Danimarkalıların mutluluk sırrı Hygge, tüketim trendi oldu
SELENAY YAĞCI
SELENAY YAĞCI
Son yılların en meşhur nesillerinden biri olan Y Kuşağı bütün trendleri kendilerine göre baştan yazıyor. Artık kendi parasını kazanan Y Kuşağı özellikle hızlı tüketim ürünlerinde trendleri değiştiriyor.
Yeni dönemde yükselen akımlardan biri olan Hygge’ı belki duydunuz. Türkçe’de “Huggah” olarak telaff uz edilen bu sözcük, bir nevi “Danimarkalıların yaşama sanatı” anlamına geliyor.
Bu kavram, kendini alışveriş trendlerinde göstermeye başladı. Dünyanın en mutlu ülkelerinden biri olan Danimarka’dan yayılan bu trend, tüketicilerin ev keyfine yönelik tüketim yapmaları anlamına geliyor. Bu trendin sonucu olarak buzlu ve özel kahveler, hazır ve toz tatlılar, meyveli ve tatlı içerikli yoğurtlar, dondurmalar, noodle ve dondurulmuş gıdalar ortalama pazar büyümesinin üzerinde performans gösteriyor.
“İyi hissetme” çok önemli
Y Kuşağı alışveriş alışkanlıklarında markaların yıllarca oluşturduğu tüketici algılarını da değiştiriyor. Yeni tüketicinin sağlık, iyi yaşam, iyi hissetme gibi kaygıları var. Eskinin “Uygun olsun” düşüncesi bu kuşak için yavaş yavaş tarih oluyor. Eskilerden annelerimizin, babalarımızın daha ucuza gelmesi için kasa kasa aldığı meyveler, paket paket eve taşıdığı deterjanlar tarih oldu. Yeni nesil tüketici, artık az az satın alıp taze taze tüketmeyi tercih ediyor ve diğer ürünlerde de tercihini küçük kutulardan, düşük gramajlardan yana yapıyor. Sağlıklı yaşamı odağına alan yeni nesil tüketicilerin yüzde 30’u market alışverişlerinde ürünün paket içeriklerini okumadan satın alma yapmıyor.
Aynı zamanda organik ürün popülerliği devam ediyor. Ancak tüketici sağlıklı üründen daha çok “sağlık veren” ürünleri tercih ediyor. Kuruyemiş ya da meyvelerden oluşan barların satışları da iki kat artıyor. Organik trendi gıdayla sınırlı kalmayıp bu alanın dışına doğru da genişliyor. Tüketiciler, yiyecekler dışında temizlik ürünlerinde bile içeriğe dikkat ederek, doğa dostu ürünlere yöneliyor.
Veganlık yükselişte
Vegan akımı da giderek daha da yaygın hâle gelirken, vegan olmayan tüketicinin de zaman zaman vegan ürünlerini tercih ettiğini görüyoruz. Balık, tavuk, süt ürünleri tüketmeyi bırakmayan bu tüketiciler, bir yandan da vegan restoranları deneyimleyebiliyor. Özellikle son dönemde sağlıklı beslenme konusunda öne çıkan vegan beslenme, detoks yöntemi olarak da kullanılıyor. Yani vegana olan talep giderek artıyor. Büyük süpermarketler ve restoranlar, et ve sütten arındırılmış gıda ve yemeklere özel etiketler koyuyor. Ürün çeşitliği artıyor. Ayrıca vegan tercihi sadece yeme-içme ile sınırlı değil. Kozmetik ve tekstil alanında da vegan bilinci yükseliyor. Alışveriş yaparken doğaya saygılı olmayı önplana alan yeni nesil tüketiciler, vegan olmasalar da yine vegan ürünleri tercih ediyor.