DİŞSİAD, yerli üretimi artırıp, sektörü iki kat büyütecek
Diş malzemeleri sektörü, yerli üretim için atağa kalktı. Yerli üretimi yüzde 10 oranında kullanabilen sektör, uluslararası patente sahip bor madenli diş implantı geliştirerek bu anlamda ilk ciddi adımını attı.
İmam GÜNEŞ
Diş malzemeleri sektörü yerli üretime odaklandı. Ekonomik hacminin yüzde 90’ı ithalat olan sektör, yerli üretimle bu oranı aşağı çekmeyi hedefliyor. Bu kapsamda yerli teknoloji ile uluslararası patente sahip bor madenli diş implantı geliştirildi. Sektör, yerli üretimin katkı ile 2023 yılında 1 milyar dolarlık ekonomik hacme ulaşmayı amaçlıyor. Sektör adına Diş Malzemeleri Sanayici ve İşadamları Derneği (DİŞSİAD) 27-30 Nisan tarihinde düzenlenecek fuarla aynı coğrafyada bulunan ülkelerle ticaret hacmini geliştirmek istiyor.
Yerli üretim, implant maliyetini yüzde 20’den fazla azaltacak
DİŞSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çakır, Türkiye’de 100 bin hastaya 32 hekim düştüğünü belirtti. İsrail ve ABD’nin 100 hekim ile dünyada başı çektiklerini söyleyen Çakır, diğer yandan OECD ortalamasında ise 100 bin kişiye 70 diş hekimi düştüğünü vurguladı. Türkiye’nin hekim sayısını 2-3 kat arttırdığında ancak gelişmiş ülkelerin seviyesinde gelebileceğini ifade eden Çakır, “Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2025 yılında aktif diş hekimi sayımız 70 bin seviyelerine gelecek. Dolayısıyla bugün 500 milyon dolar seviyeye erişmiş olan sektörel hacmin 2023 yılında 1 milyar dolar seviyelerine geleceğini öngörüyoruz” dedi.
Sektörün oluşturduğu ekonomik hacmin yüzde 90 gibi önemli bir bölümünü ithalatın oluşturduğuna dikkat çeken Çakır, şöyle devam etti: “DİŞSİAD olarak yüzde 10 ile sınırlı kalmış yerli üretimin arttırılmasına, dışa bağımlılığa karşın yerli üretimin nasıl desteklenmesi gerektiği ve yerli üretimin geliştirilmesine yönelik çözüm önerileri getirmek için yoğun faaliyetlerimiz sürüyor. Dünyada ilk kez Türk bilim insanlarınca, uluslararası patente sahip yerli teknolojiyle, kaplama malzemesi olarak bor madeninin kullanıldığı diş implantı geliştirildi. Yeni teknoloji ile yapılan implantlar, kemiğin iyileşme sürecini kısaltacak ve dayanıklılığı artıracak. Ayrıca yerli üretim yapılmasıyla implant maliyetinde yüzde 20’nin üstünde avantaj elde edilecektir. Bugün ülkemizde 14 implant üretici firma bulunmakta. Borla kaplanan implantların kullanımının yaygınlaşmasıyla Türkiye, yurtdışında da sektörde söz sahibi olacak.”
‘Yerli üretici Uzakdoğu üretimine karşı korunmuyor’
Türkiye’de yaklaşık 50’ye yakın diş hekimliği malzemeleri üreticisinin bulunduğuna değinen Çakır, son birkaç yıla kadar bu üreticilerin ürettikleri klinik dolapların, teknisyen masaların ve diş ünitleri ağırlıklı ihracat kalemlerini oluşturduğunu kaydetti. Çakır, şu açıklamalarda bulundu: “Bugün gelişen implantoloji ile birlikte başta implant olmak üzere dijital görüntüleme teknolojilerinde de üreticilerimiz önemli mesafe katettiler ve bu tip katma değeri yüksek ürünlerin ihracatında ilerleme kaydettik. Yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde devlet teşviklerinin de üreticilerin hayatlarına girmesiyle birlikte iç pazarda olduğu kadar dışarıya ihraç konusunda da rekabetçi bir ülke olma yolunda ilerliyoruz.Sektörün en büyük sorunu ihracat yapamıyor olmamız. Yerli üretici Uzakdoğu üretimine karşı yeteri kadar korunmuyor. Burada yapılacak regülasyonlarla yerli üreticinin teşvik edilmesi gerekiyor.”
IDEX fuarı ile 75 milyon dolarlık ticaret hacmi hedefleniyor
DİŞSİAD’ın sektörün gelişimi adına yaptığı en faaliyetlerin başında 27 Nisan’da 14’üncüsü düzenlenecek IDEX İstanbul Ağız Diş Sağlığı Cihaz ve Malzeme Fuarı’nın bulunduğunu aktaran DİŞSİAD Başkanı Ali Çakır, şu bilgileri paylaştı: “27–30 Nisan 2017 tarihleri arasında CNR EXPO Fuar Merkezi’nde organize edeceğimiz fuarımız, Türkiye ve dünyadan çoğunluğu Diş Hekimi ve Diş Teknisyeni olmak üzere 15 binden fazla kişiyi Avrupa, ABD, Ortadoğu ve Uzak Doğu ülkelerinden yaklaşık 400’e yakın Dental marka ile buluşturacak. Bir önceki organizasyonumuzda IDEX’in 50 milyon dolarlık bir ticari hacmi oluşmuştu. Bu yıl, bu rakamı yüzde 50 artırarak 75 milyon dolar seviyesine çıkarmayı hedefl iyoruz. Dolayısıyla öncelikli hedefimiz, IDEX sayesinde Türk dental sektörünün, aynı coğrafyada bulunduğumuz ülkelerdeki ticaret hacmini daha da artırmak.”