Çatal bıçak tutmada zorlanıyorsanız dikkat!
RADER Genel Başkanı Prof. Dr. Kuru, "romatoid artrit"in (AR) bağışıklık sisteminin eklemlere saldırmasına yol açan kronik bozukluk olduğunu belirtti
ANKARA - Romatizma ve Ağrı Derneği (RADER) Genel Başkanı Prof. Dr. Ömer Kuru, "romatoid artrit"in (AR) bağışıklık sisteminin eklemlere saldırmasına yol açan kronik bozukluk olduğunu belirterek, "RA’daki ölüm oranları, hasta olmayaanlara göre iki-üç kat daha fazladır. Yaşam süresi de hasta olmayanlara göre 5-10 yıl daha kısadır. Hastalar eklemlerdeki ağrı nedeniyle; düğme açıp kapama, çatal bıçak tutma, kavanoz açma gibi basit hareketleri yapamayabilir" dedi.
Kuru, 12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de yaklaşık 350 bin romatoid artritli hasta bulunduğunu, hastalığın görüldüğü kişilerde yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilediğini, eklem deformasyonlarına yol açarak hastaların hareket kabiliyetlerini kaybetmelerine sebep olduğunu aktardı. Hastalık seyri sırasında yoğun bir iltihabik aktivite olduğunu, bu nedenle hastanın gün içerisinde kendini çok yorgun ve halsiz hissettiğini dile getiren Kuru, şunları ifade etti:
"RA, ağrı ve fonksiyon kayıplarıyla seyreden kronik bir hastalıktır. Bunun sonucunda hastaların yüzde 40’ında depresyon gelişmekte ve depresyon etkili şekilde tedavi edilmezse, hasta sosyal çevreden izole olmaktadır. Hastalık, Asya ve Güney Avrupa ülkelerinde, Amerika ve Kuzey Avrupa ülkelerine göre daha az görülmektedir. Ülkemizde ise yöresel farkı işaret eden bir çalışma yoktur. RA kadınlarda, özellikle de menopoz öncesinde sık görülmektedir. Bu dönemde hastalığa; her dört kadına karşılık, bir erkekte rastlanmaktadır. Yaş ilerledikçe bu oran azalır ve 70 yaşından sonra eşitlenir. RA’daki ölüm oranları, hasta olmayanlara göre iki-üç kat daha fazladır. Yaşam süresi de hasta olmayanlara göre 5-10 yıl daha kısadır. En önemli ölüm nedenleri kalp-damar hastalıkları, enfeksiyonlar ve mide-bağırsak kanamalarıdır. Vücuttaki şiddetli iltihap, damarları da etkileyerek damar sertliğine neden olmaktadır. RA, yaşam kalitesini bozan hastalıklar arasında Multipl Skleroz ve kalp hastalıklarıyla beraber en üst sırada yer almaktadır. Hastalar eklemlerdeki ağrı nedeniyle; düğme açıp kapama, çatal bıçak tutma, kavanoz açma gibi basit hareketleri yapamayabilir. Genetik faktörleri değiştirme şansımız yok ama çevresel faktörlerle ilgili böyle bir şansımız olabilir. Sigara içilmesi RA'nın hem ortaya çıkışında, hem de hastalığın ağır seyretmesinde önemli rol oynuyor. Dolayısıyla özellikle RA hastalarının sigarayı bırakması gerekiyor. Romatoid artrit hastalığında da erken teşhiş çok önemli. Hasta, belirtilerin ortaya çıkmasından itibaren ilk 12 hafta içerisinde doktora giderse ve tedaviye başlanırsa, hastalığın yok olma ihtimali var. Öte yandan son 10-12 yıldır kullanıma giren yeni tedavi ajanlarıyla (biyolojik ajanlar), romatoid artrit tedavisinde çok önemli bir aşama kaydedilmiştir. Biyolojik ajanlar sayesinde; hastaların yarısından fazlasında, RA'yı durdurmak mümkün hale gelmiştir."