E-sağlık sektöründeki büyüme ivme kazandı
IPSOS'un Türkiye dahil 28 ülkede yaptığı bir araştırmanın sonucunda, Türkiye’nin dünyada uzaktan sağlık uygulamalarına en hevesli 3 ülke arasında yer aldığı belirlendi. Tabloya bakıldığında, Türkiye’de online sağlık uygulamalarının önemli ölçüde bir ivme kazandığı görülüyor.
SELÇUK ALTUN
Uzaktan sağlık uygulamaları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla gelişiyor bu gelişme büyük bir kullanıcı talebini de beraberinde getiriyor.
Sağlık sektöründeki dijitalleşmeye baktığımızda; “e-sağlık, teletıp, mobil sağlık, dijital hastaneler, robotik cerrahi” gibi teknolojik uygulamaların, sektörün her kademesinde kullanılmaya başlandığını görmek mümkün. Bu ve benzeri sağlık uygulamalarına Türkiye’nin ilgisi ise her geçen gün artıyor. Bu sonuca nasıl vardık? Şöyle ki, IPSOS Türkiye dahil 28 ülkede 23 bin 249 bireyle bire bir görüşerek bir araştırma yaptı. Bu araştırmanın sonucunda ise Türkiye’nin dünyada uzaktan sağlık uygulamalarına en hevesli 3 ülke arasında yer aldığını gördük. Tabloya baktığımızda Türkiye’de online sağlık uygulamalarının önemli ölçüde bir ivme kazandığını söyleyebiliriz. Türk Telekom’un desteklediği ve geliştirilmesi için katkı sağladığı uzaktan (online) sağlık uygulamaları sayesinde Türkiye’nin her geçen gün iddiasını artırdığını söylemek yerinde olacaktır.
Dünyanın gözü e-sağlık sektöründe
Devletlerin bütçe kalemlerini ve milyonlarca insanın yaşam kalitesini doğrudan etkileyen e-sağlık uygulamaları en hızla büyüyen elektronik hizmetlerden biri. Artık pek çok ülkede milyonlarca insan, hastanelerde bekleyerek zaman harcamak yerine sağlık danışmanlık hizmetlerini e-sağlık çözümlerinden yararlanarak almayı tercih ediyor. Bu uygulamalar sağlık hizmetlerini anlık ulaşılabilir kılarken hasta için büyük ölçüde de zaman tasarrufu sağlamasıyla dikkat çekiyor.
Öyle ki gelişmiş ve gelişmekte olan 84 ülke, online reçete yazılımı dahil uzaktan sağlık hizmetlerini 2010 yılından beri yasal olarak kullanıyor. E-sağlık uygulamalarının en yaygın kullanıldığı ülkeler arasında ise ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri yer alıyor. American Wealth Telehealth araştırmasına göre Amerika’da her 10 kişiden 7’si uzaktan sağlık hizmetlerinden yararlanırken en çok ilaç yazdırma ve reçete hizmetleri kullanılıyor.
Aynı araştırmaya göre halkın %64’ünün online sağlık hizmetlerini kullanmaya hazır ve istekli olduğu görünüyor. Yine 2014’te %27 olan dünya çapında online sağlık hizmetleri kullanım oranlarının 2018’de %45’e çıktığını görüyoruz. Bilgi Üniversitesi tarafından yapılan analizlere göre 2024 yılında online sağlık hizmetlerinin ABD’de 2,8 milyar dolar, AB’de 18,3 milyar dolar, BRIC ülkelerinde 1,2 milyar dolar, Asya ve Pasifik ülkelerinde 1,79 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Küresel online sağlık pazarı raporlarına göre 2018-2024 döneminde bu alanda tahmini %18,8’lik bir artışı bekleniyor. Akıllı telefon kullanıcı sayısının her geçen gün artıyor olması da, pazarın büyüme sürecini destekleyen bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.
Zaman-mekan kısıtlaması olmadan hizmete anlık ulaşım mümkün oldu
Birçok faydası bulunan uzaktan sağlık hizmetleriyle vatandaşlar hastaneye gitmeden hızlı, kolay ve uygun maliyetlerle sağlık danışmanlık hizmeti alabilirken hastanelerdeki yoğunluk da azalmış oluyor. Yanı sıra uygulamaların bir diğer faydası da tasarruf. Fiziksel muayenelerde SGK tarafından karşılanan hasta katılım bedelleri düşmesiyle de bu sayede ülke ekonomisinde tasarruf sağlanmış oluyor. Tıbbi bilgilerine bu uygulama sayesinde ise vatandaşlar hastaneye gitmeksizin ulaşabiliyor.
Özellikle kırsal kesimlerde yaşayanlar ile evden dışarıya çıkamayan vatandaşlar için büyük fayda sağlayan uzaktan sağlık hizmetleri ile aile hekimi, periyodik muayene gibi hizmetler daha kolay ve daha az maliyetle vatandaşa sunulabiliyor. E-sağlık hizmeti hasta ve doktorlar için sağladığı avantajlarla Türkiye için bir fırsat olarak tanımlanıyor.
Türkiye uzaktan sağlık hizmetlerinde öne çıkıyor
Yapılan araştırmalardan da görüleceği gibi Türkiye’de e-sağlık uygulamaları alanında yapılan yatırımlar her geçen gün gelişme gösteriyor. Artan yatırımlar kullanıcı talebini de doğru orantıda artırıyor. Türk Telekom’un da yatırım yaptığı Dr Turkey, Türkiye’de ve bölgede başarılı bir doktor hasta buluşma platformu olmayı hedefliyor. Sağlık yönetimi uzmanı ve telesağlık sunumu yatırımcısı Dr. Bülent Koray Göker uzaktan sağlık çözümlerinin ülkemizde yaygınlaşması, vatandaş için olduğu kadar hem devlet, hem de sağlık ve sigorta sektörleri için ülkemize pek çok açıdan fayda sağlayacağını ifade ediyor. 2019 yılı itibarıyla yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için Türk doktorları tarafından kendi dillerinde sağlık hizmeti sunmaya başlayacak olan Dr Turkey, ilk yılda 500 bin yurttaşa ulaşmayı hedefliyor.