Bayram sofralarında sağlığınıza dikkat!
Türk Böbrek Vakfı (TBV), Kurban Bayramı'nda, dinlenmemiş etten, şerbetli tatlıdan ve abartılmış kahvaltılardan uzak durulması tavsiyesinde bulundu.
TBV Başkanı Timur Erk, mevsim normallerinin üstündeki sıcaklıklar ile birleşen şölen tadındaki bayram sofralarının bayramda sağlık açısından çeşitli sorunlara sebep olabileceğini belirtti.
Tadımlık tüketim
Timur Erk, "İkramı geri çevirmek değil ama ikram edilenin yarısıyla yetinip tadımlık ölçüde tüketmek, bol su içmek, sabah erken veya akşam güneşin çekildiği saatlerde kısa yürüyüşler yapmak, varsa alınan ilaçları aksatmamak, aşırı tuzdan kaçınmak gibi önlemleri bayramı daha keyifli geçirmemizi sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
Sindirim sistemini en çok yoran besinlerden biri et
Türk Böbrek Vakfı'nın diyetisyeni Gökçen Efe Aydın etlerin sindiriminin zor olduğunun altını çizdi ve ekledi:
"Biliyoruz ki bazı yörelerde etler kesildiği gibi ocağa konulup sofraya getirilebiliyor. Sertliğinin gitmesi açısından 24 saat dinlendirilmesi oldukça önemlidir. Aksi durumda sindirim zor olacağından özellikle mide rahatsızlığı olan kişilerin sıkıntı yaşaması kaçınılmaz olur. Ayrıca etler pişirilirken yağsız tarafları tercih edilmeli, kızartma ve kavurma yerine haşlama, fırında pişirme veya ızgara tercih edilmelidir. Haşlarken az su kullanılmalı ve suyu dökülmemelidir. Izgara yapılacaksa etin üzerinde kömürleşmiş bir katman oluşturmamak için et ve ateş arasında uygun mesafenin olması da son derece önemlidir. 'Zoonoz' olarak adlandırılan ve hayvanlarda görülen bazı hastalıklar, etler çiğ veya az pişmiş tüketildiğinde insanlara geçebilir. Bu nedenle etler iyi pişirilerek tüketilmelidir. İlave yağ konulmadan kendi yağında pişirilen etleri sebzelerle pişirmek veya etlerin yanında yeşil salata yemek besin çeşitliliği açısından önemlidir. Etlerde bulunmayan C vitamini bu şekilde vücuda alınabilir."