Birden gelen kas zayıflaması bize vücudun işareti!
Kas hastalıklarında erken tanının önemine dikkat çeken Memorial Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Bilge Bıyıklı, hangi durumlarda tedbir alınması gerektiğini açıkladı.
Hepimiz zaman zaman yokuş ya da merdiven çıkarken, oturduğumuz yerden kalkarken ya da yüksekteki bir nesneye uzanırken “of” deriz. Nadiren yaşandığında normal olan bu durum sıklaşmışsa kaslarınızı kontrol ettirmenizin vakti gelmiştir demektir. Uzmanlara göre bu sıkıntı bazı durumlarda göz kapaklarının açılıp kapanması ya da mimik yaparken bile yaşanabiliyor.
Böyle durumlarda beklemeden bir doktora görünmek gerektiğini belirten Memorial Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Bilge Bıyıklı, kas hastalıklarında erken tanının önemine dikkat çekiyor. Bıyıklı, hangi durumlarda tedbir alınması gerektiğini şöyle açıklıyor:
• Herhangi bir travmaya bağlı olmayan ve dinlenmekle geçmeyen bir güçsüzlük durumu yaşıyorsanız,
• Merdiven çıkamıyor hatta saçınızı tararken bile kollarınızı kaldıramıyorsanız,
• Yutma kaslarınız etkilenmişse, yemek yerken, bir şeyler içerken zorlanıyorsanız,
• Göz kaslarınızda sıkıntılar gözlemliyorsanız, örneğin çift görme oluyorsa, yakınlarınız “sanki gözlerin kayıyor” gibi tepkiler veriyorsa dikkatli olun. Kas güçsüzlüğü, kaslarda erime, incelme gibi sonuçlar doğurabiliyor. Tedavi süreci ya da hastalığın teşhisi için önce genetik inceleme yapılıyor. Tanı konulamayan ve genetik geçiş olamayan kas hastalıklarında, kas biyopsisi yapılması öneriliyor.
10 kişiden 3’ü kilosundan şikâyetçi
Obezite vücut kitle endeksinin erkeklerde yüzde 25, kadınlarda yüzde 30’un üzerinde çıkmasıyla başlayan sağlık sorunu. Memorial Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Oğuzhan Karatepe, fazla kilolu vücuttaki yağlanma dağılımının da çok önemli olduğunu vurguluyarak, “Kadınlarda yağlar daha çok kalça, erkeklerde ise göbek bölümünde toplanıyor” diyor. Karatepe, her 10 kişiden 3’ünün normal kilonun üzerinde olduğunu belirtiyor.