ürünün üretilmesinin söz konusu olmayacağını hatırlatarak 'ekmekte GDO' iddialarına ilişkin olarak "Adana'da ekmekte herhangi bir GDO tespit edilmemiştir." dedi.
Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR- Adana'da ekmek üreten fırınlara katkı maddesi satan bir firmanın ürününde Genetiği Değiştirilmiş Organizma'lı (GDO) soya tespit edilmesi üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı harekete geçti. Bakanlığın yaptığı incelemeden sonra ekmekte GDO olmadığının tespit edildiği açıklandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa'da basın toplantısı düzenleyerek GDO konusundaki iddiaları yanıtladı.
Çelik, "Ekmekte GDO" iddiaları üzerine birçok fırından örnekler aldıklarını söyledi. Katkı maddeleri üreten firmalardan da örnekler aldıklarını belirterek, "Yaptığımız tahliller ve analizleri paylaşmak istiyorum; Adana'da ekmekte herhangi bir GDO tespit edilmemiştir." dedi.
Katkı maddesi üreten 5 firmadan 1'inde GDO var
Geçmişte ve son dönemde yapılan incelemelerde de ekmekte GDO tespit edilmediğini vurgulayan Çelik, "Katkı maddesi üreten 5 firma var. Onlarla ilgili de gerekli incelemeyi yaptık. Onlardan da 4 firmada GDO söz konusu değildir. Katkı maddesi üretmek serbest ama GDO'suz olması kaydıyla üretebilirsiniz. Bu çerçevede yaptığımız son incelemede 5 firmanın 4'ünde rastlanmamıştır. Bahse konu bir firmayla ilgili GDO tespiti yapılmıştır, gerekli adli işlemler de yapılmıştır. Vatandaşlarımız bu konuda emin ve rahat olmalarını rica ediyorum." ifadelerini kullandı.
GDO'lu ürün kullananlar ifşa edilecek
Bakan Çelik, Türkiye genelinde gıda güvenliğine ilişkin sıkı bir denetim mekanizması yürüttüklerini söyledi. Denetimlerde uygunsuz ürünlerin ifşa edildiğini hatırlatan Çelik, bundan sonra GDO'lu ürün kullanan firmaların ifşasının da söz konusu olacağını belirtti.
Çelik, dünyanın birçok ülkesinde GDO'lu ürünlerin kullanıldığına dikkati çekerek, şöyle konuştu, "Amerika Birleşik Devletleri'nde GDO'lu ürünler kullanılıyor, Avrupa Birliği ülkelerinde, Kanada'da, Japonya'da bu ürünlerin kullanıldığını görüyoruz. Özellikle gıda ve yem sanayisinde bu gelişmiş ülkelerde GDO'lu ürünlerin kullanıldığını belirtmek istiyorum. Tabi AB ülkelerinde bu ürünler kullanılırken etiketlere GDO'lu ürün diye yazma zorunluluğu söz konusudur. ABD ve diğer ülkelerde bu zorunluluk söz konusu da değil, GDO'lu ürünlerin yem ve bitkilerde kullanılmasının serbest olduğunu söyleyelim.
Türkiye'ye gelince, GDO'lu bitki ve hayvan üretmek kanunen yasaktır. 'GDO'lu üretim yaparım efendim' diyen olursa müeyyide olarak 5 yıl ila 10 yıl arasında hapis cezasının olduğunu bir kez daha ifade etmiş olalım. Türkiye'de üretmek yasak, zaten olursa da böyle bir müeyyide var. Birisi bir şekilde GDO'lu ürünü temin etmiş, başkası satmış, bir başkası da tüketiciye satmış ise bu sorumluluğu da içeren bir müeyyide olduğunu belirtmek istiyorum. Türkiye'de bu yasağın yanında sadece mısır ve soyanın yem sanayisinde kullanılmasına izin verilmiş bulunuyor. Yani yem sanayisinde mısır ve soyanın GDO'lu olmasına Biyogüvenlik Kurulu tarafından müsaade edilmiştir."