Bu da sağlık hackathonu!
Dünyanın yeni düşünce sporu hackathon, özellikle gençlerin çözüm ve alternatif düşünce yeteneklerini geliştirmesiyle tanınıyor. Bu yeni trendin Türkiye'deki öncülerinden Siemens Healthineers ise işin sağlık tarafını üstlenmiş. Şirketin düzenlediği yarışlarda kazanan gençlere staj kapıları açılıyor.
KEZBAN KARABOĞA
Hackathon, ‘hack’ ve ‘marathon’ kelimelerinin birleştirilmesi ile meydana geliyor. Bu, bir grup öğrenci ya da araştırmacıya süre sınırı ile verilen problemin algılanması, çözdürülmesi ve sonuçların sunumunun yapılması anlamında kullanılıyor. Bir yarışma gibi gözükse de aslında aynı uğraş içindeki toplulukların kendi algı ve çözüm araçları ile problemleri sonuçlandırmalarını ifade ediyor.
Türkiye’de de pek çok alanda Hackathon yarışmaları var. Ben sizlere bugün bir Sağlık Hackatonun’dan bahsedeceğim. Projede Siemens Healthineers'ın imzası var. Siemens Healthineers, bir inovasyon şirketi. Birçok ülkede büyük veri çözümleri, mobil sağlık uygulamaları, robotik, hibrit ameliyathaneler, laboratuvar otomasyonu gibi alanlara odaklanıyor.
Meselenin özünü bize Siemens Healthineers Türkiye Genel Müdürü Şevket On anlattı. Siemens olarak enerjiden endüstriye kadar pek çok alanda ilklere imza atmaya alışkın olduklarını belirten On, “Cumhuriyet’in ilk X-ray cihazından Türkiye’deki ilk PET-MR cihazına kadar pek çok yenilikte imzamız var. Sağlık da bu anlamda bir istisna değil. Sağlık odaklı hackathon ile yine sektörümüze öncülük etmekten gurur duyuyoruz" derken hiç de mütevazı değil.
Başkent Üniversitesi ile birlikte 50 öğrencinin katıldığı, girişimciliğe odaklı bir Hackathon Yarışması gerçekleştirdiklerini anlatan Şevket On, 32 saat kesintisiz çalışan öğrencilerden övgüyle söz ediyor: "13 farklı grupta bir araya gelip sağlıkta yenilikçi fikirlerini birleştirerek 18 farklı proje sundular. ‘İkiÜzeriYirmiDört’ adlı gruptan iki öğrencimizin ‘Paytak Penguenler’ projesi birinci oldu. Bu projede obeziteye karşı çocukları genç yaşta uyarmak ve sağlıklı besin tüketimine teşvik etmek üzere geliştirilen penguen oyun aplikasyonu jüri üyelerinden tam not aldı.”
Teori ve pratiği birleştiriyoruz
Bundan sonraki dönemde de gençlerle birlikte yenilikçi projelere imza atmaya devam edeceklerini anlatan On, yarışmaları bir gelenek haline getirmek istediklerini söylüyor. Kazanan öğrencilere ise Siemens Healthineers Türkiye’de staj imkânı sağlayarak teori ve pratiği bir arada yaşamaları hedefl eniyor. On, "Çünkü Ar-Ge konusunda endüstri ile akademik dünyayı buluşturan işbirliklerinde yer almayı çok önemsiyoruz. Bu tür girişimler her şeyden önce gençlerimiz, eğitim dünyası ve geleceğimiz için önemli. Siemens Healthineers Türkiye olarak bizim için önemi ise inovasyon ve girişimcilik anlamında gelecek vaadeden gençlerle bir araya gelme imkânı bulmak. Çünkü biz gençlerin gücüne inanıyoruz” ifadesini kullanıyor. Öğrencilere Hackathon gibi yarışmalardan kariyer günlerine kadar pek çok kanal üzerinden ulaştıklarını anlatan Siemens Healthineers Türkiye Genel Müdürü, Boğaziçi Üniversitesi ile gerçekleştirilen "İnovasyon Yönetimi ve Sertifika Programı"nı örnek gösteriyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen program, Siemens’in Innovation Think Tank (ITT) adlı platformu tarafından yürütülüyor. Bu çalışmayı "ITT, Siemens Healthineers çatısı altında interdisipliner yaklaşımla inovatif düşünceleri gerçekliğe dönüştüren bir platform" olarak ifade eden On, merkezi Almanya’da olan platformun aynı zamanda Çin, ABD, İngiltere, Hindistan ile Ağustos 2014’ten bu yana da İstanbul’da faaliyet gösterdiğini vurguluyor.
Ekibimiz KÖİ projeleriyle büyüyor
Siemens Healthineers Türkiye'nin sağlık alanındaki yeni yatırımları hakkında bilgi veren Genel Müdür Şevket On, “Türkiye’de her gün 200 bin kişi, tıbbi görüntüleme ekipmanları ve laboratuvar testlerimizden faydalanıyor. Hedefimiz bunu 2023’te 300 bine çıkarmak. Nihai hedefimiz elbette insan sağlığına katkıda bulunmak. Bu çerçevede Kamu-Özel Sektör İşbirliği (KÖİ) projelerine destek veriyoruz. KÖİ projelerinin de etkisiyle ekibimizi sürekli büyütmeye devam ediyoruz. Bu yıl sonuna kadar 120 kişilik ek istihdam sağlayacağız. 2018 sonu itibarıyla da ekibimizi 500 kişiye çıkarmayı hedefl iyoruz” şeklinde konuşuyor.
Gençlere erken teşhisin önemini anlatıyoruz
Malum bu hafta Kanser Haftası, o nedenle Şevket On’a bu alanda neler yaptıklarını da sorduk. On, “Tüm kurumsal sosyal sorumluluk girişimlerimiz arasında, erken teşhis çalışmalarına ayrıca önem veriyoruz. Bu alanda sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor; erken teşhis gibi konularda bilinçlendirme faaliyetlerine katılıyoruz. Bu faaliyetlerimizde de yine gençlere özel çalışmalar da yapıyoruz. 2016’da yaklaşık 1000 öğrenci ile bir araya gelerek genç neslin bu konuda bilinçlenmesine katkıda bulunduk” diyor.