Dikkat! Bahar çarpabilir
Kıştan çıkıp yeni bir doğal enerjinin içine dalıyoruz. Vücudumuz buna bir süre direnç gösterir. Bu da bize bahar yorgunluğu ya da depresyonu olarak yansır. Hayatınıza her anlamda tazelik getirin ki bu keyifsiz süreç kısa olsun.
Prof. Dr. GÜRSEL TURGUT
Bahar kimileri için rengarenk çiçekleri, neşeyi, huzuru mutluluğu temsil etse de kimileri için durum tamamen farklı olabiliyor. Kış aylarında yavaşlayan metabolizma, mevsim değişikliği ve havaların ısınmasına hemen adapte olamayabiliyor. Bu durumda da uykusuzluk, stres, yorgunluk gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Özellikle baharın ilk günlerinin yorgun ve mutsuz geçmesinin arkasında yatan neden bu. Bu yüzden kolumuzu kaldıracak enerji bulamıyor, uykusuzluk yaşıyor, çok yorgun ve mutsuz hissediyoruz. Bazıları bu dönemi rahat atlatırken bazılarımız için kabusa dönüşebiliyor.
Bahar yorgunluğu belirtilerine dikkat
Bahar yorgunluğu günlük rutini etkileyecek kadar yoğun olabiliyor. İşler aksıyor, hayat sanki yavaşlıyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken tüm bu yaşananların ne kadar sürdüğü. Eğer geçiş dönemiyle sınırlı kalmıyorsa, uzun süren bir depresif durum söz konusuysa uzman hekimlerden yardım almakta fayda var.
Kimleri bahar çarpar?
Mevsim geçişleri hormonları da etkiler. Kişi eğer stresli bir yaşama sahipse, zorlu bir işte çalışıyorsa ve özel hayatında mutsuz ise bahar döneminde ruhsal değişikler görme ihtimali artar. Bu durumun kır yaşamında yani büyük metropoller dışında görülme oranı daha düşüktür. Beslenme düzeni ve tükettiğimiz besinlerde bu durumda olumsuz etkiler gösterir. Bu süre zarfında yüksek motivasyon veya yeni uğraşlar, örneğin spor veya aktiviteler bahar dönemine girişte kişiyi rahatlatacak, hayatını daha kolay düzene koymasına neden olacaktır.
Nasıl geçirmeliyiz?
Dengeli beslenmek yani protein, vitamin ve mineral bakımından zengin besinler tüketmek sürecin kısa olmasını sağlar.
Dinlenme ve uyku için zaman ayırmalı, bu zamanı doğru kullanmalıyız.
Vücudun en fazla ihtiyacı olan maddelerden biri sudur. Bu nedenle su tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Susuz kalan vücutta metabolizma yavaşlar.
Bahar yorgunluğuna karşı alınacak en önemli tedbirlerden biri de spor yapmak. Düzenli egzersizler yapmak metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Kış aylarında daha az hareket ederiz. Eğer spor yaparsak burada bir denge sağlama şansımız olur. Solunumun düzenlenmesi de sporla mümkün. Vücuda yeteri miktarda oksijen girmesini sağlamak bahar yorgunluğuna karşı alınacak en etkili önlem. Basit egzersizler, yürüyüş, koşu, yüzme ve bisiklet gibi egzersizleri bu dönemde tercih edebiliriz. Yalnız dikkat! Spor yaparken vücudunuzu zorlamayın.
Profesyonel destek alın
Bahar Yorgunluğundan Koşarak Uzaklaşmak İçin Reçete: Bedenimizde oluşan değişiklikler ruhsal ve fizyolojik olarak bizleri etkiliyor. Hafif yorgunluklar, kırgınlık hissi, sabah uyanmakta zorluk çekme, gün içinde keyifsiz ve mutsuz durumlar en çok gözlediğimiz şikâyetler. Yavaş yavaş hareketlenen ve kıştan uyanan metabolizmayı canlandırmak gerek. O zaman önce bedene iyi bakarak, onu güzelce besleyerek bu güzel mevsime hazırlık yapmalıyız.
Öncelikle beslenmedeki sebze ve meyve miktarı artırılmalı, yağ miktarı düşürülmelidir. Bir öğünde çok miktarda yemek yerine, ara öğünlerin olduğu düzenli bir beslenme programı uygulanmasnı tavsiye ediyorum. Katkı maddelerini fazla miktarda içeren gıdalardan uzak durulmalı, yüksek oranda glikoz içeren tatlı yiyecek ve içecekler daha az tüketilmeli. Yeterli sıvı tüketimi de önemli. Günlük sıvı tüketimi ortalama 2 litre ve üstü olmalı.
Beslenme tarzını gözden geçirin
Sağlıklı beslenmenin ana koşulu ise mevsiminde taze meyve ve sebzeleri tüketmekten geçiyor. Çünkü yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik gibi şikâyetlerin temelinde vitaminmineral eksiklikleri yatabiliyor. Bu dönemde en çok ihtiyaç duyduğumuz vitaminler bol bol antioksidan taşıyan C (kivi, portakal, maydanoz), E (fındık, badem, ceviz, zeytinyağı) ve B grubu (tam buğday, yulaf, kuru bakliyatlar) vitaminleridir. Yeterli mineral almamızda ise süt, yumurta, mercimek, ıspanak gibi besinler büyük önem taşıyor.
İyi bir protein kaynağı olan yumurta, peynir, balık, kırmızı et, hindi eti beslenmenizde mutlaka bulunmalı.
Güne dinç başlamak isteyenler için sebzeli bir omlet enerji deposu olacaktır. Tabii protein tüketince yanında bol C vitaminli mevsim yeşilliklerini ihmal etmemelisiniz. Gün içinde uzun açlıklar yaşamak enerjinizi düşürüyorsa kuru meyveler, kuru yemişler ve yoğurt enerjinizi geri getirecektir.
Düzenli spor yapın
Kış aylarının diğer bir riski de hareket azlığı. Hava şartları ve günün kısa olması hareketlerimizi kısıtlar. Kış sonuna doğru günün uzaması ve havanın biraz daha sıcak olmasından yararlanarak düzenli bir yürüyüş programı yapabiliriz. Hafta içinde fırsat buldukça, hafta sonlarında ise düzenli olarak yapılacak egzersizler ve spor aktiviteleri daha dinç olmamızı sağlar. Düzenli spor yapanlarda bahar yorgunluğunun daha az görüldüğü biliniyor.
Bahar yorgunluğuna karşı öneriler
-Hayatınıza ışık sokun!
-Hareket sizi kurtarır!
-Şekere dikkat edin!
-Sosyal hayatı unutmayın!
-Hayata heyecan katın!
-Gevşeyin!
- Uyku: Ne fazla ne de az olmalı!
-Mevsimi kabul edin!