Domuz gribinden ölenlerin sayısı 33'e yükseldi
Domuz gribinden (H1N1) ölenlerin sayısı 33'e yükseldi
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda grip vakaları ve gündeme ilişkin diğer konularda değerlendirmelerde bulundu.
Grip virüsü influenza virisünün 300'den fazla çeşidinin olduğunu ve hastalıkla mutasyona uğrayarak değişiklik gösteren türlerinin bulunduğunu belirten Müezzinoğlu, “Bu sene hastalık yapan tür, gelecek yıl mutasyona uğruyor ve farklı bir şekil alıyor. Dolayısıyla bugüne kadar dünyanın influenza ile aşı olarak geliştirdikleri aşıların etkinliği, zaman zaman yüzde 30'lara kadar da düşüyor. Yüzde 100'ü yakalayan bir aşı dinamiği de oluşmadı” diye konuştu.
Grip artışlarının ekim ayı sonunda ve kasım ayı başında başladığını, nisan ayı gibi de bu vaka artışlarının bittiğine dikkati çeken Müezzinoğlu, “2013-2014'deki grip hasta sayıları da bu yıla göre çok olağanüstü, iki misli gibi diyeceğimiz zaman zaman pik dönemleri yaşadık. 2013'ün kasım, aralık aylarında, 2014'ün ocak, şubat, mart aylarında üç defa yoğun pik dönemleri yaşadık” dedi.
Bu dönemlerde özellikle geceleri, hafta sonları ilave hekim desteği koymak zorunda kaldıklarını ifade eden Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
“Bu yıl ise son 20 gün öncesine kadar, şubat sonlarına kadar neredeyse hiç gripten bahsetmeden geçireceğimiz bir 2014 sonu ve 2015 başı. Ama özellikle şubat sonu mart başı itibariyle Avrupa'da da özellikle Fransa, Hollanda, İspanya'da vakalarda önemli bir artış oldu. Bizde de vaka sayılarında artış oldu. Bütün buna rağmen biz polikliniklerde haftasonları, nöbetçi ekip gruplarını artıralım, ilave hekim koyalım gibi yoğun poliklinik müracaatı açıkçası yaşamadık. Artış olmasına rağmen, ilave hekim tedbiri alması açısından yaşamadık.”
'25-55 yaş aralığında 18 kişi öldü'
Gribin, altında KOAH gibi akciğer hastalığı, böbrek ve karaciğer yetmezliği hastalıkları olan, özellikle 65 yaş üstü vakalarda çok ağır seyrettiğini belirten Müezzinoğlu, bu vakaların bir kısmının son bir hafta, on günde ölümle sonuçlandığını kaydetti.
Bakan Müezzinoğlu, “Geçtiğimiz hafta Müsteşarımızın yaptığı açıklamada, 11-12 olan, altında farklı sağlık sorunları olsa bile üzerinde H1N1 virüsü teşhisi koyarak ölen hasta sayısı bugün itibariyle 33 oldu. Bunların yüzde 60'ının, altında özellikle akciğer hastalığı gibi, diğer kronik hastalıkları olan hastalarımız, 65 yaş üstü vakalarımız neredeyse yarıdan fazlası da 65 yaşın üzerinde. Ama hiç sağlık sorunu olmayan yaş dilimi de 25-55 arasında olan, farklı hiçbir sorunu olmayan, tamamen H1N1 virüsü ile kaybettiğimiz 18 vakamız var” diye konuştu.
Ölümle sonuçlanan grip vaka dağılımının ülke genelinde çok dağınık olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, “En çok, 9 vaka İstanbul'da, sonra 7 ölüm vakasıyla Samsun'da, Erzurum'da, Sivas'ta, Mersin'de, Çanakkale'de var. Herhangi bir salgından bahsetmemiz söz konusu değil” dedi.
Müezzinoğlu, “11 dediğimizde de Pazartesi sabah 30 vaka dediğimde de diğer H3N2 veya influenza B ile birlikte bu 39'du. Yine 33 H1N1 olarak, diğerlerinde ilave sayı gelmedi toplam 42” ifadelerini kullandı.
'Bir metre mesafeden bulaşıyor'
Bu konuda alınacak tedbirlere ilişkin de açıklamalarda bulunan Müezzinoğlu, vatandaşın bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğinin önemine vurgu yaptı.
“Vatandaşı bilgilendirmenin dışında, bir tedavi yol haritası bugün için belirlenmiş değil veya ilacımız yok” diyen Müezzinoğlu, hastalığın bir metre mesafede, yakın temasta bulaştığını, burada hijyenin çok önemli olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, “Mesela hapşırıyor, mesafe bir metreden fazla ise riskin azalıyor ama bir metreden yakınsa riskin artıyor” dedi.
Özellikle çocukların ve yaşlıların el temizliğine dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, mekanın havalandırılması, kişinin kendisini yorgun hissettiğinde dinlenmesi ve bol sulu gıda tüketmesi gerektiğini de kaydetti.
Burada önemli olanın bünyenin direnci ile virüsün direnci arasındaki dengenin, bünyenin kendi pozitif direnci anlamında yükseltebilmek olduğuna dikkat çeken Müzzinoğlu, şöyle konuştu:
“Dünyada virüsü tedavi edebilecek bir ilaç yok. Aşıların da grip aşısı diye zaman zaman kullandığımız aşıların da en yüksek etkinlik oranı yüzde 70'lerde, o da virüsün türüne göre. Mesela H1N1 virüsüne olan başarı oranı yüzde 30-35'leri geçmiyor. O nedenle aşı da ciddi risk grupları için değerlendirilebilir. Ama bizim son 4-5 yıldır H1N1 virüsü ile ilgili hemen hemen hiç vakamız olmadı. Bu yıl son 20 gündür karşılaştığımız bir fotoğraf” diye konuştu.
'Yatış taptığımız vaklarda düşme var'
Bakan Müezzinoğlu, “Kamu spotu hazırlama ve bunu sunma dinamiklerini zaten yapıncaya kadar dönem o pik dönemi geçiyor. Haftasonundan itibaren pazar, pazartesi, salı ve bugün itibariyle de hastaneye yatış yaptığımız vakalarda bir düşme var. Bizim beklentimiz şu, pik dönemini tamamladı, artık iniş dönemine girdi diye bir beklenti, gözlem arifesindeyiz. Önümüzdeki 2-3 gün içerisinde rakamlar daha sağlıklı gelecek. Bu dönemi inşallah bu şekilde kapatmış oluruz” açıklamalarında bulundu.
Anne ve babalara, çocuklarının hijyenine dikkat etmeleri tavsiyesinde bulunan Müezzinoğlu, çocuklarının okuldan gelince ellerini yıkamalarını sağlamaları gerektiğini söyledi.
Bu hijyenin okulda da önem taşıdığını belirten Müezzinoğlu, bunun bir kültüre dönüştürülmesi gerektiğini, sınıfların havalandırılması, grip şüphesi olan çocukların hekime yönlendirilmesi veya izinli sayılması gerektiğinin de altını çizdi.
Domuz gribi nedir? Belirtileri neler?
Domuz gribi, insanlarda mevsimsel gribe benzer şikayetlere yol açan viral bir hastalıktır. Kaynağı, A (H1N1) tipi virüstür. Bu yeni virüs; insan, domuz ve kuş virüslerinin karışımıdır. Domuz gribi denmesinin nedeni ise, domuzlar arasında görülen grip virüsüne benzemesidir.
Domuz gribinin belirtileri, mevsimsel grip belirtilerinden farklı değildir. Ateş, burun akıntısı ya da öksürük gibi solunum yolları bulguları, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk en sık görülen yakınmalardır. Seyrek olarak ishal ve kusma da görülebilir. Altta kronik hastalıklar gibi başka hastalıkları olan kişiler, mevsimsel gripte olduğu gibi domuz gribi için de risk grubu oluşturmakta ve hastalık bu kişilerde daha ağır seyretmektedir.
Çocuklarda ve yetiskinlerde hastaligin belirtilerinde fark var midir?
Genelde yoktur; ancak küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken ek belirti huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku hali olarak görülebilir.
Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?
-Zor nefes almak veya nefes darligi
-Bilinç bulanikligi
-Sık ve uzun süreli kusmalar